To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Stuki z okolic silnika, klekotanie, buczenie, huczenie ?

Adekkeda2 - 03-07-2017, 06:10

dzień dobry! podczas gdy silnik pracuje slychać z pod spodu taki jakby cichy pisk i cykanie, coś jak cykcyckcyckcyk, gdy dodaje gazu to do pewnego pułapu obrotów cykanie narasta wraz z pracą silnika. Czy to normalne w tych mivecach?

[ Dodano: 03-07-2017, 07:16 ]
Dodam ze chodzi o silnik 1.5

JakubBar - 02-08-2017, 08:27

Witam! Podepnę się pod temat ponieważ widziałem, że ktoś już o tym pisał ale nie znalazłem odpowiedzi. Mianowicie podczas postoju na włączonym silniku w okolicach lewego tylnego kola coś mi w Lancerze zaczęło syczeć - dźwięk uchodzącego powietrza. Czy ktoś wie co to może być?
piotrek1587 - 09-08-2017, 10:46

A ja coś zaczynam słyszeć delikatnie - https://www.youtube.com/watch?v=LgEbCs3rrJE

Możo ktoś miał podobny szum?

Pytajnik - 14-08-2017, 14:01

Ja miałem podobny szum. Pojechałem z tym do ASO, zdjęli pasek, popatrzyli na wszystkie koła osprzętu i rolek prowadzących a na koniec wpisali w rachunku - "po dociągnięciu napinacza paska osprzętu dźwięk nie występuje" - cokolwiek miałoby to znaczyć :D tak czy inaczej nic nie wymieniali, tylko napięli pasek jak należy i to wsio. Także nie ma czym przejmować.
said87 - 21-08-2017, 15:04
Temat postu: [CY3A 1.8] Huczenie przy predkosci miedzy 40-65km/h
Witam
Panowie prosze o przeczytwnie posta bo juz mi rece odpadają
Problem istnieje od stycznie b.r.
Tak jak w opisie podczas kazdy huczy cos z przodu w zakresie 40-65km/h potem tego nie ma. Jak wrzucam na luz czy noga z gazu przy tej predkosci to odglosu brak. I teraz tak. Jeden z warsztatow twierdzi ze to mechanizm roznicowy w skrzyni...wymiana oleju nic nie dala. Pojechalem z tym dzis do serwisu. Serwis w katowicach! brak mi slow.robili 3 jazdy ,jeden z panow powiedzial ze nic nie slyszy...drugi ze on by sie tym nie przejmowal a trzeci nie nie wie o co chodzi. Szef tego serwisu na moja teze o skrzyni powiedzial ze absolutne to nie to. A jak jakis warsztat stwierdzil ze to mechanizm to niech naprawi..... Przebieg auta 158tys. KTOS SIE SPOTKAL Z TAKIM PROBLEMEM?? z gory dzięki ze doczytanie całości

RalfPi - 21-08-2017, 16:08

Ale gdzie huczy? Możesz coś więcej napisać o "huku"? Dlaczego jeździsz z tym pół roku? Czy ten huk nasilił się z czasem?
said87 - 21-08-2017, 16:29

Nic sie nie nasililo. Jest tqk samo non stop. A dlaczego z tym jezdze bo nikt nie potrafi tego konkretnie zdiagnozować. Co do samego huczenia to wedlug mojej oceny slychac je z lewej strony samochodu.
andru - 29-08-2017, 11:58

said87 napisał/a:
huczy cos z przodu w zakresie 40-65km/h potem tego nie ma

Udało się zlokalizować źródło hałasu?

Ja mam coś podobnego, u mnie to wygląda tak:
- szum występuje od kilku tysięcy km z czasem się nasilając,
- brzmi "głęboko", jakby z zamkniętego garnka, albo jakby dmuchać w butelkę,
- nie zmienia się po wciśnięciu pedału sprzęgła i nie zależy od biegu,
- nie jest głośny (żona twierdzi że nie słyszy), ale ja słyszę wyraźnie i wiem że nie było tego wcześniej,
- występuje od 30km/h do 60 - ostatnio słyszę go coraz niżej, praktycznie do zatrzymania,
- nasila się po przejechaniu conajmniej kilku kilometrów, przechodzi z szumu huk, nie da się tego zagłuszyć radiem, dźwięk nie jest głośny ale na tyle głęboki/basowy że przebija radio
- nasila się gdy staram się urzymać prędkość albo zwalniam (czasami wręcz przechodzi w wycie (jak z łożyska) kiedy staram się równo trzymać prędkość),
- często nieco się nasila przy hamowaniu,
- jest zdecydowanie głośniejszy na "szorstkim" asalcie niż na gładkim,
- nasila się na sekundę po wjechaniu na nierówność,
- wydaje mi się że czuję delikatne mrowienie na kierownicy kiedy hałas jest nagłośniejszy

Ustawiona geometria (z przodu była poza zakresem), nowe opony, nowe tarcze i klocki, wymieniony olej w silniku i skrzyni, wymienione 2 uszczelniacze wydechu (mam wrażenie że po wymianie olejów i uszczelniaczy przez 50-100km było ok, ale może to przypoadek).

