To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant Sport Edition '98 A/T

Tomii - 04-11-2012, 07:56

Hugo gratulacje! niech się zdrowo chowa pociecha :)

co do Volvo to kolega ma S40 T5 rocznik chyba 2004r, miałem się okazję przewieźć i auto robi wrażenie, moc, cisza w środku i przede wszystkim nie gnije.

k@rol - 04-11-2012, 08:58

Gratulacje!! Przede wszystkim zdrówka :)
robertdg - 04-11-2012, 09:32

Hugo napisał/a:
Znasz słabe strony tych modeli, tj. S/V40?
Auto jest bardzo wierne, zwłaszcza jezeli nie było grzebane blacharsko a przeglądy były wykonywane sumiennie, ten model miał być klasą budżet pod względem utrzymania - w kombiaku można było spotkać nivomaty :D A z tych prawdziwych wad, to żeby nie było silniki diesla Renault wraz ze skrzyniami Renault :P
Ja jeżdziłem T4 przedliftowa no i na tamte czasy to była zajefajna taczka, teraz jeżeli myślałbys o każdym silniku turbo to weź pod uwagę, że większość krajówek pochodzi od demonicznych wyścigowców na 1/4mili (dowody z YT) zaden silnik wolnossący nie daje nalezytej frajdy.
T4-ka która jeździłem miała wszystkie profile zamkniete fabrycznie konserwowane woskiem antykorozyjnym
deejay napisał/a:
mam jedno Volvo na serwisowaniu ale V70 i nie jest tanio
No ale to jak porównać do serwisu Mesia C, BMW 5, o Renault nie wspominam bo nie produkuje takich aut :P no dobra niech będzie poczciwa królowa lawet Laguna, to przecież i tak kosty są porównywalne, ba bynajmniej za pieniądze jakie nadmieniłes kupuje się dobre markowe fanty
Matejko - 04-11-2012, 12:05

deejay napisał/a:
Amorki przednie zaczynaja sie od 350zł /szt KYB wachacz przedni od 420 zł , łozysko koła 450 zł z piastą , tarcze ham od 190 zł /szt ...

240 przod amor, 150 tyl, wahacz od 185 yamato, a dobry sworzen i gumy kupisz za 150zł, łozysko tyl od 280zł, przod pasuje od mondeo i kosztuje polowe tego co to do v40, bez przesady :)

sveno - 04-11-2012, 12:11

Hugo gratulacje :)
Andrew - 04-11-2012, 15:40

Hugo gratulacje :)
Marcin-Krak - 04-11-2012, 19:32

I ja się dołączam do gratulacji :mrgreen:
Krzyzak - 04-11-2012, 21:27

już Ci w piatek gratulowałem, ale bardzo się cieszę z nowego Mitsumaniaka!
a co do V40 - też chciałem kupić rok temu, ale wnętrze tego auta mnie odrzuca... jest beznadziejne...
co było dalej to pewnie wiesz - jest EA5W :)

custom - 04-11-2012, 22:35

v40 po lifcie koniecznie po 2001 r najlepiej 2.0T lub t4 i będzie :mrgreen:
Hugo - 05-11-2012, 08:45

Dziękuję wszystkim za miłe słowa. Co do Volvo to chyba przesadzacie z tymi cenami części zamiennych i kosztami utrzymania, nie wierzę, ze utrzymanie takiego "zwyczajnego" autka może być tak drogie. Weźcie pod uwagę ceny oryginalnych części w ASO do Galanta, napewno są droższe.
Postanowiłem, ze nie będę na razie zmieniał auta, a poważnie myślę nad rozkręceniem interesu, mianowicie mam ochotę kupić kilka Galów EA, jakąś Carismę itp. na części i pohandlować. Jak myślicie, mając dobre ceny części może to wypalić?

Krzyzak - 05-11-2012, 09:06

Hugo napisał/a:
Postanowiłem, ze nie będę na razie zmieniał auta
głos rozsądku...
tak naprawdę w sytuacji, gdy tyle rzeczy wymieniłeś, to znów zacząłbyś niekończącą się walkę... ;)
tylko jedną mam radę - kupując wózek sprawdź od razu jak się mieści do bagażnika i jeździj tym Galem - zobaczysz, to będzie już tylko środek do pokazania dziecku jak piękny jest świat, a nie jakiś fetysz, któremu trzeba poświęcać nadmiar uwagi...

jacek11 - 05-11-2012, 09:27

Hugo, Gratulacje :!: :!: niech się zdrowo chowa :)
Hugo - 05-11-2012, 12:19

Krzyzak napisał/a:
głos rozsądku...
Zdecydowanie.
Krzyzak napisał/a:
tak naprawdę w sytuacji, gdy tyle rzeczy wymieniłeś, to znów zacząłbyś niekończącą się walkę...
Może niekoniecznie, nie wyobrażam sobie żeby jakieś inne auto sprawiało więcej problemów.
Krzyzak napisał/a:
kupując wózek sprawdź od razu jak się mieści do bagażnika
Już dawno kupilem i powiem, ze w ogóle o tym nie myślałem. Dopiero w dniu kupna przyszło zapakować wózek do auta i :mrgreen: Do bagażnika sedana oczywiście nie ma innej opcji jak samo podwozie z kołami wlożyć i weszło jakby bylo pasowane pod Gala w sedanie. Ufff.... Jeszcze kupię przy okazji tą piankę do wulkanizacji koła na miejscu, wywalę zapasówkę z bagażnika i jeszcze nosidełko wrzucę, a na tylne siedzenie gondolę i małego mitsumaniaka :D
Krzyzak napisał/a:
jeździj tym Galem - zobaczysz, to będzie już tylko środek do pokazania dziecku jak piękny jest świat, a nie jakiś fetysz, któremu trzeba poświęcać nadmiar uwagi...
Jak na razie nie zanosi się na to, zobaczymy za jakiś czas. Chciałbym poświęcac tyle samo uwagi i małemu i autu, może się uda. W sumie nie planuję dużych modyfikacji w Galu, jedynie kupić jakiegoś Avance lub Elegance'a z czarną skórą na części, przerzucić ją do siebie, zmienić przednie lewe i tylne prawe drzwi (te już mam), bo moje się sypią od dołu, zamontować zderzak tylny Avance (też już czeka od wakacji) no i na koniecc polakierować całego dookoła. Wtedy napewno będę nim jeździł jeszcze kilka lat. W/w prace to raptem dzień roboty, do lakiernika odstawię w urlopie letnim i byloby miodzio. Liczę na Wasze poparcie co do słuszności moich zamierzeń, bo obecnie mocno się waham co począć, ale z drugiej strony nie mam najmniejszej ochoty i czasu na sprzedawanie Gala i szukanie innego auta...
Torp12 - 05-11-2012, 13:23

Ja nie czaje czemu macie takie parcie na te skóry... Poza tym że ładnie wygląda - jeśli jest w dobrym stanie to same minusy :

-wiadomo w lato parzy, w zimie mrozi
-slizga sie tyłek
-no i jak peknie albo zachaczysz to wiekszy koszt naprawy

Dla mnie skóra na fotelach to pomyłka...

Krzyzak - 05-11-2012, 13:24

Hugo napisał/a:
Jeszcze kupię przy okazji tą piankę do wulkanizacji koła na miejscu
opona po takiej akcji jest do wyrzucenia - w środku robi się glut, który kompletnie zmienia możliwości jej sensownego wyważenia
odradzam