[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Climatronic oraz Obsługa climatronica
Owczar - 21-09-2009, 15:55
Z tego co pamiętam, to w manualu masz rozpisane gniazda w klimatroniku, a nie kotki, które się w nie wpina. Na tych gniazdach na górze są zatrzaski i numeracja jak na ryzunku.
Na kostkach liczysz odwrotnie. Czyli w tej pozycji w której kostka jest na zdjęciu liczysz od dołu po kolei 1, 2, 3 itd...
Czyli 7 pin z gniazda odpowiada temu w kostce:
Skontaktuj się jutro na PW. Możliwe, że koło 17 będę miał czas i możemy się spotkać na parknikgu BlueCity.
P1r4t - 21-09-2009, 16:02
zmierzylem, napiecia na wskazanym przez Ciebie 7mym pinie brak, oporowosc 4,7kohm
pin w ktory jest wpiety czujnik od miernika to napiecie i oporowosc "wariuje" tzn oporowosc pokazuje 0 za chwile 7,08 zaraz 7,48 i tak w tych granicach skacze, a napiecie pokazuje 0 zaraz 11 z hakiem i tez tak skaczeo d zera i po 11
w tym rzedzie co w skazales z tym ze liczac z drugiej strony jak Ty oporowosc 4,7kohm napiecia brak.
a wogole czy problemem moze tu byc popsuty czujnik czy moze to co w tym temacie?:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40854
bo jak odkrece na max na 32st to tak jak mowilem ledwo cieple leci.
spown - 21-09-2009, 16:16
Może być i w tym temacie, bo u mnie było bardzo podobnie - leciało ledwie ciepłe. Zdejmij cięgno z silniczka i przesuń nim klapę miksera do skrajnych pozycji. Od razu sprawdź czy te ręczne przesunięcia pokrywają się ze skokiem silnika krokowego.
P1r4t - 21-09-2009, 17:45
chyba naprawilem generalnie w konu leci cieplo i otwier sie na maksymalne polozenie, teraz o co chodzi...
patrzlylem na ciegno od tej puszki z tematu: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40854
no i przy przestawianiu pokretlem od temperatury od najnizszej do najwyzszej, zaczyna sie przestawiac od 26stC (na climatronicu) i tak co pol stopnia do 31,5 przestawia sie co kawalek a pozniej jak przestawiam na 32 to widac jak mocno przeskakuje. Wczesniej sie tak nie robilo to jak ustawilem na 32 to mu pomoglem i jak pomoglem to teraz juz ciagle wskakuje pomiedzy temperaturami i na ta najwyzsza. czy ktos z dzialajacym czujnikiem temp zewnetrznej mogl by sprawidzic od jakiej temperatury na climatronicu zaczyna mu sie tam przestawiac cieglo przy puszce? czy tak jak u mnie od 26 czy juz od nizszych, w tedy bede mial swiadomosc czy moze jeszcze lepiej nie powinno byc, no ale generalnie w koncu czuc cieplo
z tym ze tez dziwna sparawa bo wczesniej jak nawet nakrecilem na 32 czy 31 czy 26 to ledwo cieplo bylo czuc i na kazdym ustawieniu byla taka sama temperatura. a teraz jak przestawiam co pol stopnia to czuc jak sie ociepla i czuc roznice. czyzby poprzez reczne popchniecie tam sie odrazu w puszcze przestawilo tak jak powinno byc?
[ Dodano: 22-09-2009, 13:20 ]
no to sie naciszylem...
dzisiaj rozkrecilem mechanizm od klapki nagrzewnicy. Wszystkie zeby w srodku cale, no i dalej przestawialo sie od 26st w gore...
W miedzyczasie, zanim zalozylem mechanizm, poruszalem ciegnem od klapki, wnisoki:
-w normalnych zakresach dziala lekko,
-jak ma wskoczyc na zupelnie otwarte albo zupelnie zamkniete to juz polituj sie boze, okropnie ciezko wskakuje na te pozycje, samemu palcami bylo mi ciezko a co dopiero ten silniczek moze...
no ale nic, ustawilem mechanizm na 32st, klapka od nagrzewnicy tez na maksymalne otwarta zeby grzalo i zlozylem wszystko razem.
Przestawiam temperature na coraz nizsza (od32) i tak doszedlem do ogolnego minimum chodzenia ciegien jak bylo 25st i slysze ze klapka od nagrzewnicy nie zamknela sie zupelnie, no to jej pomoglem.
Przestawiam znowu na 32 iiii.... nie otwiera sie zupelnie zeby mocno grzac, to jej znowu pomoglem.
Ustawiam na mniejsza temnperature (zeby klapka sie zmknela) to sie zamknela zupelnie, znowu na 32.. i sie nie otwiera zupelnie..
czy ktos mial takie problemy z nagrzewnica ze ta klapka tak ciezko mu sie otwierala albo zamykala? jak tak to co zrobil? mam nadzieje ze nie bede musial jej calej wyciagac... bo to trzeba by bylo pol samochodu rozebrac.
