To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Czerwony Fuks

jacek11 - 05-08-2011, 21:29

mkm napisał/a:
Tak jak mówił lakiernik - wystarczyła polerka.

kamień z serca? :mrgreen: czerwony lakier po polerce wygląda czadowo 8)

Jogurt - 05-08-2011, 21:50

jacek11 napisał/a:
czerwony lakier po polerce wygląda czadowo
szkoda tylko że tak krótko. mitsu jakość lakierów ma taką jak blachy na galantach ea :evil:
Kleju - 05-08-2011, 22:22

Jogurt napisał/a:
szkoda tylko że tak krótko. mitsu jakość lakierów ma taką jak blachy na galantach ea

Bo trzeba zadbać o lakier 8) Odpowiednie kosmetyki, nakładane systematycznie pomogą utrzymać piękną jakość lakieru. Na myjnie samoobsługową jeździć ze swoim zestawem (szampon/wiadro/rękawica z mikrofibry/wełny). I gwarantuje, że efekt utrzyma się bardzo długo :mrgreen:

Jogurt - 05-08-2011, 22:26

Kleju, wolałbym raz w tygodniu rozrząd zmieniać niż godzinę auto myć - poprostu niecierpię tego, a mycia syreny to już szczególnie. z porządków samochodowych jedynie odkurzanie jest ok :P
Kleju - 05-08-2011, 22:33

hehe rozumiem ;) Ale odpowiedziałem tylko, że można zadbać o lakier, żeby dłużej był SłItAśNy :lol:
Ja dzisiaj 1h spędziłem na myjni samoobsługowej i od razu jakiś mini spot wypalił :biggrin:
Efekt:

;)

Jogurt - 05-08-2011, 22:39

wogóle wosk co mam jest jakiś do :butthead: bo czy od razu go przecieram czy po chwili to zostają mazy, smugi i nie można tego potem usunąć. Kleju, możesz polecić jakiś dobry ogólnodostępny wosk ?
Kleju - 05-08-2011, 22:49

Jogurt napisał/a:
Kleju, możesz polecić jakiś dobry ogólnodostępny wosk ?

Wosk to nie wszystko ;) Najpierw trzeba zabezpieczyć lakier, dodać jakiś efektowny specyfik (np efekt mokrego lakieru, efekt lustra itp).
Czyli tak na szybko:
http://detailer.pl/sklep/...show-glaze.html
wosk:
http://detailer.pl/sklep/...e-wax-blue.html
ewentualnie:
http://detailer.pl/sklep/...-20-liquid.html
Ja używam tych kosmetyków (i jeszcze jakiś 20 innych :lol: ogólnie do auta mam więcej chemii niż żona kosmetyków) auto miałem polerowane grubo ponad rok temu, efekt utrzymuję się cały czas. A mam czarny lakier...

stary alfer - 05-08-2011, 22:50

Jogurt,

Kleja nie pytaj.

Trzeba gadać z ziemianami. On się do takich nie zalicza :mrgreen:

mkm - 07-08-2011, 10:26

Jogurt napisał/a:
jacek11 napisał/a:
czerwony lakier po polerce wygląda czadowo
szkoda tylko że tak krótko. mitsu jakość lakierów ma taką jak blachy na galantach ea :evil:

Jogurt, powiem Ci, że nie narzekam, choć ori lakier mam tylko z przodu, a i to nie na 100%. :mrgreen:
Teraz polerowane były tylko błotniki i klapa bagażnika, a przód mimo to daje radę :wink:
Podstawa to:
Kleju napisał/a:
trzeba zadbać o lakier 8) Odpowiednie kosmetyki, nakładane systematycznie pomogą utrzymać piękną jakość lakieru.

Warto też nie zapominać, że te lakiery już trochę lat i trochę kilometrów mają za sobą, więc podstawa to cierpliwość przy myciu i innych zabiegach pielęgnacyjnych i dobra jakość chemii nakładanej.
Drugą istotną kwestią jest mega dokładne umycie lakieru przed nakładaniem „nabłyszczaczy”. :wink:
stary alfer napisał/a:

Kleja nie pytaj.
Trzeba gadać z ziemianami. On się do takich nie zalicza :mrgreen:

To fakt :mrgreen: , choć przyznam się, że jako wieloletni fan „żółwika”, „poorboy” jest wg. mnie trochę przereklamowany.
Jagood kupił go do Lancera i maźnąłem porównawczo kawałek Weterana zwykłym „teflonem z żółwika” i politurą „highcośtam” z poorboya. Fakt faktem na kawałku błotnika, ale poorboy na kolana mnie nie rzucił.
W porównaniu do "zwykłego" poorboy znacznie łatwiej się nakłada i poleruje, ale połysk uzyskuje się bardzo zbliżony.
Z lektury sieci wynika, że Poorboy to już bardziej „politura” niż „wosk” (cudzysłowia celowo, ponieważ skład chemiczny tych środków wymaga doktoratu z chemii), dlatego poszukałem czegoś zbliżonego z „żółwika” i ten specyfik wg. mnie teraz rządzi :twisted: :
http://www.turtlewax.com....woSC-p-189.html
Konsystencja oleju, bardzo łatwa polerka, można nim „przywracać blask” także elementom gumowym i plastikowym.
Naprawdę godny polecenia.

rosomak1983 - 07-08-2011, 12:20

mkm, ja mam zółwika konzystencji kremu w takim zielonym pudełeczku. Próbowałes tego ?
mkm - 07-08-2011, 12:32

Seria EXTREME NANO-TECH? Jeszcze nie.
Jogurt - 07-08-2011, 12:35

mkm, to co proponujesz używa mój tata . muszę tym maznąć colta dla porównania bo na octavii jakiegoś szału nie widziałem choć ojciec się zachwycał. konsystencję to ma jak podpałka do grilla.
Hugo - 07-08-2011, 16:04

Kleju napisał/a:
Bo trzeba zadbać o lakier
A w normalnych samochodach nie trzeba i się świeci...
Jogurt napisał/a:
mitsu jakość lakierów ma taką jak blachy na galantach ea
Nic dodać, nic ująć...
mkm - 07-08-2011, 16:32

Hugo napisał/a:
A w normalnych samochodach nie trzeba i się świeci...

Co znaczy w "normalnych"?

Hugo - 07-08-2011, 16:36

mkm napisał/a:
Co znaczy w "normalnych"?
Większości innych aut niż EA.