Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T
Tomii - 04-02-2017, 20:31
co te felgi takie poobdzierane ? Hugo, to nie w Twoim stylu
Hugo - 04-02-2017, 21:44
Dzięki za miłe komentarze. Też mi się wydaje, że w pomarańczowych kierunkach wygląda dobrze, ale jednak trochę postarzają auto. Co do felg to dostałem je na wymianę za inne koła i chyba były pomalowane sprayem albo bez podkładu, bo farba sama odpada... A tam, to tylko zimówki
tomchuck - 05-02-2017, 22:06
Jak dla mnie, to ciemne felgi dużo lepiej wyglądają od srebrnych Ale co do tych zimowych to taki trochę mdły ten kolor, albo po prostu tylko na zdjęciu tak wygląda. Czy to ten sam kolor co na letnich?
Dzisiaj przejeżdżałem obok Twojej miejscowości, przeszło mi przez myśl żeby zadzwonić i obejrzeć w końcu gala, ale i tak jak zwykle brakowało czasu...
Hugo - 06-02-2017, 08:14
tomchuck, zgadza się, te zimówki mają mdły kolor. Jakiś taki niebieski rozwodniony Nie wiem co poprzedni właściciel miał na myśli dobierając kolor... Jak będzie jakaś wolna kasa to polakieruję je piecowo na czarno i już
Nie było mnie wczoraj na miejscu, ale spoko, jeszcze będzie okazja. Może jak pojadę do rodziny w Środzie Wlkp.
Silnik z VR-4 już siedzi w FTO?
tresorex - 06-02-2017, 13:09
Weź wywal te pomarańcze bo wygląda na rocznik 89 Też do swojego przymierzałem takie i zdjąłem je szybciej niż założyłem
larelijux - 06-02-2017, 13:25
Co do postarzania to ja do swojego wrzucam niedługo szary grill z przedlifta, bo obecny chrom jest już trochę zdziadziały, a szary będzie mi pasował do felg na lato
eremita - 06-02-2017, 13:30
OOOO Panie nie myślałem że zobaczę popsutego gala w Twoim temacie.
Napraw antenkę, albo nasmaruj jak ci zamarzła
Hugo - 06-02-2017, 14:36
Bat od Daewoo. Od początku nie chowa się do końca, najpierw wystawała z 3 cm, teraz wystaje tyle co na fotkach. Może jak będzie cieplej przyjrzę się temu.
eremita - 06-02-2017, 15:58
Hugo napisał/a: | Bat od Daewoo. Od początku nie chowa się do końca, najpierw wystawała z 3 cm, teraz wystaje tyle co na fotkach. Może jak będzie cieplej przyjrzę się temu. |
Ja tak miałem jak przymarzał, nasmarowałem silikonem i cały wchodzi, no prawie z 1 cm wystaje
Tomi89 - 06-02-2017, 16:47
Hugo napisał/a: | Bat od Daewoo. Od początku nie chowa się do końca, najpierw wystawała z 3 cm, teraz wystaje tyle co na fotkach. Może jak będzie cieplej przyjrzę się temu. |
Mam od Daewoo już ponad dwa lata a żeby chowal się cały trzeba zrobić taki myk i sytuacja rozwiązana
Cały mechanizm odrobinę w dol
Oraz wysunac ta aluminiowa rurkę będzie trzeba 1-1,5cm w górę i wkręcik dla stabilizacji wyżej.
Wszystko się ładnie chowa bez problemu i nie wystaje nawet odrobinę to patent na to wystawanie 1-3cm
Ale na foto widzę że u Ciebie albo strzelił ten pasek zebaty albo się przycina bo może przymarzlo
Hugo - 06-02-2017, 17:47
Nie przymarzła. Wystaje tyle już od wiosny. Jak przymarza to wysuwa się na 3/4 długości
Tomi89 - 06-02-2017, 18:16
To musisz rozebrać i taśmę sprawdzić i mechanizm może się w tam coś blokuje.
vrangsinn - 06-02-2017, 18:47
Faktycznie jak na Hugo to spore zaniedbanie...;)
nie ladnie oj nieladnie...felgi tez takie podrabane i wogole jakos sie nie prezentuja...;)
tomchuck - 06-02-2017, 19:20
Hugo napisał/a: | tomchuck.... jeszcze będzie okazja. Może jak pojadę do rodziny w Środzie Wlkp.
Silnik z VR-4 już siedzi w FTO? |
Ja w środzie pracuje wiec jakby co to daj znać jak będziesz
W marcu zaczynam swap Może w końcu znajdę motywacje na założenie swojego tematu to wrzucę relację z pracy
Hugo - 18-02-2017, 17:03
Nareszcie prawie udało się zamontować przednie tarcze 294/26 mm z Mitsubishi ASX. Prawie, bo z tego powodu, że tarcze są jak nowe (zużyte na grubości 0,5 mm) to nawet nie pomyślałem żeby sprawdzić czy czasem któraś nie jest krzywa Oczywiście jak można się domyślić były krzywe, więc na chwilę obecną trafiły do przetoczenia i na aucie są z powrotem stare tarcze i klocki z Legnum.
Tak czy inaczej zrobiłem jazdę próbną na nowych tarczach i klockach i oprócz dudnienia przy hamowaniu wszystko jest OK.
Tarcze 294/26 mm wchodzą dosłownie "na styk" w jarzma i zaciski z Legnum (czyli do takich samych zacisków i jarzm jakie są w Outlanderach I, II i II generacji oraz w Space Wagonie z lat 1998-2004).
Tak wyglądają ori tarcze 294/24 mm z Legnum w jarzmach:
Jak widać jest równa szpara po obu stronach jarzma.
A tak pasują tarcze 294/26 mm z ASX:
Jak widać tarcza z ASX jest wyższa i szpary od zewnętrznej strony jarzma prawie nie ma. Z tego powodu trzeba odciąć wąsy blaszek montażowych klocków hamulcowych dolnej i górnej, które wchodzą pomiędzy jarzmo a tarczę i trą o nią (zielona strzałka):
Nowe klocki TRW i o mały włos nie starczyłoby jarzma dla zewnętrznego klocka, ledwo wszedł:
Następny problem to czy zaciski "obejmą" nowe tarcze i klocki. Tłoczki schowane na maksa i dosłownie setne części mm zadecydowały o tym, że zaciski weszły Wszystko "na styk".
Na koniec porównanie starej i nowej tarczy oraz efekt finalny:
|
|
|