Nasze Miśki - Galant Sport Edition '98 A/T
arturj123 - 21-06-2012, 11:35
Hugo napisał/a: | arturj123 napisał/a: | Niech zgadnę 6A13TT | Nie, nie. |
Szkoda TT ładnie wygląda:
Hugo - 23-06-2012, 01:10
Dzisiaj zrobiłem małą poprawkę tylnego prawego rantu błotnika pod względem konserwacji (po ponad 2 latach od wstawienia reperaturki pojawiły się rdzawe zacieki w 3 miejscach). Oczyszczone (rdza tylko powierzchowna), zapodkładowane i zakonserwowane.
Ponadto oczyściłem z brudu i kurzu oraz przymierzyłem takie oto coś do tylnych błotników
Już widzę, że będzie bosko! Otwory do mocowania od strony koła oraz od spodu ten bliżej koła pasują jak ulał, brak jest otworów na kołki po bokach oraz od dołu z tyłu. Kołki boczne ściąłem (wiercenie jakichkolwiek otworów w blachach tego auta byłoby jak strzelenie sobie w łeb ). Nie ma żadnej potrzeby mocować dokładki od boku. Na końcach mają 2 bolce, które wejdą w zderzak i tym samym uniemożliwią dokładce odchylenie. Od dołu tam gdzie nie ma otworu w karoserii przyklei się na taśmę dwustronną i diabeł ich nie ruszy.
Zderzak już przyjechał z Niemiec, teraz jestem w trakcie uzgadniania szczegółów dostarczenia go do mnie z Wrocławia. Kupę kasy będzie kosztowała wymiana zderzaka (przełożenie wlewu LPG ze zderzaka pod klapkę wlewu Pb, lakierowanie zderzaka i dokładek, zakup czujników parkowania, bo w zakupionym zderzaku są otwory). Jednak myślę, ze efekt końcowy wszystko wynagrodzi... tymbardziej, że obecny zderzak jest w kiepskim stanie.
CDN...
sveno - 23-06-2012, 10:18
Hugo napisał/a: | zakup czujników parkowania, bo w zakupionym zderzaku są otwory | jak nie chcesz tych czujników to dla lakiernika te otwory nie powinny być problemem. Ja tez chcę takie dokładki w wakacje u mnie też ląduje zderzak od Avance z tyłu
Matejko - 23-06-2012, 14:18
Hugo napisał/a: | Kołki boczne ściąłem (wiercenie jakichkolwiek otworów w blachach tego auta byłoby jak strzelenie sobie w łeb ) |
to sa tylko kołki ustalające, do niczego nie potrzebne, a dokladki jak sam zauwazyles jak wejda w zderzak to sie trzymaja
Hugo - 23-06-2012, 19:29
sveno napisał/a: | jak nie chcesz tych czujników to dla lakiernika te otwory nie powinny być problemem | Chcę czujniki w zderzaku (fajnie to wygląda moim zdaniem), ale nie wiem czy chcę mieć to podłączone. Jak widzę to komplet czujników parkowania można mieć już za 50 zł, wiec to nie problem. Na 99% będą zamontowane. Sie zobaczy
deejay - 24-06-2012, 20:19
Hugo napisał/a: | Zderzak już przyjechał z Niemiec, teraz jestem w trakcie uzgadniania szczegółów dostarczenia go do mnie z Wrocławia. |
Opalarka w ręce i śladu nie bedzie po wgniotce
Hugo - 25-06-2012, 09:05
deejay napisał/a: | Opalarka w ręce i śladu nie bedzie po wgniotce | Tak też sobie myślę.
arturj123 - 27-06-2012, 21:44
Hugo tak sobie przypomniałem, że miałeś podobny problem z pływaniem tyłu po wjechaniu na lochę (głównie z lewej strony). Czy winne okazały się sprężyny, czy to może jakieś tuleje?
Hugo - 28-06-2012, 08:01
arturj123 Kiedyś winne byly tuleje wahaczy dolnych poprzecznych (tych po, których leci przewód czujnika ABS), a teraz to byly ewidentnie zjechane sprężyny.
arturj123 - 28-06-2012, 17:36
Hugo jakbyś mógł to zaznacz na których:
Hugo - 28-06-2012, 23:10
Tych, które przykręca się śrubą nr 41306C, ale równie dobrze może to być każda inna tuleja. Trzeba wszystkie obejrzeć.
Hugo - 14-07-2012, 16:22
W zeszły piątek wymieniona poduszka silnika (ta przy chłodnicy). Zamiennik całkowicie się oberwał po ok. 1,5 roku i poduszka nie spełniała swojej funkcji. Bez komentarza.
Wymieniony również tylny prawy łącznik stabilizatora (CTR). Jak się okazało zupełnie niepotrzebnie. Cały czas borykam się z cichymi (słyszalnymi tylko podczas powolnej jazdy po nierównościach) stukami z tylnego prawego zawieszenia. Stuka z dużą częstotliwością i tak miarowo. Wymienione wszystko co się dało: wahacz górny, górne mocowanie amortyzatora, amortyzator, sprężyna zawieszenia, wahacz mimośrodowy, wahacz dolny prosty, łącznik stabilizatora i dzisiaj gumy stabilizatora na oryginały. Ponadto sprawdzony wahacz wleczony (wymieniany z 2 lata temu i jest OK). Wymienione również tuleje w zwrotnicy. W akcie desperacji sprawdziłem również mocowanie zwijacza prawego tylnego oraz środkowego pasa bezpieczeństwa, zamocowanie głośnika w półce oraz jego maskownicy. Wszystko się trzyma. Jeśli nie przestanie stukać to mamy zagadkę nie do rozwiązania i rozważę wymianę tylnej prawej ćwiartki chyba, bo nic innego nie pomaga... Masakra...
W zeszły piątek byłem również na przeglądzie technicznym, wszystko OK, tylko prawy górny sworzeń miał niewielki luz (555 po przebiegu ok. 30 000 km). Żenada. Dzisiaj wymieniony również na 555. Stary faktycznie miał lekki luz.
Za tydzień auto idzie do blacharza, będzie robiony lewy kielich i wymiana przekładni kierowniczej.
Następnie konserwacja nadkoli przednich i lakierowanie kielichów, ale to już we własnym zakresie.
Kupiłem też, ze wzgledu na dobrą cenę, przednie sprężyny obniżające firmy H&R. Po odebraniu auta od blacharza chyba je sobie zamontuję zamiast Eibach-ów.
Kilka fotek (mimo wszystko go uwielbiam):
sveno - 14-07-2012, 16:59
Hugo jak wymienisz sprężyny to sprzedajesz stare Eibachy?
Zielu - 14-07-2012, 18:19
H&R twarde jak skała...pod względem komfortu, Eibachy ponoć zdecydowanie lepsze
Tomii - 14-07-2012, 19:49
Hugo a nie stuka Ci czasem zacisk hamulca, u mnie też coś delikatnie stuka z tyłu ale z dwóch stron a nie mam nigdzie luzów, olałem i nie zwracam na to uwagi.
ps. ładnie się prezentuje jakie tam dałeś do tyłu sprężyny w końcu bo nigdzie dokładnie nie piszesz ? nowe standard ?
|
|
|