Nasze Miśki - Galant Sport Edition '98 A/T
Hugo - 17-10-2012, 14:13
Pisałem już nie raz, że na przodzie mojego Gala nie ma ani grama szpachli. Nie miał nawet stłuczki przodem, potwierdzone przez kilka osób (kilku blacharzy i lakiernika). A co myslisz o tym tyle? Przecież to nie ma sensu, jest problem a wszystkie parametry na zielono...
Tomek - 17-10-2012, 14:16
Hugo, jaką masz pewność, że maszyna jest dobrze skalibrowana??
robiłeś pomiary na innej maszynie?
sam piszesz, że przed ustawieniem zbieżności było dobrze, a teraz nie jest, więc ...
Hugo - 17-10-2012, 15:17
tomek84 napisał/a: | Hugo, jaką masz pewność, że maszyna jest dobrze skalibrowana?? | Żadną, w sumie ciekawe jest to co piszesz, tymbardziej, że kupili ją z 2-3 miesiące temu, wiec moze jeszcze nie potrafią jej wlaściwie obsługiwać itp. Z moim szczęściem to możliwe, ze tak było... Jak byłem u nich ostatnio to mieli jeszcze starą maszynę i się podniecali, że ta nowa kosztuje ponad 100 000 zł. Pamietam, ze jej nazwa to HUNTER, może faktycznie nie ogarniają jej jeszcze, chociaz nie odniosłem takiego wrażenia. Nie wiem już co o tym wszystkim myśleć.
sveno - 17-10-2012, 15:55
Hugo, jak się zachowuje kierownica przy zbieżności przodu ustawionej na 0? Koła nie powinny być delikatnie zbieżne (-5') żeby kierownica ładnie wracała do pozycji "na wprost" ?
Hugo - 17-10-2012, 16:38
sveno napisał/a: | Hugo, jak się zachowuje kierownica przy zbieżności przodu ustawionej na 0? | Bez zarzutu. Moim zdaniem tak jak powinna. sveno napisał/a: | Koła nie powinny być delikatnie zbieżne (-5') | Nie wiem, jak widać na "0" jest idealnie pośrodku tolerancji.
deejay - 17-10-2012, 21:13
Hugo napisał/a: | Żadną, w sumie ciekawe jest to co piszesz, tymbardziej, że kupili ją z 2-3 miesiące temu, wiec moze jeszcze nie potrafią jej wlaściwie obsługiwać i |
Na jakim podnosniku był robiony pomiar , był to podnośnik najazdowy z ruchomymi płytami z przodu i z tyłu ?
Hugo - 17-10-2012, 22:10
deejay napisał/a: | był to podnośnik najazdowy z ruchomymi płytami z przodu i z tyłu ? | No takie okrągłe talerze, pod każde koło osobny.
deejay - 17-10-2012, 22:12
Z tyłu tez ?
Hugo - 18-10-2012, 07:59
Tak.
robertdg - 18-10-2012, 08:47
Miał dobrze i musiał zepsuć
Z opisu ma się rozumieć, że tylne opony mają w okolicach 3mm
Tomii - 18-10-2012, 08:49
Hugo, nie poprawiaj auta na siłę to będziesz bardziej szczęśliwy
deejay - 18-10-2012, 09:27
W jakim stanie sa opony ? jeśli robiłeś zbieżność na podjechanych oponach z przodu to nie dziw sie ze pomiary sa na czerwonym polu z lekkimi odchyłkami pochylenia koła . Pracuje na takim sammym sprzecie u sibie w pracy i jest bardzo czuły na takie rzeczy Wystarczy ze ktoś minimalnie ruszy lub zahaczy za głowice na kole i trzeba od nowa robic kalibracje. Nie raz taki przypadek przerabiałem .
Podstawą dobrej geomerii jest prawidłowe ciś w ogumieniu .
Wartośc WSZ po prawej stronie świadczy własnie te przesuniecie jednego z kól do tyłu . Zaliczona dziura itp. lub cos z wachaczami , czyli nie sa na swoich miejscach lekkie przesuniecia na mocowaniu. Najlepiej obserwować te wartosci na zainstalowanym przyrządzie i wtedy bawic sie WSZ i pochyleniem kata z przodu .
Tomek - 18-10-2012, 09:46
sveno napisał/a: | Koła nie powinny być delikatnie zbieżne (-5') żeby kierownica ładnie wracała do pozycji "na wprost" ? |
rozbieżne do 1 stopnia
Matejko - 18-10-2012, 10:34
a jak moto tylem, to jesli wczesniej geometria byla zla - opony podjechane pod zla, przy ustawieniu dobrym kazda chce jechac w swoja strone
deejay - 18-10-2012, 10:40
Hugo czy to był taki sprzęt ?
|
|
|