To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Sondermodell

MichciuGT - 21-04-2017, 21:00

mkm napisał/a:
Silnik ze skrzynią na miejscu

Osłona kolektora wydechowego mnie zmyliła, myślałem że to nadwozie (kolor bardzo podobny).
mkm napisał/a:
Hamulce dbane - wymienię tarcze z klockami na przodzie i przewody elastyczne.

No oczywiście miałem na myśli zarówno równo ścierające się tarcze (brak rantów), ale też myślałem o przewodach hamulcowych sztywnych na tył, czy nie pordzewiały, no chyba że są pokryte barankiem i nie widać..., zapomniałem o przewodach elastycznych - racja, warto je sprawdzać.
.

mkm - 22-04-2017, 12:50

Budżet trzeszczy :doubt:
Sen o oszczędzaniu na lakierniku właśnie się skończył :roll:

"Zdjęcia poglądowe" mnie wykańczają... te robione "x lat" temu także...

mkm - 22-04-2017, 17:17

2tys pękły... zobaczymy co za to przyjdzie.

Wybierałem elementy bez napraw w oryginale z jak najmniejszą ilością rdzy, bez szpachli na blachach (głównie na masce) i kompletnymi zaczepami i uchwytami przy lampach i zderzaku.

Każdy element w innym kolorze :roll:

Z zakupów brakuje jeszcze chłodnic i wentylatorów.
Z wentylatorami nie ma problemu, gorzej z chłodnicami.

lobuzek - 23-04-2017, 11:45

Jeżeli chodzi o detailing lakieru, wnętrza i pranie tapicerki, to od jakiegoś czasu zjeżdżają do mnie wszyscy znajomi. Sam jestem alergikiem, więc zaopatrzyłem się w odkurzacz piorący, parownicę i jakoś chętnych przybywa. Zamawiają kompleksowe usługi, łącznie z lakierem, glinkowaniem i wnętrzem, stąd ilość środków też się powoli nie mieści w szafie.
Dobija mnie tylko jedno auto. Fiat Sedici teścia. Samochód 2 letni, a w środku tak zagnojony, że tylko kury wpuścić. Jest geodetą, więc jeździ po chaszczach, ale inna sprawa że jest modyfikowany genetycznie pod kątem syfienia w aucie.
Podejrzewam, że tylko ja zajmuję się tym autem, bo nie widzę tam śladów świadomej działalności odkurzacza. W piątek nabrało mnie na doprowadzenie środka do porządku i szybko tego pożałowałem. Zeszło 4 godziny, poszła butelka cockpit cleanera Tenzi, pół płynu Tenzi do mycia szyb, na końcu środka do plastików, papieru i szmatek nie liczę i w końcu zaczęło jakoś wyglądać. W weekend majowy pewnie będę musiał zlitować się nad fotelami, bo wyglądają jak w Avance na zdjęciach (auto ma 2 lata) i pewnie z 6 razy trzeba będzie wyprać zanim poleci czysta woda.
Z poprzednim jego autem-Grande Punto miałem dość. Deska rozdzielcza tam doskonale przemieszała się z brudem, że nie byłem w stanie NICZYM tego umyć.
Uff, musiałem się wyżalić :rolleyes:

mkm - 24-04-2017, 03:41

lobuzek, no to pora na zejście z Tenzi, które stawiam na równi z K2 (no trochę wyżej...) czyli na samym dnie.

