[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana żarowek podświetlających zegary, liczniki
Tomek - 12-07-2010, 07:45
dokładnie tak jak pisze tomrom
tam są żarówki, na takich podstawkach jak w aukcji (w niektórych miejsciach, w większości na prostokątnych podstawkach i trzeba przewijać żarówki, ale nic trudnego)
luckyluck napisał/a: | Czy Wasze nowe diody też mają takie grube wąsy? Nijak nie idzie tych wąsów pozawijać w kapturki... |
w oryginale są tam żarówki, które mają miekkie druty
każda dioda ma sztywne druty, nie zapomnij o rezystorach, bo wątpie, żebyś miał taką małą diodę na 12 V
luckyluck - 12-07-2010, 08:32
W oryginale są żarówki, ale ja chce wstawić diody aby było bielsze światło. Co ro rezystorów, to nie są one potrzebne bowiem diody, które kupiłem są właśnie na 12V...
Tylko z zawijaniem ciężko.
Tomek - 12-07-2010, 08:40
luckyluck napisał/a: | diody, które kupiłem są właśnie na 12V... |
no to luz
o to mi chodziło
co prawda nie widziałem jeszcze takich małych diod na 12 V, ale w sumie młody jestem, niewiele jeszcze widziałem, pozdro
m6riano - 12-07-2010, 13:30
tomrom napisał/a: | luckyluck napisał/a: | Czy Wasze nowe diody też mają takie grube wąsy? |
To akurat jest standard. Ja normalnie pozawijałem je na oryginalnych "kapturkach"
m6riano napisał/a: | miałem nadzieje że tam siedzą żarówki typu t3 |
Tam są żarówki t3:
http://allegro.pl/item111..._volvo_itp.html |
jestes pewien..?
u mnie to nieco inaczej wyglada..
żaróweczka obsadzona w takiej gumowej prostokątnej "oprawce" z dwoma "otworami" na płaskie styki które znajdują sie w tych przełącznikach.
ps. na tej aukcji są 3 typy, który według Ciebie konkretnie miałbym kupić?
tomrom - 12-07-2010, 13:42
m6riano napisał/a: | jestes pewien..?
żaróweczka obsadzona w takiej gumowej prostokątnej "oprawce" z dwoma "otworami" na płaskie styki które znajdują sie w tych przełącznikach.
ps. na tej aukcji są 3 typy, który według Ciebie konkretnie miałbym kupić? |
Gumowa prostokątna oprawka jest w regulacji wysokości świateł, a te z aukcji są do klimatronika, włączania przeciwmgielnych przód i tył.
W klimatronika wchodzą bodajże te dwie większe.
m6riano - 12-07-2010, 14:01
tomrom napisał/a: | m6riano napisał/a: | jestes pewien..?
ps. na tej aukcji są 3 typy, który według Ciebie konkretnie miałbym kupić? |
Gumowa prostokątna oprawka jest w regulacji wysokości świateł, a te z aukcji są do klimatronika, włączania przeciwmgielnych przód i tył.
W klimatronika wchodzą bodajże te dwie większe. |
no tak, tylko ze ja nie mam klimatronika tylko zwykla klime i w srodkowym panelu mam 3 włączniki;od góry:
-włącznik ogrzewania tylnej szyby (2 żaróweczki w środku)
-włącznik klimy
-włącznik obiegu wewnętrznego
ps. nastepnym razem wezme aparat i porobie fotki i wrzuce...;-)
luckyluck - 12-07-2010, 23:06
Dzisiaj zmieniłem żarówki na diody, a konkretniej to wymieniłem tylko awaryjne, bo zabrakło czasu i ciemno się zrobiło. Jak się okazało nie musiałem zawijać wąsów tak jak było w oryginale, wystarczyło tylko raz wygiąć i włożyć w kapturek. Poprzednio próbowałem zawijać gdyż raz wywinięte nie świeciły. Powodem tego nie było owo nieprawidłowe wywijanie tylko bardzo prozaiczna rzecz mianowicie włączenie świateł...
Dodatkowo zmieniłem jeszcze żarówki na białe diody T5 w schowku, zapalniczce i popielniczce.
I nie wiem czy już pisałem ale kilka dni temu zmieniłem oświetlenie górne na białe diody C5W 31mm. W nocy bajer.
Pozostało jeszcze do wymiany:
- klimatronik
- przeciwmgielne
- podgrzewanie foteli
- schowek w podłokietniku (dzisiaj próbowałem ale ni cholery nie mogłem dojść jak wyjmuje się tę żarówkę)
Tomek - 12-07-2010, 23:24
luckyluck napisał/a: | - schowek w podłokietniku (dzisiaj próbowałem ale ni cholery nie mogłem dojść jak wyjmuje się tę żarówkę) |
wyjmujesz wkład schowka w podłokietniku
tam jest żarówka na kablu
przekręcasz i masz w ręku żarówkę w obudowie
to samo co w schowku przed pasażerem (tylko tutaj możesz wyjąć żarówkę, bez wyjmowania obudowy żarówki), podobna historia co w oświetleniu popielniczki i zapalniczki
fj_mike - 13-07-2010, 09:01
luckyluck, daj znać jakie są wielkości cokolików podświetlenia klimatronika
Sam chcę wymienić, a nie mam teraz auta żeby to rozebrać
kondi1975 - 13-07-2010, 21:52
Podepnę się przy okazji.Panowie czy w regulacji lusterek są jakieś żarówki?Bo dziś próbowałem to rozebrać ale wystraszyłem się w ostatnim momencie ,czy dam radę to urządzenie złożyć do kupy.
deejay - 13-07-2010, 21:56
podświetlane były tylko przyciski w wersji ze składanymi lusterkami , a w zwykłych tego nie ma , jest po prostu ciemno
Tomek - 13-07-2010, 22:03
kondi1975 napisał/a: | ,czy dam radę to urządzenie złożyć do kupy. |
jak nic nie zgubisz, to dasz radę
ps.
tak jak mówi deejay
jak są składane elektrycznie to jest i podświetlenie
u Ciebie raczej nie będzie podświetlenie
kondi1975 - 13-07-2010, 22:16
Dzięki za info.A tak przy okazji to wziąłem się za wymianę wszystkiego co w środku i na zewnątrz w ledy.
Więc zegary wypadły na niebiesko-efekt jak w Pasku
rozebrałem przełączniki regulacji szyb i po złożeniu się okazało że blokada tylnych przestała działać(nie wiem czemu bo nawet nie drasnąłem płytki)
W pozycyjnych-przednie nie chcą działać(odwracałem oczywiście jak to instrukcja podpowiada)
I cała podsufitka w poczwurnych ledzikach niby białych ale świecących wieczorkiem prawie błękitno-zajefajnie.
Cxeka mnie jeszcze klimatronik i pozostałe żaróweczki w całym tym tunelu do rozebrania,tylko może podpowiecie jakie od razu kupić że by nie jeździć z porozkręcanym Misiem.Pozdro
deejay - 13-07-2010, 22:24
przejrzyj temat od poczatku , wiele razy został powtarzany temat klimatronika co i jak i jakie tam diody przychodzą
Zhan - 13-07-2010, 22:27
kondi1975 napisał/a: | I cała podsufitka w poczwurnych ledzikach niby białych ale świecących wieczorkiem prawie błękitno-zajefajnie. |
Mnie ten niebieskawy kolor tak drażnił, że z powrotem wsadziłem żarówki a główne światło w podsufitce zrobiłem z białych-ciepłych diod.
|
|
|