[97-04]Galant EAxA/W - "Sportowe" zawieszenie... (Eibach)
AteC - 06-05-2013, 23:03
tommyc1 napisał/a: | Tylko jak obnizysz to juz nie kupuj drogich opon, bo będą zjadane od wewnątrz |
Możesz rozwinąć myśl?
bartezr - 06-05-2013, 23:38
AteC napisał/a: | tommyc1 napisał/a: | Tylko jak obnizysz to juz nie kupuj drogich opon, bo będą zjadane od wewnątrz |
Możesz rozwinąć myśl? |
to proste. po zmianie sprezyn na nizsze zmieni sie charakterystyka calego zawieszenia i kolo wraz z opona beda wtedy pochylone górna czescia kola do wewnatrz, jesli sie zmienia zawieszenie na nizsze warto tez ustawic na nowo zbieznosci itp
inq - 06-05-2013, 23:40
Po ustawieniu zbieżności nie będą się ciąć. Do tego jest zbieżność chyba.
tommyc1 - 07-05-2013, 06:11
inq napisał/a: | Po ustawieniu zbieżności nie będą się ciąć. Do tego jest zbieżność chyba. |
Nie znam sie, podobno właśnie sie nie da tego ustawić, zbiezności nie ustawia sie w płąszczyźnie "góra-dół" koła z tego co zrozumiałem... tak mi powiedziano w warsztacie gdzie ustawiaja zbieżność, juz ten temat poruszałem na forum i potwierdzano mi, ze tak jest.
Tomek - 07-05-2013, 06:40
bartezr napisał/a: |
to proste. po zmianie sprezyn na nizsze zmieni sie charakterystyka calego zawieszenia i kolo wraz z opona beda wtedy pochylone górna czescia kola do wewnatrz, jesli sie zmienia zawieszenie na nizsze warto tez ustawic na nowo zbieznosci itp |
bzdura
po pierwsze w zestawie ze sprężynami są specjalne podkładki pod mocowanie górnego wahacza, które korygują negatyw
tommyc1 napisał/a: |
Nie znam sie, podobno właśnie sie nie da tego ustawić, zbiezności nie ustawia sie w płąszczyźnie "góra-dół" koła z tego co zrozumiałem... tak mi powiedziano w warsztacie gdzie ustawiaja zbieżność, juz ten temat poruszałem na forum i potwierdzano mi, ze tak jest. |
po drugie zbieżność nie ma tutaj nic do rzeczy, a kąt pochylenia koła, który nie jest fabrycznie nastawny, ale można go też regulować
gdyby opony miały się ciąć to chyba takie auta by z fabryki nie wyjeżdżały
Hugo - 07-05-2013, 07:59
tomek84 napisał/a: | po pierwsze w zestawie ze sprężynami są specjalne podkładki pod mocowanie górnego wahacza, które korygują negatyw | Na przód też?
