[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Problem z odpalaniem lancera - przyczyny i diagnoza.
mjsystem - 11-09-2014, 09:19
superges napisał/a: | To jak by stuknięcie? Nie jestem pewny ale to brzmi trochę tak jak coś by się poluzowało i przy odpalaniu stukało |
Sprawdź blaszaną osłonę katalizatora. Wszystkim po kolei się luzuje. Może nie to, ale ja mam ten sam problem. Pomaga wymiana skorodowanych śrub mocujących.
superges - 11-09-2014, 09:36
Dzięki za wskazanie potencjalnego problemu. Uczulę jutro na to mechanika.
[ Dodano: 11-09-2014, 09:43 ]
hmm a przypadkiem katalizator nie jest z tyłu samochodu? Bo ten dźwięk dochodzi z komory silnika
Uwex - 11-09-2014, 13:46
superges napisał/a: | dźwięk dochodzi z komory silnika |
to jest często mylące - dźwięki są często słyszalne nie tam gdzie powstają.
Jeśli to nie to co sugeruje kolega, to sprawdź mocowanie układu wydechowego- szarpnięcie silnika przy rozruchu powoduje też szarpnięcie tego układu - powinno wystarczyć odpowiednie podgięcie wieszaka(ów).
superges - 11-09-2014, 14:43
O takim mylącym dźwięku już nieraz się przekonałem więc na pewno w to nie wątpię Na dniach będę wiedział o co chodzi więc napisze co się stało.
pablo diablo - 11-09-2014, 16:09
superges napisał/a: | O takim mylącym dźwięku już nieraz się przekonałem więc na pewno w to nie wątpię Na dniach będę wiedział o co chodzi więc napisze co się stało. |
przeczytaj sobie moj problem myślałem ze cos poważnego a okazało sie ze hałasowała rozpórka
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=88908
mjsystem - 11-09-2014, 16:24
superges napisał/a: | hmm a przypadkiem katalizator nie jest z tyłu samochodu? Bo ten dźwięk dochodzi z komory silnika |
Dokładniej, to na nim siedzisz
Trik - 11-09-2014, 17:15
Sprawdź jeszcze pierścień uszczelniający w układzie wydechowym, łącznik za kolektorem wydechowym. Miałem coś podobnego, gdy pierścień pękł zaczęło gruchotać cos przy starcie a potem też przy gaszeniu. Gdzieś już o tym wspomniałem.
superges - 12-09-2014, 08:23
U mnie chyba też to będzie niegroźny problem bo poprosiłem wczoraj domownika aby stanął z tyłu auta i posłuchał skąd dochodzi ten dźwięk. Sprawdziliśmy dwa razy i domownik mówi, że dźwięk pochodzi z tyłu auta...
Zapewne jest to więc jedna z przyczyn, które podaliście. Miałem dziś odstawić auto do mechanika ale nie dojechał mi olej bo firma nawaliła z wysyłką w związku z tym zapewne najszybciej w poniedziałek albo wtorek będę miał auto na podnośniku, mam tylko nadzieje, że do tej pory nie zgubię tłumika po drodze
Trik - 12-09-2014, 20:13
superges napisał/a: | mam tylko nadzieje, że do tej pory nie zgubię tłumika po drodze | Nie zgubisz. Ja przelatałem kilka tyś km zanim wymieniłem na nowy pierścień .
mjsystem - 13-09-2014, 08:49
Wracamy do tematu Panowie! Koniec OT
cypmus - 08-10-2014, 20:06 Temat postu: dziwny problem z odpalaniem witam wszystkich
problem polega na tym, że gdy mam pootwierane drzwi przez ok 10-20 min, w tym czasie pali się tylko wyświetlacz na liczniku ( powyłączane lampki wew, wyłączone radio i oczywiście silnik) to następuje edit i nie mogę odpalić, wszystko przygasa i nie kręci.
gdy już z pomocą urządzenia odpalę, to mogę sobie gasić i odpalać, gasić i odpalać...
O CO CHODZI??? dodam, że gdy ako następnie sprawdzam to jest w pełni naładowane
myślałem, że wymiana ako po 4,5 roku załatwi sprawę, ale gość w sklepie sprawdził mi obecne ako i powiedział, że sprawny zamienię na sprawne -
czyli bezsensu co nie?
Wulgaryzm, nawet wykropkowany, pozostaje wulgaryzmem.
dexter1992 - 08-10-2014, 20:17
Może coś pobiera prąd i po odpaleniu akumulator zaczyna się doładowywać. Najprościej będzie pojechać do jakiegoś elektryka który sprawdzi co pobiera prąd.
sla - 08-10-2014, 20:26
dexter1992 napisał/a: | Może coś pobiera prąd . |
Też tak myślę, u mnie rozładowywał się po kilku dniach, winny był źle podłączony moduł nawigacji
Uwex - 09-10-2014, 08:20
cypmus napisał/a: | gdy już z pomocą urządzenia odpalę, to mogę sobie gasić i odpalać, gasić i odpalać...
O CO CHODZI??? dodam, że gdy ako następnie sprawdzam to jest w pełni naładowane |
z tej wypowiedzi wynikało by, że po odpaleniu ("za pomocą urządzenia") akumulator działa normalnie- bez doładowywania, więc nie za bardzo, że go coś go rozładowuje.
plecho1 - 09-10-2014, 09:14
Jeśli wszystko przygasa, to najprawdopodobniej problem z główną masą akumulatora. Kiedy nie chce odpalić zrób dodatkowe dwie masy za pomocą kabli rozruchowych, jednym kablem połącz minus akumulatora z silnikiem a drugim również minus akumulatora z karoserią oczywiście z jakąś odizolowaną śrubą. Jeśli po takim zabiegu auto odpali, to przeczyść połączenia głównej masy z karoserią i z silnikiem.
|
|
|