[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Kiedy następca Lancera X?
adrian1984 - 27-09-2014, 10:39
Czy nie orientujecie się jakie będa czujniki TPMS w Lancerze MY2015, który ma pojawić sie na salonach niebawem ? będą to pośrednie czy bezpośrednie ?
Z góry za odpowiedz.
Janek_W - 27-09-2014, 11:17
adrian1984, w amerykańskich Lancerach od początku produkcji montują czujniki bezpośrednie, więc pewnie w europejskich MY2015 też je zastosują.
grzesiopol - 28-09-2014, 00:50
arci napisał/a: | ( odnośnie przyszłego Lansa) | dla niektórych lanosa
adrian1984 - 28-09-2014, 09:29
A czy ktoś juz z Was miał do czynienia z bezpośrednimi czujnikami TPMS ?
Bo z tego co wiem na dzień dzisiejszy stacje wulkanizacyjne nie są przystosowane do wymiany opon z w/w czujnikami ?
A może warto mieć dwa komplety opon z felgami, gdzie są tu i tu zamontowane czujniki, lecz czy w takim przypadku i tak nie jest potrzebny wulkanizator, który to wyreguluje przy założeniu ?
fargo - 28-09-2014, 11:31
Już 2 razy zmieniałem opony na alusach i nie było żadnego problemu z czujnikami. Nic nie trzeba regulować po wymianie. Opcja z dwoma kompletami kół z czujnikami odpada, musiałbyś przy każdej zmianie programować czujniki w kompie
Piszemy już trochę OT , może ten wątek przenieść gdzieś bliżej opon ??
tyku - 28-09-2014, 12:01
fargo napisał/a: | Opcja z dwoma kompletami kół z czujnikami odpada, musiałbyś przy każdej zmianie programować czujniki w kompie |
Ja mam 2 komplety kół i programuje samodzielnie, ale mam Steelmate TPMS TP-05.
http://www.steel-mate.com/en/web/
Takie rozwiązanie powinno Mitsubishi zastosować w następcy Lancera.
adrian1984 - 28-09-2014, 13:23
Uważacie, że nasi wulkanizatorzy są już przygotowani na zmianę opon z czujnikami bezpośrednimi TPMS ?
Jest to dobre rozwiązanie czy niepotrzebne zmiany prawne UE ?
Polecicie jakieś godnych wulkanizatorów ze Śląska, okolice Sosnowca ?
blayders - 02-10-2014, 12:51
hmm... czy są gotowi ciężko stwierdzić raczej to kwestia konkretnego warsztatu .
Jeśli regularnie sprawdza się ciśnienie w oponach to system sprawdzania ciśnienia jest zbędny . Moim zdaniem jest to kolejny Eko terroryzm którym unia chce nam wmusić .
[ Dodano: 27-10-2014, 20:22 ]
Udało mi się znaleźć , lancer będzie produkowany na tej samej plycie podłogowej CMF co Nissan Pulsar .
bastek - 10-11-2014, 20:08
http://motoryzacja.interi...lock=automotive
grzesiopol - 10-11-2014, 22:14
Sebastian już o tym rozmawialismy w tym temacie, prawde mówiąc mnie nie zaskoczyłeś .
bastek - 11-11-2014, 06:12
wiem. pojawiło się kolejne doniesienie (wywiad), pretekst do odświeżenia tematu
poza tym co za tytuł. lancer jak renault. jakby renaulty były wyznacznikiem czegokolwiek..... i trzeba im dorównać
lobuzek - 11-11-2014, 13:32
Jeżeli ma być płyta z Pulsara to ja się wypisuję. Zamiast zawieszenia wielowahaczowego, które zawsze było mocną stroną Lancera będzie zwykła belka z tyłu. Krok w tył i to spory. Zobaczymy co faktycznie będzie, ale moim zdaniem taka współpraca mogłaby sporo dać Renaultowi w kwestii jakości, bo o standardy Mitsu raczej nie ma co się bać przy ogólnej tendencji równania w dół.
grzesiopol - 11-11-2014, 17:14
Prawdopodobnie połaczenie dwóch koncernów będzie wiązało się z obniżeniem kosztów produkcji mitsubishi w europie. Mitsurenia będzie pewnie wzogacona o lepsze materiały wnetrza i bogatsze o wszechobecną elektronikę natomiast rozwiązania techniczne będą dalej te same.
lobuzek napisał/a: | będzie zwykła belka z tyłu. | sama koncepcja tylnej belki nie jest zła, złe jest wykonanie, zamiat łożysk igiełkowych gównianej jakości powinny być jakieś inne dobrej jakości, jak sie nie przeciąża samochodu i wykonuje się smarowań i wymian samych łozysk to belka powinna długo wytrzymać, nawet powinna wytrzymać dłużej niż zawieszenie wielowahaczowe. Ostatnio robiłem belkę w moim peugeocie i zapłaciłem za całość 800zł. być może jest to dużo ale pokaż mi naprawę obu stron zawieszenia wielowahaczowego które wyniesie mniej niż 800 zł. Oczywiście nie bronie tutaj takiego rozwiązania, chciałem tylko naświetlić, że oba zawieszenia mają swoje wady i zalety, a koszty napraw są zbliżóne do siebie.
lobuzek - 11-11-2014, 19:23
Jeśli chodzi o trwałość, to jest faktycznie ok. Ale właściwości jezdne dobrze (jak w Lancerze) zestrojonego zawieszenia są nieporównywalne.
Cały czas się dziwię, jak ten samochód rewelacyjnie się prowadzi, jest super neutralny i robi wszystko bez najmniejszej zwłoki.
Trik - 11-11-2014, 20:25
grzesiopol napisał/a: | Prawdopodobnie połaczenie dwóch koncernów będzie wiązało się z obniżeniem kosztów produkcji mitsubishi w europie. |
Przeczytaj wywiad.
http://motoryzacja.interi...ed_tyt_zdj_lead
Prezes zarzeka się że żadnych mariaży kapitałowych nie będzie, ponieważ 2 razy zaliczyli rozwód. W grę wchodzą jedynie wspólne projekty ( w tym wypadku sedan klasy C), czyli wyłącznie biznes, ale na pewno nie łączenie kapitałów firm.
BTW przyglądając się wariacjom Citryny i Puga na temat ASX czy OII, francuziki wnoszą momentami ciekawą stylistykę i tyle. Ważne żeby technicznie nadal był to Mitsu .
|
|
|