[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Łańcuch rozrządu - Lancer CYxA - wymiana, części, porady.
Uwex - 05-09-2015, 08:32
MARIO 100 napisał/a: | ile mozna w takim stanie jeszcze jezdzic? |
dziwię się, że jeszcze pytasz - trzeba od razu sprawdzić co się dzieje.
MARIO 100 - 06-09-2015, 17:50
Ciekawa sprawa bo niedawno bylem na przegladzie-luzy zaworowe itp i nie sprawdzili jaki jest stan lancucha to tez ciekawa sprawa,moze brak checi mechanikow w ASO.Najlepsze jest to ze mam 1500 km do domu
dr2ke - 09-09-2015, 08:46
Taka ciekawostka.
Na stronie UCANDO natknąłem się na dwa typy łańcucha rozrządu, które wg tej strony pasują do naszych Lancerków. Pierwszy za ~126 PLN drugi za ~158 PLN. Sprawa jak dla mnie śmierdząca, ale kto wie, może któryś by pasował.
Pozdrawiam
brylekVFR - 09-09-2015, 20:51
Podeślij linki do tych łańcuchów j
dr2ke - 09-09-2015, 22:56
https://www.ucando.pl/pro...12C024D324-1123
https://www.ucando.pl/pro...17C005D874-1123
tyku - 10-09-2015, 08:38
dr2ke, Piszą, że pasuje do sedana, ale już do SB nie pasuje.
Bałbym się założyć taki łańcuch.
dr2ke - 10-09-2015, 09:54
tyku, też bałbym się założyć
Za oryginał dałem 335 zł więc wg mnie nie jest to tragiczna cena. Ale zainteresowało mnie to więc napisałem. Może ktoś się pokusi i sprawdzi
mjsystem - 10-09-2015, 12:05
dr2ke napisał/a: | Może ktoś się pokusi i sprawdzi | Skoro mają w ofercie, to pewnie jakiś procent popytu jest. Ja bym nie ryzykował.
.swat. - 11-09-2015, 20:31
Hubeeert napisał/a: | Nie widziałem dobrego. | W jaki sposób olej, który spełnia wszystkie normy i należy do tzw półki premium może tak negatywnie wpływać na rozrząd powodując jego uszkodzenie? Z tego co wiem, Castrol lany jest w ASO do wszystkich Mitsu.
Poza tym w jaki sposób nie wymienienie oleju na czas, tzn. zwłoka kilku miesięcy może wpływać na awarie łańcucha?
Uwex - 14-09-2015, 07:43
.swat. napisał/a: | w jaki sposób nie wymienienie oleju na czas, tzn. zwłoka kilku miesięcy może wpływać na awarie łańcucha? |
Pytasz poważnie ?
.swat. napisał/a: | Castrol lany jest w ASO do wszystkich Mitsu. |
Każde ASO może lać co chce.
Hubeeert - 14-09-2015, 09:14
Cytat: | W jaki sposób olej, który spełnia wszystkie normy i należy do tzw półki premium może tak negatywnie wpływać na rozrząd powodując jego uszkodzenie? Z tego co wiem, Castrol lany jest w ASO do wszystkich Mitsu.
Poza tym w jaki sposób nie wymienienie oleju na czas, tzn. zwłoka kilku miesięcy może wpływać na awarie łańcucha?
| W bardzo prosty - napinacz łańcucha zasilany jest z magistrali olejowej silnika za pomocą cienkiego kanału olejowego. Jak sądzisz co stanie się gdy ten kanał zapcha się nagarami?
.swat. - 18-09-2015, 18:59
Tylko czy zwiększone ilości nagaru przekładają się jakoś na to, że jest to właśnie Castrol? Przecież on tworzy się z uwagi na zbyt wolna jazdę, jazdę po mieście, a nie z powodu konkretnego rodzaju oleju? Jeżeli masz jakieś materiały na ten temat to podeślij, może czegoś nie wiem.
@Uwex tak, pytam poważnie. Szczególnie interesują mnie te kilka miesięcy. Poprzednio przez kilkanaście lat miałem dwie Toyoty Corolle i też lałem do nich Castrola. Nie miałem żadnych problemów z silnikiem, a nie raz było, że wymiana oleju opóźniała się o kilka miesięcy, a nawet cały rok. I oba te samochody po 5 latach i 9 latach od sprzedaży jeżdżą nadal bez żadnych problemów. Nic nie dzieje się z rozrządem. Śmigają jak należy.
Mój Lancer też od samego początku zalewany jest Castrolem, a po okresie gwarancji nie zalewam go co do dnia od upływu terminu ( jest to czasami właśnie kilka miesięcy) i wszystko jest OK.
tak więc pytam się jeszcze raz: o co chodzi?
lobuzek - 18-09-2015, 20:25
Ja bym nie odprawiał egzorcyzmów nad marką oleju, jesli tylko pochodzenie jest znane i nie kupuj esię super okazji z beczki no name. Jeśli spełnia normy jakościowe to nie ma co przesadzać i można lać, byle wymieniać często. Zabójcze jest przeciąganie terminu wymiany, pałowanie na zimno i gniecenie na super niskich obrotach. Silnik jest od pracy i jak jest rozgrzany to nie ma problemu żeby pociągnąć go w górny zakres obrotów, to dużo lepsze niż pseudo ekojazda z 1000 rpm.
Z mojego doświadczenia widzę, że wymiany co 20 kkm to tak naprawdę maksymalny okres, szczególnie w silnikach, gdzie napinacz rozrządu jest zasilany magistralą olejową. W dieslach,względnie uturbionych benzynach trzymałbym się wymiany co 10 kkm.
Ile diesli rozpadło się bo producent zalecał wymianę co 30 kkm?
Osobiście nie mam uprzedzeń co do konkretnej marki, jeśli tylko cena nie zabija i wolę zmieniać co 10 kkm. Nie zbankrutuję, a nie zaszkodzę. W Focusie I po 130 kkm zmieniałem uszczelkę pod pokrywą zaworów i po zdjęciu czapki wszystko było czyściutkie, samochód do dzisiaj jeździ, ma ponad 200 kkm i nic się nie dzieje. W Cmaxie 2,0 tdci po 190 kkm rozbierałem turbinę, bo zacięła się zmienna geometria. Turbo bez śladów zużycia, jeździ do dzisiaj a przejechane już ponad 200 kkm. Oczywiście oleje wymieniane co 10 kkm, lany Ford Formula E 5W30.
Uwex - 19-09-2015, 08:05
.swat. - z pewnością jakość oleju ma znaczenie dla trwałości rozrządu a jak już było nie raz pisane, Castrol jest to olej, który na rynku często jest oferowany podrabiany. A sam chyba przyznasz, że sporo kierowców kupuje byle taniej. Dla mnie to wystarcza, żeby go nie kupować, choć zakupy robię w IC.
MARIO 100 - 19-09-2015, 14:13
No mi lali w aso do silnika jakis japonski ENEOS czy cos takiego.po ostatniej wymianie cos zaczelo zezic pod kopula klawiatury czy to wina oleju?niewiem.A tak wogole po ktorej stronie silnika jest ten lancuch?stojac przed samochodem po prawej czy lewej stronie.Mi jakies odglosy dochodza po stronie lewej,naszczescie nie zawsze.Ma ktos jakies zdjecia z wymiany lancucha rozrzadu.
|
|
|