Ewentualnie jak sie dobrac do tej klapki zeby cos tam jej moze przesmarowac zeby lzej sie poruszala?
Anonymous - 30-09-2009, 23:14 Temat postu: Climatronik nawala ? Kochani Miśkomaniacy - mam do Was pytanie, odnośnie Climatronica - a mianowicie, chodzi o to, ze mój Miś świruje, jeśli chodzi o ustawianie temperatury. W ogóle zero różnicy od 17 do 28 dopiero przy 29,5 zaczyna łapać temperaturę, ale to ugotować się można. POMÓŻCIE MI przetwać zimę
Liczę na Was
Pozdrawiam serdecznie
slonio88
Anonymous - 30-09-2009, 23:56
Jeśli masz model EA (bo w opisie co innego i na zdjęciu co innego) to pierwsze co, to sprawdź czy nie spadł Ci wężyk z klimatronika. Wyjmij radio i włóż rękę. Z tyłu panela klimy powinien dochodzić wężyk który daje podciśnienie i wciąga powietrze z wnętrza. Powietrze idzie przez czujnik temperatury i na tej podstawie ustawiane są nawiewy itd. A tak poza tym to warto do szukajki zajrzeć bo to chyba częsty problem i widziałem sporo tematów.
Pozdrawiam!
Anonymous - 01-10-2009, 00:04
Jutro wężyka poszukam, tematu tez szukałem, ale znaleść nie mogłem, albo nie ogarniam wyszukiwarki... Jakiej grubości ten wężyk jest ? Trudno Go wyczuć ?
[ Dodano: 01-10-2009, 00:04 ]
Mam model EA :)1997 2,5V6
Anonymous - 01-10-2009, 00:07
Zdaje się że koło centymetra średnicy. Sam tego nie ściągałem ale ktoś kiedyś foty wstawił i tak mi się coś kojarzy.
EDIT:
Rurka jest mniej więcej za pokrętłem. Powietrze jest wciągane w nacięcia przy pokrętle.
TU jest fotka.
Voltron - 01-10-2009, 07:48
Zmień również filtr przeciwpyłkowy i wywal śmieci z pudła, w którym znajduje się ten filtr jest tam pewnie pełno liści (to jest Air cooling coś tam). Oraz sprawdź częsty problem z silniczkiem sterującym klapą nagrzewnicy. Temat jest tu:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40854
Miałem to samo o czym piszesz i te czynności mi pomogły.
Owczar - 01-10-2009, 09:55
slonio88, nowy forumowicz to Ty nie jesteś i powinineś wiedzieć, że nie dublujemy tematów. Jeśli znajdziesz temat o climatronicu w którym nie ma odp na Twoje pytanie to napisz je w tamtym wątku, bo zaczyna się robić bałagan. Zauważyłem, że notorycznie dublujesz tematy. Postaraj się użyć następnym razem szukajki, bo na 80% Twój problem już był omawiany.
Tutaj masz wszystko o climatronicu i o tej rurce: http://forum.mitsumaniaki...f68160803f827fc
Możesz też zerknąć w ten temat o klimatyzacji: http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
Wpisanie słowa climatronic w wyszukiwarce zwraca jakieś 30 tematów.
Anonymous - 01-10-2009, 18:58
Owczar - sorry - za dublowanie tematu, ale nie mogłem znaleść tego w wyszukiwarce - wybacz
A poza tym dziękuję za pomoc - jesteście super - miś działa jak nowy - rzeczywiście to była sprawa głupiej rurki.
Pozdrawiam serdecznie
slonio88
PS. nie trzeba wyjmować całego kokpitu, wystarczy wyjąć radio i prawa ręką sięgnąć przez schowek
Pozdrawiam
Kunek - 07-10-2009, 02:19
Powiedzcie mi co jest nie tak, wymieniłem czujnik temperatury zewnętrznej (ten za zderzakiem) bo pokazywało mi ze na zewnątrz jest -20 lub -30, w ogóle to temp. mi wariowała, najwięcej pokazywało mi 3 stopnie, teraz na nowym pokazuje cały czas 20 stopni na plusie gdzie na zewnątrz jest nieco parę stopni powyżej 10. Jaka może być przyczyna?
Owczar - 07-10-2009, 09:30
Prawdopodobnie przerwa w obwodzie lub zwarcie i komputer przyjmuje wartość domyślną.
Kunek - 07-10-2009, 14:21
Owczar, gdzie moge sie doszukiwać tej przerwy lub zwarcia?
Owczar - 07-10-2009, 14:30
Ciężko powiedzieć gdzie może być ten słaby punkt. Musisz się pobawić mulitmetrem i sprawdzić przy panelu climatronica z tyłu przy kostce jakie jest napiecie na tym czujniku. W tym temacie było już o tym troszkę wcześniej.
|
|
|