Dom/garaż/ogród - pompa ciepla czy solar czy fotowoltaika
Bizi78 - 23-09-2021, 11:42
Marcino napisał/a: | A ja wałsnie dostałem info ze dofnansowanie 3000tys |
Za 3 bańki to możesz sobie jakąś wyspę kupić .
HUGIO - 23-09-2021, 17:59
Marcino napisał/a: | magazynie |
Masz własny, czy u operatora?
Marcino - 24-09-2021, 08:03
HUGIO napisał/a: | Marcino napisał/a: | magazynie |
Masz własny, czy u operatora? |
U operatora oczywiscie. To juz jest pomniejszone o 20%
Marcino - 31-03-2022, 09:55
Jak tam wasze uzyski z PV? Marzec jest rewelacja 860kwh. Za miesiac zdam relacje ile rocznie mi wyszło ale juz mam ponad 6300kwh, czyli bedzie pinad 1000kwh z zainstaliowanego 1kwp na dachu. Obecnie remont w domu, poddasze grzeje klimatyzatorem 3.5kw, nocne zuzycie na podtrzymianie temp to około 0.4-0.6 kwh. Uwazam ze grzanie typu pompa ciepła ma sens. Przy obecniej cenie wegla prawie 2000zł za tone ekogroszku zastanawiam sie czy nie zainstalowac małej 9kw pompy. Mogłbym spoojnie dołozyć wtedy z 3szt paneli aby móc wykorzystywać nadzywyżki na ogrzewanie.
Najważniejsze ze rachunki co miesiąc to tylko 24zł opłat stałych i mam jeszcze zapas energii w magazynie.
W@sio - 31-03-2022, 11:29
Marcino napisał/a: | czyli bedzie pinad 1000kwh z zainstaliowanego 1kwp na dachu |
Bardzo podobnie u mnie wychodzi - średio w 2020 i 2021 wychodziło w zasadzie róno 1000kWh z 1kWp...
Chodzi mi po głowie przejście na pompę ciepła, ale moja instalacja (nominalnie 2,7kWp) jest nieco za mała, musiał bym zainwestować w kolejną, ponieważ rozszerzenie tej wiązałoby się z wymianą falownika, a tego jeszcze przez dwa lata zrobić nie mogę. Na chwilę obecną, przy moim poborze energii, rocznie mam nadprodukcję na poziomie 200-300 kWh, czyli względnie mało.
Marcino - 31-03-2022, 11:53
Ja myśle o pompie ciepła DIY tzn aby nie wudawać 20 tyś zł - czyli kupic agregat 9kw np AUX, wymiennik ciepła freon lub R32/woda, płytka steroania pompa AUX od 0-10V, jakis sensowny sterownik do tego, to sie pewnie w kwocie 6tyś zł zamknie . Pewnie mały bufor by się przyudał z 300L aby to lepiej chodziło. Mam podłogowe i duze grzejniki które w niskich tem zasilania dadzą rade.
Nie wiem ile to prądu będzie pożerać, na forach ludzie różnie piszą. Wiadomo ze różne domy to różne zuzycie. Ale sa tacy co przeszli z ekogroszku i mówą ze niewiele wiecej ich to kosztuje a przy obecnej cenie i mając troche swojego pradu to nawet wole dopłacić i mieć spokój.
plecho1 - 31-03-2022, 14:06
Ojciec założył tydzień temu pompę monoblok 9kW. Ma w dwóch pokojach podłogówkę i w dwóch pozostałych pokojach oraz w kuchni, łazience i w przedpokoju grzejniki. Ekogroszku wychodziło mu około 20 - 25kg na dobę a pompa ciągnie średnio 1,5 - 2kWh. Ma też PV ale przy obecnych cenach węgla to taka pompa ciepła wychodzi bardzo podobnie jak węgiel a wygoda nieporównywalna.
Krzyzak - 31-03-2022, 14:25
a jak to się ma do gazu? - obecnie cena po podwyżce to 20 gr za kWh
kwestia PC jest też taka, że się dobrze sprawdza do 0, może nawet do -10 ale im zimniej, tym wydajność robi się mizerna albo wręcz zerowa - wtedy trzeba odpalić grzałki w niej zawarte a te mają pewnie po 6-10kW
i jeszcze pytanie co w razie awarii? - jak np. z 10 lat temu, gdzie nasypało śniegu do zerwania linii, w górach po 2-3 tygodnie nie mieli prądu
tylko kominek wtedy ratuje...
może powiedzieć, że mam łącza kablowe - ja niby też, ale jak 20 km dalej coś padnie, to u mnie też często się zdarza wyłączenie...
plecho1 - 31-03-2022, 14:35
Ojciec zamontował bez dofinansowania, pompę dołożył równolegle do pieca na ekogroszek więc w razie potrzeby dogrzeje piecem. Elektrykę pieca i solarów na ciepłą wodę ma podpięte pod UPS ze sporym aku więc w razie braku prądu kilka dni pociągnie na węglu.
Krzyzak - 01-04-2022, 09:09
wczoraj 3x u mnie prąd wyłączali - na krótko, kilka do kilkunastu minut
jak były wichury to też po kilka x dziennie tak było
cieszę się, że mam te UPSy, bo przynajmniej newralgiczna elektronika jest zabezpieczona, ale niestety posiadanie źródła ciepła niezależnego od prądu nadal wydaje się niezbędne
ja będę dokładał panele od wschodu, bo instalacja od zachodu startuje od 11.30 - 12, rano się nudzi
czekałem właśnie na kwiecień - czy spadną ceny paneli (przez powiązanie z niekorzystnym sposobem rozliczania prosumentów)
gulgulq - 02-04-2022, 22:54
ja ostatnio zagłębiałem temat klimy z pompą ciepła (pod dotacje) - klima 7kw sinclair kasetowa za około 8.5 tyś z montażem
na dzień dzisiejszy - odpuściłem - cena trochę poza możliwościami
Krzyzak - 03-04-2022, 15:56
Przyzwyczaj się do tych cen - za 8000 mogę mieć Haier 7kW i to cena netto
gulgulq - 03-04-2022, 21:28
wiem, ceny w przemyśle zwariowały nie mówiąc o dostępności..
Marcino - 04-04-2022, 09:54
Krzyzak napisał/a: | czekałem właśnie na kwiecień - czy spadną ceny paneli (przez powiązanie z niekorzystnym sposobem rozliczania prosumentów) |
Raczej nie spadna. Też mam w planie 3szt dołożyć.
Ja grzeje poddasze ostatnio klima cały czas. Dopale w CO drewnem aby troche parter zagrzać przyu okazji. Teraz jak mam ustawione na 21 st - to zuzycie jakies od 0.4 do 0.5kwh. Uważam ze sa to rosądne żrodła ciepła, jednak cieoło nie rozchodzi sie jednakowo po całym poddaszu jak w przypadku centralnego .
Krzyzak napisał/a: | ale niestety posiadanie źródła ciepła niezależnego od prądu nadal wydaje się niezbędne
|
Dlatego po remoncie kominek bez pradu musi być. Drewnio pozyskane u leśnika w ramach czysczenia tzw gałęziówka moze opkazać sie najtańszym żrodłem ogrzewania.
Krzyzak - 04-04-2022, 11:38
Marcino napisał/a: | Raczej nie spadna. | to różnie, bo np. na OLX miejsce, gdzie chciałem kupić podniosło ceny o 20zł/netto za panel, ale już w Bricomanie powiedzieli wprost, że obniżają bo chcą mieć luźniejszy magazyn, na dzień dobry za 5 paneli uzyskałem 50zł brutto rabatu za panel
|
|
|