[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jarzma, zaciski hamulcowe, piasta - problemy,naprawa,części.
HUGIO - 04-07-2018, 18:44
Z racji tego, że czasami hamulce zaczęły mi popiskiwać i delikatnie zaczynają straszyć wyglądem postanowiłem zrobić ich serwis i chciałem się zapytać czy ktoś ma jakieś opinie o tych firmach, a konkretnie ich zestawach naprawczych, które znalazłem: tył Link_1 Link_2 oraz przód Link
//Edit
Orientuje się ktoś ile płynu hamulcowego wchodzi w cały układ, albo ile kupić do takiej "płukanki"? Instrukcja podaje "zależnie od potrzeby"...
kerw - 10-07-2018, 09:50
Może komuś się przyda to wcześniej opisywałem mój problem z hamulcami a mianowicie na rozgrzanych hamulcach każde naciśniecie pedału powodowało głośne stuknięcie w tylnych hamulcach. Miałem założone oryginalne klocki hamulcowe mitsubishi w super stanie dopiero wymiana na jakieś aftermarkety spowodowało że problem zniknął.
tyku - 10-07-2018, 11:09
kerw, A tyle się pisało, żeby unikać tarcz i klocków oryginalnych.
nizial89 - 30-07-2018, 21:48
mam pytanie mam lacero nie działa mi hamulec postojowy
mechanik urwał mi bolec (własnie nie wiem jak sie to nazywa )tam gdzie sie montuje sprężynę
potrzebuje jakis namiarów
tyku - 30-07-2018, 21:52
nizial89, Sprecyzuj pytanie, a myślę że pomożemy.
nizial89 - 30-07-2018, 21:53
https://autorambler.ru/bz/remont/photo/LANCER_brakeSyst_18/id5305.html
mam urwany ten bolec i muszę całość wymienić tylko nie wiem jak to sie nazywa
tyku - 31-07-2018, 20:01
nizial89, Wygląda na to, że nie ma samego bolca tylko cała część.
4600A151 - PLATE,RR BRAKE BACKING - L (52823L)
4600A152 - PLATE,RR BRAKE BACKING - R (52823R)
Krzyzak - 01-08-2018, 10:45
on jest elementem szczęki, montowany podobnie jak szpilki kół, na radełka
wątpię by można było kupić go osobno - prędzęj wyjąć z jakiejś starej szczęki albo kupić nowy zestaw
Robson_ck - 02-09-2018, 21:29
Witam.
Potrzebuje dokupić jarzmo przód do mojego Lancera 1.8 benzyna 2008r. Większość aukcji to jarzmo o nr MR307282 np to
https://allegro.pl/jarzmo-zacisku-hamulcowego-mitsubishi-lancer-viii-i7284091670.html
Sprawdzilem na stronie z nr katalogowymi części wpisując mój vin i tam jarzmo ma nr 4605A223. Porównałem je wyglądem i rzeczywiście się trochę różnią. Jednak tego o nr 4605A223 niema dostępnego. Czy ktoś może potwierdzić bądź zaprzeczyć czy to jarzmo z w/w aukcji podejdzie. Jeżeli nie będzie pasować to czy ktoś takie znalazł poza Aso i używkami?
oEdGein - 08-09-2018, 19:57
Witam
Robson, nie jestem fachowcem , lecz piszesz że masz 1.8 a w ich liście nie ma takiego silnika, więc raczej pasował nie będzie .
Lecz tak jak pisałem na początku , nie jestem fachowcem i mogę się mylić .
------------
OK , nadszedł czas na opis mojego magicznego hamulca .
Problem jest taki :
Zauważyłem że grzeje się felga (prawy przód) .
Dzieje sie tak od chwili gdy miałem dośc gwałtowne hamowanie gdy droga mi zajechała jakaś kobietka .
Ściągnąłem koło , rozebrałem hamulec , wyczyściłem jarzmo , prowadnice następnie nasmarowałem prowadnice wsadziłem klocek który pięknie w nich chodzi .
