[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A 2.0] Hamulce!!
Owczar - 03-05-2011, 23:38
Kup sobie 4m przewodu igielitowego i odpowietrz w następujący sposób:
- zakładasz przewód na odpowietrznik, a drugi koniec przewodu wkładasz do zbiorniczka. Zbiorniczek na początku do pełna zalej. Poluzowujesz troszkę odpowietrznik (jakieś pół do 3/4 obrotu), stopniowo aż wyczujesz tak, by można było wypchąć płyn, ale tak by zasysał płyn ze zbiorniczka, a nie z rurki przez odpowietrznik. Rurkę połóż na przedniej szybie i pompuj dopóki będą szły pęcherze.
Kolejność jak podał bieniak. Ja odpowietrzałem na zgaszonym i jest ok.
bieniak - 04-05-2011, 00:45
hmmm
zależy jeszcze jak odpowietrzasz.
kolejność podałem prawidłową na bank:
PT
LT
PP
LP
z ty7m że jeżeli upuściłeś cały płyn spróbuj tak:
samochód do góry koła pozdejmuj
Podpompuj pedałem i trzymając pedał w podłodze
-ktoś lekko upuszcza PT odpowietrznik
-gdy czujesz że nie masz oporów już na pedale zakręcasz odpowietrznik i puszczasz pedał
taką kolejność powtórz2-3 razy na każde koło
jeżeli to nie pomaga to masz popsutą pompe
Owczar - 04-05-2011, 00:55
bieniak napisał/a: | PT
LT
PP
LP |
Ja bym jednak dał po przekątnej:
PT
LP
LT
PP
bieniak - 04-05-2011, 09:42
Owczar, nie chcę nic negować ale chyba jednak lekko się mylisz.a dlaczego już ci mówię
hamulce są konstruowane krzyżowo dwie komory w pompie pozwalają na równe obciążenie obu komór .wtedy mamy równe hamowanie
jedna komora :
najkrótszy przód LP i najdłuższy tył PT
druga komora
dłuższy przód PP i krótszy tył LT
a odpowietrza się zawsze od najdalszego
Czyli 1 komora PT
2 komora LT
a z przodu praktycznie powietrze jakie zostaje to tylko w przewodach więc już jest znacznie łatwiej
Ja tak robiłem zawsze i nigdy problemu nie było
Owczar - 04-05-2011, 09:51
Wiem, jak są skonstruowane hamulce, bo miałem okazję w nich grzebać, dlatego właśnie sugeruję taki sposób. Chodzi o odpowietrzenie najpierw jednej sekcji, a potem drugiej.
Zresztą manual to potwierdza. 35A-10, drugi rysunek od dołu.
Marcino - 05-05-2011, 10:16
Witajcie
Wczoraj popołudniu załozyem nowe miedzine przewody hamulcowe. Było juz około połnocy jak skonczyłem. Pozostało odpowietrzyć.. no bo rano do przedszkola i do pracy.
Krzyzak napisał/a: | Marcino sam odpowietrzałeś? |
Odpowietrzałem nie sam... z pomocą szczotki na krótkim kiju oraz załozonej na koncu kija sprężynuie..:)
Sprzęt ten posłuzył mi do blokowania pedału hamulca o ... fotel. Poprostu pompowałem noga hamulec i na koniec wciskałem go w podłoge i blokowałem o fotel kierowcy szczotka z kijem opierajac sprezynę na pedale hamulca. Schodziłem wtedy do kanału pod autko, dokonywałem operacji otwarcia i zamkniecia odpowietrznika i od nowa. Po kilka razy na kazde koło.
Wydaje mi sie ze na 95% mam odpowietrzone bo hamuje mi jak porzed naprawa.
Pozdrawiam
Hugo - 05-05-2011, 11:30
Marcino napisał/a: | Poprostu pompowałem noga hamulec i na koniec wciskałem go w podłoge i blokowałem o fotel kierowcy szczotka z kijem opierajac sprezynę na pedale hamulca. Schodziłem wtedy do kanału pod autko, dokonywałem operacji otwarcia i zamkniecia odpowietrznika i od nowa. Po kilka razy na kazde koło. | Ale desperat
Krzyzak - 05-05-2011, 12:58
ile km zrobiłeś? - masz jakieś schody do tego kanału, czy jak większość - skok i wyskok?
Marcino - 05-05-2011, 15:58
Krzyzak napisał/a: | ile km zrobiłeś? - masz jakieś schody do tego kanału, czy jak większość - skok i wyskok? |
Zrobiłem około 10km,
Do kanału nie mam schodów ale wspinam sie po starych felgach zimowych i łapie za hak od galanta. Schody sa w planie bo kanał jest ciut za krótki i nie moge wtedy bramy zamknąc jak chce wejść pod auto. Aby go przedłuzyć i wtedy zrobić schodki musze przeciąc wylewke, a do tego potrzebuje duzej szlifierki z tarczą diamentową. Normalnie w kanale mam taką prowizoryczna drewnianą drabinke.
