To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - ! SREBRNA SIGMA ze Wschodu !

marycjusz - 11-02-2015, 16:32

No i zaczęliśmy rozbierać silnik :twisted:
Chłopy, w międzyczasie podpytam - jaki pasek rozrządu polecacie do Sigmy - np Mitsuboshi ?

GóR3K - 11-02-2015, 20:05

Marku polecam Ci Continetala pasek w Intercarsie
marycjusz - 12-02-2015, 09:38

Tymczasem nowe fanty

I po rozebraniu silnika taka oto sytuacja :cry: .........

Marcino - 12-02-2015, 12:42

Zapiekło się pierścieniom?
marycjusz - 12-02-2015, 16:56

No chyba na to wygląda, najpierw poszedł pierścień, pękł tłok, dalej benzynka rozrzedzała olej i przekręciło panewkę .... dlatego mi w grudniu zaczęła kontrolka od ciśnienia oleju świrować......wyjmujemy dzisiaj silnik z mojej sigmy, wyjmujemy silnik z dawcy i składamy jeden z nowymi panewkami, pierścieniami, planowanie głowic itp ... :x
marycjusz - 13-02-2015, 17:00

Robota wre ;)

A w tak zwanym międzyczasie , dorwałem Vht Vinyl Dye
Przed :

Po . na zdjęciach tego nie widać, ale wykładzina jak nowa :twisted:

Wszyc - 13-02-2015, 21:20

ale wy psuje jesteście z tymi V6stkami :P każdy na forum coś xD

w sumie ja swojego gazem też popsułem :D

mazda10000 - 14-02-2015, 13:46

A jak blok wygląda ?
McCoy - 14-02-2015, 17:44

Wszyc napisał/a:
w sumie ja swojego gazem też popsułem

jak gazem?

kisian - 14-02-2015, 19:26

McCoy napisał/a:

jak gazem?

No że zamontował...

areksz121 - 14-02-2015, 21:43

Wszyc napisał/a:
ale wy psuje jesteście z tymi V6stkami :P każdy na forum coś xD

No co Ty :P

BTW nie jestem sam :wink:

Powodzenia, musi grać i... warczeć :P

szpala85 - 15-02-2015, 02:11

aj aj aj .. jak patrzę na te zdjęcia to widzę dejavu :| ....
ale jestem dobrej myśli :wink:

btw. jak już wszystko rozebrałeś to wymień sobie przy okazji wysprzęglik sprzęgła (albo go przeczyść ) bo pewnie sie odezwie :wink: :wink: a nie długo :wink:

pozdro
i niech V6 odzyska wigor :wink:

marycjusz - 15-02-2015, 20:58

Jak to się mówi nie ma tego złego ;) Jest dobrze chłopy ! Wczoraj wyjęliśmy silnik z mojego dawcy i okazało się, że na podwórku u brata stoi prawdziwy skarb :mrgreen: Co prawda silnik ten zaliczył usterkę związaną z rozrządem, ale jak go rozebraliśmy to oczy przecieraliśmy ze zdumienia :) Okazuje się, że ktoś ten silnik generalnie wyremontował zanim padł rozrząd - są nowe uszczelki , nowiutkie popychacze, nowy rozrząd - no właśnie tylko,że stara pompa wody i o to ona tu namieszała. Ale dół silnika w idealnym stanie, gładzie cylindrów po prostu lux malina, żadnych luzów na tłokach itp. Brat mówi że ten silnik wygląda jakby miał dopiero nalatane 50 tyś km. :twisted: :mrgreen: Więc jutro zakładamy nowe panewki bo i tak już kupiłem, nowe pierścienie, odbieram moje głowice które oddałem do planowania i składamy silnik do kupy - dół od dawcy, góra od mojej sigmy + nowe wszystkie uszczelki, nowy rozrząd nowe świece i kable i sigma będzie śmigała jak ta lala ;)
mkm - 15-02-2015, 23:10

Ej Panowie - temat się chyba gdzieś w Eclipsie przewijał (chyba :wink: ), a mnie to interesuje.

Z tego co czytam (od lat), to ogólnie wymiana panewek, szlif wału nie kończy się szczęśliwie - silniki się szybciutko kończą (nie piszę tu o tym przypadku).
Gdzieś, ktoś kiedyś wspominał, że Miśki mają utwardzane powierzchniowo gładzie, więc sam szlif bez ponownego utwardzenia kończy się obrotem panewki...
Prawda to?

marycjusz - 18-02-2015, 11:04

mkm z tego co gadałem z bratem to mówi, że zależy ile tych szlifów było - jeśli jeden to wszystko jest normalnie, a utwardzić i tak nie utwardzisz wału do jego pierwotnej/ firmowej twardości. Jeśli szlif jest jeden i wszystko dobrze złożone to wszystko jest w jak najlepszym porządku ;)

Tymczasem,blok z dawcy przygotowany do składania silnika do kupy ;)

W międzyczasie kierownica obszyta skórą

Jako, że nigdzie nie mogę dorwać tylnej poduchy silnika postanowiłem zrobić eksperyment i zalać moją naderwaną poduchę klejem do szyb – zobaczymy jak to zda egzamin (w międzyczasie może dorwę gdzieś nową – a może nie trzeba już będzie ;) )