Na drugi dzień podczas jazdy do pracy sprawdzam temperaturę felgi z pewnością że jest wszystko OK, a tu lipa .
Felga troszkę zimniejsza niż przed tym gdy grzebałem w hamulcu lecz na tyle gorąca że nie dało się jej chwycić (oczywiście cała brudna od klocków )
Poddałem się , zawiozłem go do mechanika , opowiedziałem o wszystkim .
Rozebrał to jeszcze raz , stwierdził że wszystko jest dobrze jeśli chodzi o zacisk , klocki i tarcze .
Padło na to że trzeba wymienić wężyk ....
Wężyk wymieniony na nowy a efektów 0 .
Najgorsze jest to że mechanik już nie ma zbyt wiele pomysłów na usunięcie usterki ,
wspominał o pompie hamulcowej , a w moim drugim lancerku była ona regenerowana i wiem ze to nie małe wyzwanie było bo pompa jechała gdzieś zagranice i koszt to już cztery cyfry były ;x
Wspominał też o ewentualnym łożysku , lecz to mało prawdopodobne bo gdyby to była wina łożyska to felga nie była by cała w pyle z klocków (wydaje mi sie to logiczne , ale może się myle)
Dlatego pytanie do Was , czy ktoś miał podobny problem lub ma jakiś pomysł na magiczny hamulec ?
Dodam jeszcze że jest wyczuwalna różnica gdy kręce prawym kołem (wadliwym) , a kołem lewym (sprawnym )
Bizi78 - 08-09-2018, 23:01
A może tarcza jest skrzywiona .
Jak kręciłeś kołem na podnośniku to nic czasem nie obciera .
tyku - 09-09-2018, 21:00
oEdGein, Prowadnice sprawdzone, a co z tłoczkiem Może zestaw naprawczy pomoże
oEdGein - 10-09-2018, 06:37
Tarczy nie sprawdzałem, lecz tarcza ma jakieś 3~4 miesiące dopiero.
Jeśli chodzi o tłoczek to pracuje bez zarzutu , nasmarowałem go przy okazji.
Dziś jeszcze raz go rozbiorę bo może czegoś zwyczajnie nie zauważyłem.
W sumie to juz 8 raz będę go rozbierał w ostatnim czasie
Golotheman - 10-09-2018, 07:44
oEdGein,
Jeśli nie ma bicia na kierownicy, to tarcza w porządku. Jeśli tłoczek chodzi luzem w blaszkach, to też nie klocek. Tłoczek? Może być zatarty, ale bez przesady... tam jest taka siła, że rzadko się to zdarza.
Przy takim mocnym hamplu, to ja bym jeszcze sprawdził czujnik abs, bo może cały czas Ci to koło po prostu hamuje, bo coś się poprzestawiało.
Aczkolwiek mój znajomy miał ostatnio podobną sytuację, że przegrzewało mu się jedno koło, mechanik też rozłożył ręce. Ten pojechał, kupił nowy zestaw tarcz i okazało się, że problem minął. Tarcze miały miesiąc. Może po prostu ta tarcza jest za mocno zahartowana, nie odbiera jak należy ciepła i wszystko idzie w klocek. Nie wiem - nie trzyma się to kupy, bo felga przyjmuje ciepło z piasty, czyli tarczy... także dziwna sprawa...
Opisz ta "wyczuwalną różnicę" w kręceniu obu kół. Jest to przycieranie jak na zegarze o danej godzinie, czy cały czas się ciężko kręci ?
Bizi78 - 10-09-2018, 11:02
To że tarcza ma 3-4 miesiące nie oznacza, że nie mogła się pokrzywić.
Poczytaj jakie problemy z gnącymi się tarczami mają użytkownicy innych miśków na forum.
Obecne producenci tarcz robią je z plasteliny .
|
|
|