Owczar - 05-05-2011, 17:03
Marcino, na przyszłość polecam:
Owczar napisał/a: | Kup sobie 4m przewodu igielitowego i odpowietrz w następujący sposób:
- zakładasz przewód na odpowietrznik, a drugi koniec przewodu wkładasz do zbiorniczka. Zbiorniczek na początku do pełna zalej. Poluzowujesz troszkę odpowietrznik (jakieś pół do 3/4 obrotu), stopniowo aż wyczujesz tak, by można było wypchąć płyn, ale tak by zasysał płyn ze zbiorniczka, a nie z rurki przez odpowietrznik. Rurkę połóż na przedniej szybie i pompuj dopóki będą szły pęcherze. |
EA5A - 05-05-2011, 21:25
Panowie ratujcie! Spędziłem dzisiaj 5h przy aucie i nic z tego,odpowietrzałem każde koło po jakies 20razy zgodnie z kolejnościa opisaną na forum i NICCCCCC! Hamulców jak nie było tak nie ma. W prawym tylnim kole nie było wcale powietrza,w przednim prawym tez mało,najgorzej było w tylnim lewym-w płynie cały czas szły jakieś takie dziwne bąble maleńkie(coś mniejszego jak oranżada,po jakis 30odpowietrzeniach to nadal szło) po odpowietrzeniu pedał jest miękki do 3 zapompowania,za 4 razem robi sie twardszy,a juz od 5 jest taki jakby hamulce były,czekam chwile(5 sekund) wciskam po raz 6 ale tak bardzo lekko i znowu jest flak! Czy podczas odpowietrzania kiedy otwieram zbiorniczek po to żeby dolac płynu musze miec wcisnięty pedał/puszczony? czy nie ma róznicy. Moim zdaniem dziwne rzeczy się dzieją w zbiorniczku,jakies bomble,bulgotanie,pierwszy raz w zyciu cos takiego widze...
[ Dodano: 05-05-2011, 21:27 ]
Aha, no ii ostatnio wymieniłem już serwo-nie pomoglo,dzisiaj wróciłem na stare. Wymieniłem również pompke która pochodzi od 2.4GDI-całą dzisiejszą akcje przeprowadzałem właśnie na tej pompce,czy jest ona dokładnie taka sama jak w V6?
Krejzi - 05-05-2011, 21:49
gdzies masz nieszczelnosc jakąs ... moze w miejscach na zaciskach gdzie jest sruba od przewodu hamulcowego, i oczywiscie zakrecasz zbiorniczek jak sprawdasz hamulce ? straszne dziwne rzeczy, wez kogos do pomocy niech obserwuje wszystko podczas gdy sprawdzasz hamulec.
Ciekawy jestem jak to sie rozwiaze bo sam zabieram sie do wymiany zacisku i wymiany calego plynu..
Tomii - 05-05-2011, 22:19
Hugo napisał/a: | Marcino napisał/a: | Poprostu pompowałem noga hamulec i na koniec wciskałem go w podłoge i blokowałem o fotel kierowcy szczotka z kijem opierajac sprezynę na pedale hamulca. | Ale desperat |
no co, też tak raz odpowietrzałem jak nie miałem akurat nikogo do pomocy i dobrze było
tylko nie szczotką a dzwignią od żaby
bieniak - 06-05-2011, 01:49
nie wiem jak w galancie ale w innych ustawiało się skon pompy aby dobrze współpracowała z serwem
na 90% pompa jest albo zapowietrzona albo puszcza płyn między sekcjami i nie puszcza go dalej
Spróbuj odpowietrzyć pompę:
potrzebna druga osoba
niech ktoś pod pompuje te 5 razy dość szybko aż poczuje jakiś opór na pedale wtedy ty kluczykiem po luzowujesz przewód hamulcowy przy pompie i tak kolejno 4 sztuki
Może pomoże jednak ja bym obstawił uszkodzoną pompę
To że wymienileś na używkę nie znaczy że jest dobra
wystarczy trochę rdzy w środku i puści płun między sekcjami
Marcino - 06-05-2011, 10:00
Owczar napisał/a: | Marcino, na przyszłość polecam:
Owczar napisał/a: | Kup sobie 4m przewodu igielitowego i odpowietrz w następujący sposób:
- zakładasz przewód na odpowietrznik, a drugi koniec przewodu wkładasz do zbiorniczka. Zbiorniczek na początku do pełna zalej. Poluzowujesz troszkę odpowietrznik (jakieś pół do 3/4 obrotu), stopniowo aż wyczujesz tak, by można było wypchąć płyn, ale tak by zasysał płyn ze zbiorniczka, a nie z rurki przez odpowietrznik. Rurkę połóż na przedniej szybie i pompuj dopóki będą szły pęcherze. |
|
Jak dla mnie nmioe za dobra metoda... bo nie ma mozliwości zakrecania odpowietrznika, co prawda możliwośc zassania powietrza mała z 4m rurki, ale to samo moge zrobić z krótkim przewodem wsadzonym do butelki koło koła.
[ Dodano: 06-05-2011, 10:01 ]
Tomii napisał/a: | Hugo napisał/a: | Marcino napisał/a: | Poprostu pompowałem noga hamulec i na koniec wciskałem go w podłoge i blokowałem o fotel kierowcy szczotka z kijem opierajac sprezynę na pedale hamulca. | Ale desperat |
no co, też tak raz odpowietrzałem jak nie miałem akurat nikogo do pomocy i dobrze było
tylko nie szczotką a dzwignią od żaby |
Potrzeba matką wynalazków
|
|
|