Nasze nieMiśki ;-) - CamperWagen Ducato L4H3
Marcino - 11-08-2021, 10:34
Tomek napisał/a: | ale ostatnio jak wracaliśmy z Węgier, to żałowałem, że nie kupiłem jednak przyczepy kempignowej, mógłbym w niej zamknąć dzieci i jechać w spokoju |
Moje 16 i 11 lat wiec już "nietoksyczne". Jak nie beda chcieli z nami jezdzic to sobie chyba taka 2 osobowa wyprawówkę zrobie
Juiceman - 31-10-2021, 06:44
Jakiś komentarz właściciela po kolejnych miesiącach? Jakieś kolejne modyfikacje się pojawiły albo spostrzeżenia?:)
Tomek - 02-11-2021, 11:24
Juiceman napisał/a: | Jakiś komentarz właściciela po kolejnych miesiącach? Jakieś kolejne modyfikacje się pojawiły albo spostrzeżenia?:) |
w sumie nie wiem co napisać więcej
od 12 lipca praktycznie nie kiwnąłem palcem, żeby coś zrobić przy zabudowie
powodów jest wiele, w skrócie "dużo pracy, mało siły i mało chęci"
chyba jedyne co zrobiłem to przykleiłem "rynnę" nad drzwiami bocznymi
póki co, do 12 lipca auto było zrobione tak, że jest używalne, zaliczyliśmy kilka krótkich wyjazdów weekendowych gdzieś niedaleko (chyba nawet z województwa nie wyjechaliśmy) i 2 dłuższe wyjazdy wakacyjne
ostatnio miałem BMW w serwisie (olej, wahacze, nic wielkiego), to Ducato robiło mi za daily
dzisiaj/jutro jestem umówiony z kuzynem, który ma mi dorobić fronty do górnych mebli i szafki górne w "kuchni"
potem zostaje mi jeszcze rozebrać kuchnię, tzn. szafki dolne, bo muszę wykończyć drzwi boczne od środka, i na koniec montaż szuflad i frontów w szafkach dolnych, ale to pewnie też mi kuzyn ogarnie (jest stolarzem)
jak na ironię, to teraz miałbym trochę więcej czasu, żeby się tym zająć, a i energia jest, ale pogoda za oknem nie bardzo, zawsze coś
do wiosny będzie gotowy
ogólnie jestem zadowolony, w przyszłym roku zamierzam go mocno eksploatować
Tomek - 02-12-2021, 10:41
Myślę o zmianie oryginalnych stalówek na alu.
Niestety do Ducato wybór marny
Czy ma ktoś może doświadczenia z takimi felgami:
https://allegro.pl/oferta/alu-felgi-16-5x130-bus-fiat-ducato-boxer-master-10975287502
lub podobnymi
wiadomo, chińszczyzna, ale jest sens to w ogóle kupować?
albo takie borbet:
https://allegro.pl/oferta/borbet-cwd-6x16-5x130-fiat-ducato-jumper-boxer-7246404910
potrzebuję nowe i z fakturą
Tomek - 16-04-2022, 17:00
A widzę, że dawno nie pisałem.
No więc tak, w tamtym roku odstawiłem kampera do kuzyna, który miał conieco ogarnąć przy meblach
ale ogólna bieda na rynku surowców spowodowała, że nie było dostępnej sklejki takiej jaka by pasowała
więc w sumie nie zostało zrobione nic
potem kupiłem nowe felgi Alu i nowe opony całoroczne
jeszcze niezamontowane
Przyszła wiosna i przyszła też ochota do pracy.
Wziąłem się sam za szafki górne w kuchni i inne niedoróbki.
Idzie dużo łatwiej niż się spodziewałem, gdybym wiedział, to bym się zabrał za to w tamtym roku.
Najpierw musiałem rozebrać meble kuchenne, żeby dostać się do drzwi bocznych i je ładnie wykończyć tkaniną.
Tutaj zdjęć brak.
W tzw. międzyczasie zacząłem montować szafki górne:
Zaizolowałem i wykleiłem wnękę pod fotelami, miejsce gdzie siedzi Webasto (jeszcze nie podłączone). Swoją drogą sporo zmarnowanej przestrzeni, mogłem tam upchać akumulatory i całą elektrykę, z drugiej strony dostęp średni, jak się zamontuje fotele.
Zmontowałem kuchnię na nowo i zrobiłem szuflady:
No i dalsza robota z szafkami górnymi.
Brakuje już tylko frontów:
Potem wspomniane wcześniej panele kontrolne:
Nawet DIY sondy do wody działają:
I nawet szkarada się załapała do zdjęcia:
Nowy koteł w domu, nie odstępuje mnie na krok.
Szacuję, że zostało jeszcze jakieś 40-50 godzin pracy.
Już naprawdę niewiele:
- fronty w szafkach
- pospinanie Webasto
- wykładzina PVC w bagażniku
- trochę elektryki tu i tam
Jeżeli jest tutaj jakiś elektronik, to chętnie zaczerpnąłbym porady.
