To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.

KsiadzRobak - 21-05-2015, 08:31

żółte coś to "lustro" :)
na wahaczy oznaczyłem różne odległości - u góry lewy, na dole prawy

komarsnk - 21-05-2015, 14:21

KsiadzRobak napisał/a:
żółte coś to "lustro" :)
na wahaczy oznaczyłem różne odległości - u góry lewy, na dole prawy

[url=http://images68.foto...4bm.jpg]Obrazek[/URL]

Super, wielkie dzięki za wyjaśnienie, jednak ja pójde dalej :p
Rozumiem, że taki widok miałbym stojąc w kanale pod autem i będąc na wysokości hmm.. katalizatora patrzyłbym w tym samym kierunku co kierowca - w stronę przodu auta.
A jeśli stałbym pod zderzakiem tak, że lewy wahacz miałbym po mojej prawej ręce, to jak wtedy wyglądają te odległości zaznaczone na czerwono?
Upraszając: :mrgreen: ja wygląda ten wahacz ze zdjęcia ale z jego drugiej strony? :mrgreen: Czy tam odległości są "na odwrót"?

KsiadzRobak - 22-05-2015, 08:56

komarsnk napisał/a:
Czy tam odległości są "na odwrót"?
dokładnie - ale piszę o wahaczach wykonanych przez krzywe wywiercenie gniazda. Bo - jak wspominałem - są też takie z krzywą tuleją, wtedy patrzy się ile ona wystaje po każdej ze stron, bo ilość materiału na górze i dole wahacza jest taka sama (tak były produkowane oryginały).
SnowDevil - 08-06-2015, 11:38

Witam, auto stoi mi u mechanika a on czeka na moja decyzje jakie amory na tył. Obecnie mam jakiś taki wynalazek ze amortyzator ma dodatkowo zintegrowaną wąska sprężynę (oddzielną od sprezyny zawieszenia) ale nie moge namierzyc co to za amor. Galant Avance 2.5 kombi. Mechanik mi chce zalozyc KYB Excel-G ale ja chce utrzymać obecną twardość i szukam czegos dobrego. Są podobno KYB Ultra SR, które niby są twardsze ale jakoś nie moge sie przekonac. Obecnie jak załaduje auto to nie osiada nic dzieki tym amorom co mam obecnie (to nie nivo). Jakies sugestie co tam zakupić do niego? chodzi mi o sprawdzone rozwiązania.
Havoc - 17-06-2015, 10:54

Powracam :)
Jak już pisałem to sprężyny przedniego zawiasu na tyle się u mnie nie sprawdziły. No, przynajmniej na pustym aucie. Po dołożeniu 150kg betonu do bagażnika jeździ jak nigdy. Problem w tym, że i tak stoi wysoko (z betonem - 40cm od środka koła, bez betonu 43cm O_o )
Tak więc sprężyny do wymiany. Auta potrzebuję na 6m-cy w UK. Potem będzie pewnie szło na żyletki, no chyba że znajdę chętnego polaka który je sobie przywiezie z wysp. Tak więc cudów nie trzeba, a raczej szybkiej naprawy tego stanu rzeczy.

Krótko więc, jakie sprężyny na tył budżetowo?

Marcino - 17-06-2015, 12:16

Havoc napisał/a:

Może przednie ale obniżane....-30mm?

Havoc - 17-06-2015, 14:05

Hmm...czemu ja o tym nie pomyślałem ;] Pytanie tylko czy da się takie dostać taniej niż ori na tył od KYB.
Juiceman - 17-06-2015, 14:24

Marcino napisał/a:
Havoc napisał/a:

Może przednie ale obniżane....-30mm?

Raczej -40 ;- )

Havoc - 17-06-2015, 15:22

A pomijając aspekty wizualne, to na ori k-flexach też pojeździ to jakoś prawda?
mientobisi - 19-06-2015, 12:10

Słuchajcie mam problem
zamontowałem komplet kyb ultra sr i jeżdzi sie super o niebo lepiej niestety samochód stanął jak koza o jakieś 2 cm do góry ;/ czy mam sie spodziewać że troche "opadnie" z czasem ? z przodu -35 z tyłu seria przed wymianą siedział ładnie szczerze mówiąc liczyłem po amorkach że może nawet kapke siądzie a tu takie cos.. i co robić ? jeszcze niższe sprężyny ? chce zmniejszyć ten prześwit conajmniej o połowe

przed:

po:

MichciuGT - 19-06-2015, 12:21

sprawne amory gazowo-olejowe mają ciśnienie i troszkę mogą podnieść samochód, a jak gaz się ulotni to wiadomo...
mientobisi - 20-06-2015, 13:13

mógłby sie wypowiedzieć ktoś z założonymi ultra sr ?
arturj123 - 21-06-2015, 09:00

mientobisi napisał/a:
i co robić ? jeszcze niższe sprężyny ? chce zmniejszyć ten prześwit conajmniej o połowe

Jaki masz rozmiar opon?

mientobisi - 21-06-2015, 13:06

tył 225/40 przód 215/35. co to ma do rzeczy ?
arturj123 - 21-06-2015, 15:22

mientobisi napisał/a:
tył 225/40 przód 215/35. co to ma do rzeczy ?

17' czy 18'?