Zaopatrz się w twardy pędzel lub mniejszą (miękką) szczotkę do butów, APC (dobrej firmy) i żaden brud nawet na najbardziej porowatych plastikach nie będzie stwarzał problemów :wink:
Pamiętaj tez żeby dokładnie zmywać fibrą wypłukaną w wodzie (najlepiej destylowanej) czyszczone powierzchnie.
Przyda się też jasna - najlepiej biała - szmatka "kontrolna" na test przed dressingiem :wink:

MichciuGT - 24-04-2017, 11:59

mkm napisał/a:
Pamiętaj tez żeby dokładnie zmywać fibrą wypłukaną w wodzie (najlepiej destylowanej) czyszczone powierzchnie.
Ja po prostu jedną mikrofibrą z nasączonym APC Shiny Garage (chyba 1:10, kurczę nie zapisałem sobie jaki rozrobiłem, dobrze sobie opisać) przetarłem kokpit, a później inną mikrofibrą suchą wytarłem, bo nie wiedziałem jak do tego porządnie podejść, większość brudu który był luźny został zebrany i kokpit jest czysty, ale pewnie nie tak dobrze gdyby się pędzelkowało czy coś.
Chyba miał byś jakiś dział o autodetalingu na forum (przydałby się), ale temat chyba podupadł, na forum autodetalingowe nie wchodzę zbytnio bo jest za dużo czytania i co człowiek to inne zdanie.
No i jak przypominałem sobie o białej mikrofibrze w sklepach, to nie było, są tylko kolorowe.

lobuzek - 24-04-2017, 15:05

mkm napisał/a:
lobuzek, no to pora na zejście z Tenzi, które stawiam na równi z K2 (no trochę wyżej...) czyli na samym dnie.

Zaopatrz się w twardy pędzel lub mniejszą (miękką) szczotkę do butów, APC (dobrej firmy) i żaden brud nawet na najbardziej porowatych plastikach nie będzie stwarzał problemów :wink:
Przyda się też jasna - najlepiej biała - szmatka "kontrolna" na test przed dressingiem :wink:

Dzięki za radę :D . Problem się rozwiązał, bo auto się sprzedało. Sedici z racji twardych plastików jest bardziej podatny na pucowanie.

mkm - 24-04-2017, 22:14

MichciuGT, każdy środek, którym myjesz trzeba zmyć :wink:

Jak mam zrobić jakieś "specjalne" foty z "mycia" to piszcie :wink:

MichciuGT - 24-04-2017, 22:40

ja lubię filmiki, np. z aplikacji jakiegoś środka, widać wtedy jak się zachowuje na danym elemencie, czy wsiąka, wysycha, pieni się, czy też tych rzeczy nie robi. mkm, później wchodzę na twój kanał i wiem co i jak wygląda :D , choć niektóre filmiki z tego co kojarzę są dostępne tylko z forum, jak nie masz czasu na filmik to zdjęcia + opis też jest okej.
mkm - 25-04-2017, 09:24

Ja też lubię filmiki.
Tylko obróbka przed wrzuceniem na YT mnie męczy :D

Coś postaram się nagrać :wink:

mkm - 25-04-2017, 18:25

Pierwsze paczki dotarły 8)

Oczywiście maskę mimo bardzo starannego zapakowania dali radę powgniatać w transporcie, ale cóż... szła znad morza więc kilka przesiadek miała...

Tak była opakowana :D

Reszta dotarła bez uszkodzeń :D

Jest już "prawie" wszystko :P

angelos - 25-04-2017, 22:26

Jak umyte to się lepiej spawa. :D . Idzie na handel czy zostaje?
mkm - 25-04-2017, 22:44

To fakt 8)
Myję jutro, ale trzeba przyznać, że przyszły dość czyste :D

Zostaje - będę go focił ze starszym bratem :mrgreen:

Hugo - 26-04-2017, 07:46

mkm napisał/a:
Zostaje - będę go focił ze starszym bratem
Ale klimacik. Żniwa i te sprawy :mrgreen:
mkm - 27-04-2017, 14:58

:D

Zakup części używanych zakończony :wink:
Ostatni zakup:

Chłodnic z demontażu nie da się kupić.
Przeglądnąłem/dostałem zdjęcia kilkunastu chłodnic i tylko jeden zestaw by się nadawał.
Jednak cena prawie 500zł z przesyłką jest mocno przesadzona... :doubt:

Zbyt blisko auto zostaje, żeby męczyć się z nieszczelnościami klimy lub ryzykować przegrzanie silnika :wink: