To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

mar111cin - 21-06-2011, 13:16

no to już wiem co u mnie skrzypi/skrzypiało.. ta trefna śruba o której pisałem wyżej :/
najpierw skrzypienie było przy skręcaniu i ruszaniu/hamowaniu
dociągnełem śruby - ustało skrzypienie przy skręcaniu, ale pojawiły się stuki przy ruszaniu i hamowaniu.
dociągnełem ponownie tą trefną śrubę - jest delikatne stuknięcie przy hamowaniu...

więcej nie dociągam bo już mi się klucz zaczął wyginać xD jak nie przestanie stukać, albo co gorsza wrócą poprzednie objawy to będę musiał coś z nią wykombinować...

Hugo - 21-06-2011, 14:44

tomek84 napisał/a:
teraz to myśle, żeby tak wstrzyknąć oleju silnikowego,
Gdzie? :mrgreen: Chyba nie na tuleje?
komarsnk - 21-06-2011, 15:13

Hugo napisał/a:
tomek84 napisał/a:

Tomek... generalnie nie jest to dobry pomysł... Mam nadzieję, że miałeś napisać silikonowego :D
aczkolwiek chyba nie ma takiego oleju... :roll:

Tomek - 21-06-2011, 15:21

Hugo napisał/a:
tomek84 napisał/a:

chodziło mi o smar/spray silikonowy
wczorajsza impreza jeszcze daje o sobie znać
no, a poza tym w pracy jestem, to skupienie kiepskie

Jarcev - 21-06-2011, 15:25

robertdg, znaczy sie zbieżność , dziekuje , na powodzenie nie narzekam
Hugo - 21-06-2011, 22:24

tomek84 napisał/a:
chodziło mi o smar/spray silikonowy
No, no :wink:
Jarcev napisał/a:
dziekuje , na powodzenie nie narzekam
:mrgreen: Dobre
Tomek - 21-06-2011, 22:30

i pochwaliłem się za wcześnie
dziś już jak wracałem z pracy, powrócił znajomy dźwięk, jakże miły dla ucha
więc co teraz?
walić tym sylikonem tam?

Adamkus - 22-06-2011, 02:26

Panowie, nie zamierzam sam robic zawieszenia, // mam luzy na łącznikach w ukladzie kierowniczym - gdzie to zrobić we warszawie w miare dobrze ?
Hugo - 22-06-2011, 08:12

Adamkus napisał/a:
mam luzy na łącznikach w ukladzie kierowniczym
Gdzie?
komarsnk - 22-06-2011, 22:13

tomek84 napisał/a:
walić tym sylikonem tam?

Tomek nie ma sensu... Mi hałasuje odkąd zmieniłem jeden wahacz... Wypryskałem całą puszkę tego niby smaru. Pryskałem na tuleje prostego, na cukierki, na sworznie nawet (nie wiem po co). Opryskałem wszystko co możliwe i.... nic to nie dało... :evil:
Wychodzi na to, ze tuleje po prostu są jakieś do bani... albo już nie wiem co...

ALEX-77 - 23-06-2011, 02:28

a ja mam tak że z lewej strony jak mam skręcone koła i ruszam to czasami coś stuknie ,a z prawej strony na nawet małych nierównościach (czyli u nas w polsce prawie non stop) słychać jakby takie hmm.kurcze jakby to powiedzieć takie odgłosy jakby butelka o butelkę lekko się obijała ,mieliście może coś takiego ?co to może być ?
wasiu89 - 26-06-2011, 15:38

hey, mi znów coś zaczęło trzeszczeć. zaczęło się po zimie później przestało i teraz znów zaczęło i to zaczyna mnie irytować. za tydzień jadę do domu i będę mógł się zająć wreszcie autem więc może jakieś sugestie co może być przyczyną. umieszczam filmik: po 17 sekundzie słychać najbardziej. trzeszczenie tylko w czasie skręcania występuje.

http://www.youtube.com/watch?v=pw8LeHyvzIE

komarsnk - 27-06-2011, 20:24

wasiu89 napisał/a:
hey, mi znów coś zaczęło trzeszczeć. zaczęło się po zimie później przestało i teraz znów zaczęło i to zaczyna mnie irytować. za tydzień jadę do domu i będę mógł się zająć wreszcie autem więc może jakieś sugestie co może być przyczyną. umieszczam filmik: po 17 sekundzie słychać najbardziej. trzeszczenie tylko w czasie skręcania występuje.

http://www.youtube.com/watch?v=pw8LeHyvzIE

też mam identyczne trzeszczenie tylko dla odmiany u mnie występuje przy hamowaniu (docisku) i duszaniu (czyli.. nie wiem :D odcisku :biggrin: ).
Nasila się to wraz ze wzrostem temperatury na zewnątrz. Pomijając zależność od temp. obstawiam, że gumy stabilizatora się skończyły i metal trze o metal... Nie wiem, w najbliższym czasie to sprawdzę...

Wowik - 27-06-2011, 20:36

tomek84,
Na prostym nasmarowałem śrubę grafitem i pomogło

wasiu89 - 27-06-2011, 23:04

zaobserwowałem zależność: kiedy jest wilgotno trzeszczy mniej bądź wcale. a jak sucho jest to efekt jak na filmie. trzeba będzie się pobawić autkiem niebawem:)