Nasze Miśki - ! SREBRNA SIGMA ze Wschodu !
marycjusz - 11-02-2015, 16:32
No i zaczęliśmy rozbierać silnik
Chłopy, w międzyczasie podpytam - jaki pasek rozrządu polecacie do Sigmy - np Mitsuboshi ?
GóR3K - 11-02-2015, 20:05
Marku polecam Ci Continetala pasek w Intercarsie
marycjusz - 12-02-2015, 09:38
Tymczasem nowe fanty
I po rozebraniu silnika taka oto sytuacja .........
Marcino - 12-02-2015, 12:42
Zapiekło się pierścieniom?
marycjusz - 12-02-2015, 16:56
No chyba na to wygląda, najpierw poszedł pierścień, pękł tłok, dalej benzynka rozrzedzała olej i przekręciło panewkę .... dlatego mi w grudniu zaczęła kontrolka od ciśnienia oleju świrować......wyjmujemy dzisiaj silnik z mojej sigmy, wyjmujemy silnik z dawcy i składamy jeden z nowymi panewkami, pierścieniami, planowanie głowic itp ...
marycjusz - 13-02-2015, 17:00
Robota wre

A w tak zwanym międzyczasie , dorwałem Vht Vinyl Dye
Przed :
Po . na zdjęciach tego nie widać, ale wykładzina jak nowa
Wszyc - 13-02-2015, 21:20
ale wy psuje jesteście z tymi V6stkami każdy na forum coś xD
w sumie ja swojego gazem też popsułem
mazda10000 - 14-02-2015, 13:46
A jak blok wygląda ?
McCoy - 14-02-2015, 17:44
Wszyc napisał/a: | w sumie ja swojego gazem też popsułem |
jak gazem?
kisian - 14-02-2015, 19:26
McCoy napisał/a: |
jak gazem? |
No że zamontował...
areksz121 - 14-02-2015, 21:43
Wszyc napisał/a: | ale wy psuje jesteście z tymi V6stkami każdy na forum coś xD |
No co Ty
BTW nie jestem sam
Powodzenia, musi grać i... warczeć
szpala85 - 15-02-2015, 02:11
aj aj aj .. jak patrzę na te zdjęcia to widzę dejavu ....
ale jestem dobrej myśli
btw. jak już wszystko rozebrałeś to wymień sobie przy okazji wysprzęglik sprzęgła (albo go przeczyść ) bo pewnie sie odezwie a nie długo
pozdro
i niech V6 odzyska wigor
marycjusz - 15-02-2015, 20:58
Jak to się mówi nie ma tego złego Jest dobrze chłopy ! Wczoraj wyjęliśmy silnik z mojego dawcy i okazało się, że na podwórku u brata stoi prawdziwy skarb Co prawda silnik ten zaliczył usterkę związaną z rozrządem, ale jak go rozebraliśmy to oczy przecieraliśmy ze zdumienia Okazuje się, że ktoś ten silnik generalnie wyremontował zanim padł rozrząd - są nowe uszczelki , nowiutkie popychacze, nowy rozrząd - no właśnie tylko,że stara pompa wody i o to ona tu namieszała. Ale dół silnika w idealnym stanie, gładzie cylindrów po prostu lux malina, żadnych luzów na tłokach itp. Brat mówi że ten silnik wygląda jakby miał dopiero nalatane 50 tyś km. Więc jutro zakładamy nowe panewki bo i tak już kupiłem, nowe pierścienie, odbieram moje głowice które oddałem do planowania i składamy silnik do kupy - dół od dawcy, góra od mojej sigmy + nowe wszystkie uszczelki, nowy rozrząd nowe świece i kable i sigma będzie śmigała jak ta lala
mkm - 15-02-2015, 23:10
Ej Panowie - temat się chyba gdzieś w Eclipsie przewijał (chyba ), a mnie to interesuje.
Z tego co czytam (od lat), to ogólnie wymiana panewek, szlif wału nie kończy się szczęśliwie - silniki się szybciutko kończą (nie piszę tu o tym przypadku).
Gdzieś, ktoś kiedyś wspominał, że Miśki mają utwardzane powierzchniowo gładzie, więc sam szlif bez ponownego utwardzenia kończy się obrotem panewki...
Prawda to?
marycjusz - 18-02-2015, 11:04
mkm z tego co gadałem z bratem to mówi, że zależy ile tych szlifów było - jeśli jeden to wszystko jest normalnie, a utwardzić i tak nie utwardzisz wału do jego pierwotnej/ firmowej twardości. Jeśli szlif jest jeden i wszystko dobrze złożone to wszystko jest w jak najlepszym porządku
Tymczasem,blok z dawcy przygotowany do składania silnika do kupy
W międzyczasie kierownica obszyta skórą
Jako, że nigdzie nie mogę dorwać tylnej poduchy silnika postanowiłem zrobić eksperyment i zalać moją naderwaną poduchę klejem do szyb – zobaczymy jak to zda egzamin (w międzyczasie może dorwę gdzieś nową – a może nie trzeba już będzie )
|
|
|