Byłem w dwóch warsztatach w Warszawie i podobno łożyska nie okazują oznak zużycia macając koła na podnośniku, kazano mi jeździć aż coś się zepsuje bo teraz nie bardzo wiadomo gdzie szukać. Tak pewnie zrobię, ale szykuje mi się wyjazd w góry i trochę się obawiam że wrócę na lawecie.

Ktoś coś? Jakieś pomysły?

Yorii - 29-08-2017, 22:56

JakubBar napisał/a:
Witam! Podepnę się pod temat ponieważ widziałem, że ktoś już o tym pisał ale nie znalazłem odpowiedzi. Mianowicie podczas postoju na włączonym silniku w okolicach lewego tylnego kola coś mi w Lancerze zaczęło syczeć - dźwięk uchodzącego powietrza. Czy ktoś wie co to może być?

Hej syczy pompka paliwa, moja syczy od nowości i nic się nie dzieje ponoć norma.

[ Dodano: 29-08-2017, 23:02 ]
andru napisał/a:
said87 napisał/a:
huczy cos z przodu w zakresie 40-65km/h potem tego nie ma

Udało się zlokalizować źródło hałasu?

Ja mam coś podobnego, u mnie to wygląda tak:
- szum występuje od kilku tysięcy km z czasem się nasilając,
- brzmi "głęboko", jakby z zamkniętego garnka, albo jakby dmuchać w butelkę,
- nie zmienia się po wciśnięciu pedału sprzęgła i nie zależy od biegu,
- nie jest głośny (żona twierdzi że nie słyszy), ale ja słyszę wyraźnie i wiem że nie było tego wcześniej,...........obawiam że wrócę na lawecie.

Ktoś coś? Jakieś pomysły?

Sprawdź stan ogumienia dokładnie ja tak miałem kiedyś przy skoszonej oponie. Znaczy najpierw była skoszona nie było głośno potem na oponie przy zmianie na zimowe zauważyłem że jest mocno ścięta potem po ustawieniu geometrii ta skoszona opona się wyrównała ale już jeden brzeg był wyząbkowany i miała równe 1,6 mm i huczała niemiłosiernie ...

said87 - 30-08-2017, 23:16

Ja narazie odpuscilem z szukaniem przyczyny z braku czasa ale huczec dalej huczy. Co do opon to byly sprawdzane nie dawno przez wulkanizatora i sa ok maja ok 1.5roku. Nie wiem juz sam gdzie z tym uderzyc bo cos jest na pewno nie tak , a jezdzenie do czasu az auto stanie w drodze lub cos odpadnie to jakos za mna nie przemawia.
Pavlo - 10-09-2017, 23:09

Witam,
od jakiego czasu przy delikatnym wciśnięciu pedału gazu podczas jazdy (na każdym biegu - niezależnie od obrotów) słychać świst (chrobotanie, jakby jakiś kawałek metalu uderzał o inny przy przepływie powietrza)) dobiegający jakby z pod maski. Na biegu jałowym nie słychać tego dźwięku.
Dodam że gdy mocniej wcisnę gaz dźwięk momentalnie ustaje, jednakże przy delikatnym wciskaniu a wręcz muskaniu na pedał gazu dźwięk ten potrafi cały czas występować.
Nie wiem gdzie szukać problemu, nieszczelność gdzieś przy wlocie powietrza lub przy układzie wydechowym?

Uwex - 13-09-2017, 11:39

Ja bym zaczął od układu wydechowego- luźna osłona kolektora wydechowego, osłona katalizatora, sam wydech- może trzeba poprawić mocowanie na hakach i.t.d. Nie zawsze przyczyna jest tam gdzie się wydaje, że tam to słychać - dźwięki się przenoszą po aucie.
marmach - 06-02-2018, 19:20
Temat postu: Terkotanie - zimny silnik
Witam.
Zauważyłem delikatne terkotanie z silnika, słyszalne w zakresie 1750 - 2250 obr./min. Występuje tylko na zimnym silniku, po dłuższym postoju na dworze przy temperaturze poniżej 0. Po przejechaniu około 1 km, gdy silnik zaczyna się nagrzewać, panuje już cisza.
Po starcie z garażu, lub gdy jest względnie ciepło nic dziwnego się nie dzieje. Założyłem nowy temat, ponieważ odpowiedzi na powyższe nigdzie nie znalazłem. Będę zobowiązany za sugestie Kol. Kol.
Pozdrawiam.

wiewioor - 10-02-2018, 13:51

marmach napisał/a:
słyszalne w zakresie 1750 - 2250 obr./min.

Na dużym czy na małym obciążeniu ?

marmach - 11-02-2018, 21:46

Na małym. Przy zimnym silniku dużego nigdy nie sprawdzam. Wydaje mi się, że to zawory. Ostatnio odpaliłem silnik i dałem mu pochodzić około 3 minuty przed ruszeniem. Wtedy stukania właściwie od samego początku jazdy nie było.
Przebieg około 74 kkm, olej Motul 5W30, zmieniany ca 3500 km temu.