Mam pewien problem z takimi oto modułami/przekaźnikami bistabilnymi:
https://allegro.pl/oferta/modul-z-przekaznikiem-bistabilnym-12v-12065017640
Mam na tych przekaźnikach zrobione sporo oświetlenia w kamperze i trochę mi to wariuje (samo się załącza i wyłącza).
Marcin-Krak - 16-04-2022, 18:15
To akurat będzie jak znalazł na sezon wakacyjny
Nic tylko zakładać vloga i zacząć żyć z YT
BTW. Nie mogłem wejść do tematu z linka z maila, tylko przez Forum Dziwne.
Tomek - 16-04-2022, 18:59
Marcin-Krak napisał/a: | To akurat będzie jak znalazł na sezon wakacyjny
Nic tylko zakładać vloga i zacząć żyć z YT
BTW. Nie mogłem wejść do tematu z linka z maila, tylko przez Forum Dziwne. |
niechcący puściłem posta w trakcie edycji
więc go szybko skasowałem, i pewnie dlatego
Marcin-Krak - 16-04-2022, 19:10
Zapomniałem, że można usuwać tutaj posty
Tomek masz już jakieś plany gdzie na pierwszy wypad w pełni gotowym kamperem?
Bizi78 - 16-04-2022, 19:15
Większość sklejki idzie z Rosji i stąd problem z dostępnością.
Co do frontów to może warto iść w MDF i lakierowanie.
Wiadomo, że MDF jest sporo cięższy od sklejki gdzie w kamerze liczy się każdy kg.
jacek11 - 16-04-2022, 19:51
O sklejkę mogę dopytać jak by była potrzebna.
Tomek - 16-04-2022, 20:11
problem ze sklejką był akurat wtedy, czyli jakoś w listopadzie (do tego to był Tarnów)
potem sklejka się pojawiła, ale już zimno było na roboty
obecnie zaopatruję się w sklejkę 10mm w Castoramie
nie pamiętam dokładnie co to jest za sklejka, oni to opisują jako liściasta 2-3 gatunku, ale jest naprawdę bardzo ładna
w sumie trochę przypadkiem to wziąłem, bo potrzebowałem 2 małe kawałki na szybko, żeby zacząć robić i miałem zamówić co innego z hurtowni, ale już z tym zostałem
co prawda cięższa niż lekka sklejka, ale wszystkiego potrzebuję około 1,5 arkusza (1 już jest w aucie zamontowany), 1 arkusz waży 20kg, a ja miałem jeszcze trochę zapasu, więc jest ok
Fronty będą tak wyglądać, jak poniżej. Jeden już w aucie. Wygląda jak tylko polakierowany, ale jest tam jeszcze biała bejca. Wygląda to spójnie z tym co jest na suficie i rozjaśnia wnętrze.
Tomek - 16-04-2022, 20:20
Marcin-Krak napisał/a: | Tomek masz już jakieś plany gdzie na pierwszy wypad w pełni gotowym kamperem? |
nie robię planów na 2025 jeszcze
a w tym roku, to nie wiem
póki co nie ma przeglądu i bez foteli raczej go nie przejdzie, a foteli nie wstawie, jak nie podłączę Webasto
póki co jadę jutro na wakacje, wrócę za tydzień to wrócę do pracy
a tutaj i tak ma padać, więc wiele bym nie porobił
Tomek - 09-05-2022, 21:41
Coraz bliżej finału.
Zostało już naprawdę niewiele, jak będzie czas to do końca tygodnia będzie gotowe.
Co ostatnio zrobiłem:
- skończyłem szafki wiszące
- fronty szafek i szuflad
- podłoga (wykładzina PCV) w bagażniku
- ogarnięta elektryka w 99% (w 100% pewnie nigdy nie będzie)
- zamontowane Webasto (tutaj niestety nie obyło się bez problemów, bo nie chciało działać, finalnie okazało się, że padnięty był manipulator/pokrętło)
- zmontowałem od nowa blat w kuchni, zlew, kuchenkę
- bojler wrócił na swoje miejsce
Garść zdjęć:
Do zrobienia:
- podłoga w części "dziennej" czyli panele podłogowe
- dokończyć jedną szafkę wiszącą
- dokończyć boazerię na suficie
- zamontować drzwi do łazienki
- zamontować z powrotem stół
- jeszcze jakieś dwie lampki na suficie, które zamówiłem dopiero teraz na aliexpresie, bo niestety w PL nie znalazłem takich samych, jak rok temu na ali zakupiłem
- wymienić podłokietnik fotela kierowcy
- wymienić koła na nowe alu+nowe opony i zrobić przegląd
jacek11 - 09-05-2022, 23:08
Na zdjęciach, to wygląda jak by to był co najmniej autobus Zrób kiedyś filmik, a niejeden się zdziwi, jak to wszystko można zmieścić w tak niewielkiej przestrzeni.
Ja wiem, jak wygląda maksior w środku, i w życiu bym nie pomyślał, że to wszystko można tam zmieścić
Krzyzak - 10-05-2022, 07:26
Jakbyś jechał nad morze to mój adres znasz - chętnie obejrzę na żywo.
|
|
|