tommyc1 - 07-05-2013, 11:33
tez sie zdziwilem ze tak jest, a u mnie zadnych podkladek korygujacych nie bylo i oponki lyse od wew
Tomek - 07-05-2013, 11:35
Hugo napisał/a: | Na przód też? |
tego nie wiem/nie pamietam
ale skłaniałbym się ku temu, że z przodu tego nie potrzeba
Cytat: |
tez sie zdziwilem ze tak jest, a u mnie zadnych podkladek korygujacych nie bylo i oponki lyse od wew |
nadal - możesz to wyregulować (przy pomocy specjalisty)
z drugiej strony, nawet wyregulowany - Galant obniżony IMHO nie jest pojazdem transportowym i nie nadaje się na częste podróże z pełnym bagażnikiem
tommyc1 - 07-05-2013, 13:42
ale co bagaznik ma do tego,problem mialem z przodu,z tylu sprezyny z nivo
Tomek - 07-05-2013, 13:43
tommyc1 napisał/a: |
ale co bagaznik ma do tego,problem mialem z przodu,z tylu sprezyny z nivo |
nie widziałem przypadku, żeby po napakowaniu ludzi siadał przód
no, ale jeśli tak jest to bym się zastanowił, czy sprężyny nie są do wymiany
tommyc1 - 07-05-2013, 16:12
tomek84 napisał/a: | tommyc1 napisał/a: |
ale co bagaznik ma do tego,problem mialem z przodu,z tylu sprezyny z nivo |
nie widziałem przypadku, żeby po napakowaniu ludzi siadał przód
no, ale jeśli tak jest to bym się zastanowił, czy sprężyny nie są do wymiany |
He he, ale to juz jakieś nieporozumienie, odbieglismy od meritum, ja nie pisałem w ogóle o siadaniu przodu czy tyłu. Ja pisałem o zjadanych oponach z przodu przy obniżonym zawiasie. Nic mi nie siadało nigdzie, tylko opony zjadło. Wymieniłem sprezyny na standardowe, bo opon szkoda (i zderzaka). Byłą tu rozmowa o regulacji kątów ustawienia kół przednich przy obniżaniu zawieszenia z PRZODU a nie siadaniu... Zadnych podkłądek na wahaczach nie odnotowałem-nie było korekty kątów, po prostu ktos kiedyś puscił go na glebę-moze gleba była fabryczna a tylko przy zmianie wahaczy ktos zapomniał o podkłądkach-nie wiem, przede mną włascicieli było kilku i co rzeźbili, moge tylko zgadywać
kamil.ekonom - 07-05-2013, 18:01
Zolar napisał/a: | Masz może aktualne fotki po zmianie na Jamex'y? |
Jutro spróbuję zrobić na równym terenie i wrzucę...
Juiceman, ja po napełnieniu na full benzyny i lpg + 3 osoby w aucie + zapas w bagażniku i bagaż (jedna torba typu jamnik, plecak, cała paka piwa Desperados + różne pierdoły które wożę w bagażniku) nie zauważyłem żeby auto mocno siadło (nic nie obcierało). Ale może dla tego, że wszystko nowe było tj. sprężyny i amory.
Teraz w czerwcu będę jechał w dłuższą trasę to z czystej ciekawości sam dla siebie po załadowaniu auta zrobię zdjęcia i podzielę się nimi na forum.
Skoro Zolar, ma z przodu nowe amory (rozumiem, że z tyłu nie) to niższe sprężyny na przód albo zrównają przód z tyłem, albo, go minimalnie obniżą - tak mi się przynajmniej wydaję...
A co do kątów to chyba z tyłu mam delikatny negatyw Muszę się dokładnie przyjrzeć i zrobić foty. Po zmianie zawiasu robiłem zbieżność...
Zolar - 07-05-2013, 18:27
kamil.ekonom napisał/a: | Skoro Zolar, ma z przodu nowe amory (rozumiem, że z tyłu nie) to niższe sprężyny na przód albo zrównają przód z tyłem, albo, go minimalnie obniżą - tak mi się przynajmniej wydaję...
A co do kątów to chyba z tyłu mam delikatny negatyw Muszę się dokładnie przyjrzeć i zrobić foty. Po zmianie zawiasu robiłem zbieżność... |
A czy przysiadł Ci tyle ile producent sprężyn deklarował? Bo czytałem na forum Alfa Romeo że w 156'ach zamiast -50mm schodził jakieś -10mm
kamil.ekonom - 07-05-2013, 19:37
Zolar, nie mierzyłem co do milimetra, ale na pewno jest niżej niż na seryjnych zużytych amorach i sprężynach.
marcinzam - 07-05-2013, 19:43
Hugo napisał/a: | tomek84 napisał/a: | po pierwsze w zestawie ze sprężynami są specjalne podkładki pod mocowanie górnego wahacza, które korygują negatyw | Na przód też? |
na przód można ustawić za pomocą takiego sworznia
|
|
|