To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant Sport Edition '98 A/T

Tomek - 17-11-2012, 20:21

sveno napisał/a:

ja bym najperw spróbował tego: http://auto.dziennik.pl/a...fotoradaru.html :)

nie dość, że zawiera błędy, to jest zupełnie nieskuteczne, wielokrotnie analizowane w necie i przez prawników

Hugo, o 15 kmh robią sprawę? do czego to w Polsce doszło

inq napisał/a:

Po jakim czasie przyszła Ci ta fotka? U mnie mija już z 2 miesiące i mam nadzieję, że coś się rozmyło, albo klisza pękła

to już chyba nie przyjdzie
policja, jak się tym zajmowała to szło im ze 3 miesiące
odkąd wzięła to ITD, to działają bardzo sprawnie, 2-3 tygodnie

Hugo - 17-11-2012, 21:37

inq ze 2 tygodnie po.
tomek84 napisał/a:
Hugo, o 15 kmh robią sprawę? do czego to w Polsce doszło
Polska. Moim zdaniem jest coraz gorzej. Nie masz wrażenia, że za każdym rogiem czai się jakiś sęp, który najchętniej zabrałby Ci ostatnią złotówkę? Państwo policyjne się robi.
sveno - 17-11-2012, 21:40

Hugo napisał/a:
Nie masz wrażenia, że za każdym rogiem czai się jakiś sęp, który najchętniej zabrałby Ci ostatnią złotówkę?
w Karkowie mówimy na to Straż Miejska :) mieli pomagać, dbać o bezpieczeństwo, a jedyne co robią to zakładają blokady na koła :roll:

Gdzieś czytałem, że z przyczyn ekonomicznych (kosztowne obrabianie zdjęć itp) fotoradary mają 20-25km/h "tolerancji"
Z drugiej strony w niektórych gminach w budżecie planuje się "dochody" z fotoradarów :evil:

fj_mike - 17-11-2012, 22:22

tomek84 napisał/a:

Hugo, o 15 kmh robią sprawę?

Jeździłeś w USA. Czy tam w limicie 30-35mph policja robiła by tobie problem o przekroczenie lekko ponad 9mph?

Hugo napisał/a:
Moim zdaniem jest coraz gorzej.

Polecam wybrać się samochodem za granicę (nie do Rosji :mrgreen: ).
Problemy będziesz miał przy mniejszych przekroczeniach.

inq - 17-11-2012, 23:19

Hugo napisał/a:
inq ze 2 tygodnie po.

To chyba się upiekło - jechaliśmy na dwa auta i to dużo szybciej niż Ty, ale chyba jak są dwa to wyrzucają przy tych starych urządzeniach.
fj_mike napisał/a:
Polecam wybrać się samochodem za granicę (nie do Rosji ).
Problemy będziesz miał przy mniejszych przekroczeniach.

Pewnie, że tak. Jak jest 50ka i świadomie jedzie się 65 to co się dziwić, że trzeba płacić. Nie zawsze są te przepisy/ograniczenia sensowne, ale są i trzeba się z tym liczyć. I tak jak pisze fj_mike, zagramanicą to są tysiące i to w ojro.

m6riano - 18-11-2012, 14:58

inq napisał/a:
Po jakim czasie przyszła Ci ta fotka? U mnie mija już z 2 miesiące i mam nadzieję, że coś się rozmyło, albo klisza pękła

mi przyszło pismo po tygodniu...ale bez foty...i w ciągu 7 dni musze sie stawić do jakiegoś głownego inspektoratu transportu drogowego.

Tomek - 20-11-2012, 14:54

sveno napisał/a:

Gdzieś czytałem, że z przyczyn ekonomicznych (kosztowne obrabianie zdjęć itp) fotoradary mają 20-25km/h "tolerancji"

z takiego założenia zawsze wychodziłem
ale jak widać tutaj może być inaczej :(

tutaj jest ciekawszy artykuł:
http://moto.onet.pl/16712...ul.html?node=13

warunek: zdjęcie z tyłu lub niewyraźne

sveno - 20-11-2012, 16:07

tomek84 napisał/a:
tutaj jest ciekawszy artykuł:
http://moto.onet.pl/16712...ul.html?node=13

z tego linku dowiedziałem się, że nie mogę mieć szkieł kontaktowych, dożywotnio skazany jestam na okulary za kółkiem :)
http://regiomoto.pl/porta...at-za-niewiedze
szkoda, że o takich rzeczach nie mówią na kursie :(

Anonymous - 20-11-2012, 17:50

sveno napisał/a:
z tego linku dowiedziałem się, że nie mogę mieć szkieł kontaktowych, dożywotnio skazany jestam na okulary za kółkiem :)

ja również, jak dowiedziałem się że będę musiał wozić przy sobie aktualne badania wzroku razem z prawkiem, to badanie lekarskie w czasie robienia prawka przechodziłem w soczewkach, do tego zdjęcie mam bez okularów, i w prawku żadnych bezsensownych zastrzeżeń, trzeba było wtedy to ogarnąć ;)

Tomek - 20-11-2012, 17:54

sveno napisał/a:

bzdura
zawsze można zrobić nowe badania i nowe PJ
ja mam jazde w okularach, których nigdy nie nosiłem
przez 10 lat byłem kontrolowany 3 razy, nikt nigdy nie pytał o okulary
jedynie na egzaminie

Cezar - 20-11-2012, 19:30

tomek84 napisał/a:

Gdybys np. fikal, a policjant juz nie mialby sie do czego przyczepic to raczej bylby to dobry pretekst, co nie :wink:

Tomek - 20-11-2012, 19:38

Cezar napisał/a:
tomek84 napisał/a:

Gdybys np. fikal, a policjant juz nie mialby sie do czego przyczepic to raczej bylby to dobry pretekst, co nie :wink:

przepraszam - 4 razy
ten czwarty raz "fikałem", bo wszystko mi było jedno, a mnie bardzo podnieśli ciśnienie
ale i tak na to nie zwrócili uwagi, a jestem pewien, że gdyby wiedzieli co i jak to wtedy bym dostał należne 500 zł

m6riano - 20-11-2012, 22:00

ja mam zaświadczenie lekarskie które mówi że moge jeździć i w oxach i w soczewkach więc moga mi naskoczyć..;-)
Hugo - 21-11-2012, 10:53

Dzisiaj zamówiłem oba przednie górne wahacze (prawy i lewy) firmy TRW za 160 zł/szt. w miejscowym sklepie. Myślę, że dobry wybór. I taka ciekawostka, o której nikt na forum chyba nie wspominał: otóż w katalogu NIPPARTS występują same tuleje tychże wahaczy :shock: I byłaby to dobra wiadomość gdyby nie to, że tuleje te tylko widnieją w katalogach, fizycznie niestety nie są dostępne w żadnej z większych hurtowni w Polsce (przynajmniej w tych, z którymi współpracuje sklep, w którym kupowałem wahacze, a jest ich sporo z całego kraju). Dziwne...
Torp12 - 21-11-2012, 11:13

Hugo czy Ty masz jeszcze jakis element w zawieszeniu ogryginalny którego jeszcze nie wymieniałeś ?:D