To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Instalacja gazowa - LPG - Lancer CYxA

RalfPi - 07-09-2011, 07:31

1400 zł - zacnie, zacnie:)
Ja po około 25kkm myślę, że już jestem na plusie spokojnie - ale jakoś specjalnie nie liczyłem.
Pozdrawiam

nt2010 - 08-09-2011, 16:43

RalfPi napisał/a:
Mi się przełączył - bo mi się gaz kończył - kiedyś go sprawdzę na całego:)
Przy okazji:)
Pozdrawiam - ale wątpię, żebym dał radę 210 osiągnąć - długo musiałeś przyspieszać z 190 - 210?? np. 2 min?

Nie mierzyłem czasu ale nie za długo. Mój misiek na gazie jest dość żwawy, szczególnie na wyższych obrotach ciągnie lepiej niż na benzynie. editpozdrawiam

mjsystem - 08-09-2011, 20:52

Panowie, mam prosbę. 8)
Wpisujcie proszę zawsze, czy macie autko z głowicą "na gaz" czy "zwykłą".
Chciałbym załozyć gaz, ale mam wciąz duże opory... Po prostu boje się.

RalfPi - 08-09-2011, 22:17

Ja mam ze wzmocnionymi elementami silnika:)
I nie narzekam:) Dziś zatankowałem do pełna... (36l) za 93 zł:)
I jako młody inżynier (w sensie materialnym) nie wyobrażam sobie jeżdżenia na benzynę.. przy obecnej cenie Pb.
Pozdrawiam.

jaca71 - 08-09-2011, 22:29

RalfPi napisał/a:
I jako młody inżynier (w sensie materialnym) nie wyobrażam sobie jeżdżenia na benzynę.. przy obecnej cenie Pb

Mogę tylko napisać jak inżynier inżynierowi że cena Bb znacząco wpływa na spalanie lancera. A dokładnie odwrotnie proporcjonalnie :P dodatkowo jakoś Lancer traci na osiągach :(

bastek - 09-09-2011, 16:54

mjsystem napisał/a:
Wpisujcie proszę zawsze, czy macie autko z głowicą "na gaz" czy "zwykłą".

kiedyś założyłem taki topik, może warto coś dopisać?
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=64160

RalfPi - 09-09-2011, 17:45

jaca71 napisał/a:
RalfPi napisał/a:
I jako młody inżynier (w sensie materialnym) nie wyobrażam sobie jeżdżenia na benzynę.. przy obecnej cenie Pb

Mogę tylko napisać jak inżynier inżynierowi że cena Bb znacząco wpływa na spalanie lancera. A dokładnie odwrotnie proporcjonalnie :P dodatkowo jakoś Lancer traci na osiągach :(

Co racja to racja.. Ale fakt stosunku ceny gazu do Pb - 2.58/4.99 należy w rachunkach pominąć:)!
Co by było poprawnie:P
Jak widzimy na przykładzie Kolegi bastek1 z gazem jest.. dobrze, a nawet lepiej!

F4lkon - 09-09-2011, 18:03

Witam, gdzie i za ile mozna zalozyc taka instalacje "we" Warszawie ;) . Chodzi mi o instalacje IV lub V generacji :) , BTW, ktora polecacie?
ko5a - 09-09-2011, 18:34

IV generacji - 3200 PLN, ul. Burakowska 14 (Powergas System. Paweł Łacheta), 6kkm na LPG i ~1500PLN zaoszczędzone :) silnik nieprzystosowany do gazowania :/ więc staram się nie deptać po czerwonym polu.
RalfPi - 09-09-2011, 18:50

Ja zapłaciłem za swoją 3900 w Szczecinie... A firma była polecona przez MM Polska
26kkm na gazie IV generacji - jest dobrze:)

jac - 09-09-2011, 20:12

Nawiazujac do gazu to moja instalacja STAG Premium z wtryskami HANA i lubryfikatorem to koszt w Gdyni 3200, spadkow mocy nie odczuwam, spalanie 10l gazu i to raczej bez znaczenia trasa czy miasto, a ceny gazu to 2,30 do 2,47 srednio wiec ponizej 50% cen paliwa. Co za tym idzie instalacja zwraca sie baaaardzo szybko.
mjsystem - 10-09-2011, 10:21

bastek1 napisał/a:
kiedyś założyłem taki topik, może warto coś dopisać?
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=64160

Dzieki za podpowiedź. Chodzi mi o to, ze wolę 100 razy się zapytac, upewnić i raz podjąć odpowiedzialną decyzję.
Czytałem ten temat juz kiedyś, ale teraz jeszcze raz z większym zrozumieniem :mrgreen:
kalkulacja jest prosta i oczywista, mi się gaz zwróci po około 6-8 miesiącach i nie mam oporów co do założenia gazu ze względów ekonomicznych. Najbardziej boję się o trwałość silnika, co chyba zrozumiałe. Ale coraz bardziej się przekonuję i decyzję podejmę wkrótce. Poczekam jeszcze troszkę, az bedzie bliżej końca gwarancji :mrgreen:

RalfPi - 22-09-2011, 08:41

mjsystem,
Dla mnie to nie jest do końca zrozumiałe... czy są jakieś fakty - np. statystyka, które mówią o tym, że silnik od gazu niszczy się bardziej jak silnik od benzyny?;)
Z mojego doświadczenia z silnikami "w gazie" wynika, że nic złego się nie dzieje:)

Więc decyzja o instalacji gazu z pewnością będzie słuszną:) Pozdrawiam

piomic - 22-09-2011, 20:44

W ostatnią niedzielę wracałem z Tatr i w korku przed Krakowem widziałem kilkanaście samochodów stojących na poboczu z uniesionymi maskami... Dookoła unosił się swojski zapaszek gazu. Epidemia? Wystarczy 27°C i 20min stania żeby padło?
ko5a - 22-09-2011, 21:55

Piomic.. gadasz jak moherowa przekupa na bazarze. Powodów takich awarii może być tysiące. Niech wypowiadają sie osoby które instalację LPG używają, a nie takie co im się chyba wydaje bo coś chyba widziały.