L200 Techniczne od 2006r - Oponki dla eLżbietki
Anonymous - 11-12-2007, 18:52
Herkules13 napisał/a: | A tak wogóle to tak zaczęliście agitować za tymi zimówkami, że zastanawiam sie czy nie kupić bo 26 w góry wyjezdzam.
W osobówce zawsze miałem zimówki, a tu poprostu niechce mi się kupować zimy, bo myślałem o wymianie standardu na AT, a drugiego kompletu niemam gdzie trzymać.
To jak chłopaki lepiej kupić zimę na zimę ?? |
chłopaki hardkore powiedza: MT na zime
chłopaki mniej hardkore powiedza: AT na zime spoko
chłopaki najmniej hardkore powiedza: tylko zimówki na zime
moje 0,20 PLN:
Ja na takich jezdze, postanowilem sprawdzic teorie chopaków mniej hardkore z założeniem że jak będzie kiepsko to jednak kupie zimówki.
Jak sypneło lekko to przez chwile miałem wątpliwości - ale się okazało że właściwie to robi jak zimówka na osobówce (trudno powiedzieć czy jak czy prawie jak - zależy jaka zimówka), tyle że trzeba brać poprawke na hamowanie (tonaż )
W sniegu lepsze od zimówki, na lodzie zachowuje sie podobnie jak zimówka - takie są moje osobiste odczucia po 1 ataku zimy na południu
Nie wiem jak będzie jak temp spadnie znacznie, może sie okazać że się zrobiły za twarde - przy -10 jest ok
Jeśli zima będzie taka jak do tej pory - to w ogóle nie ma sie czym przejmować
Nie namawiam - jedni mówią że jest ok, a inni że mało na słupie nie skończyli - z całą pewnością ATek nie równy ATkowi, a te AT/R są naprawde niezłe
Z kolei jeśli chodzi o błotko zimą - to dobra zimówka robi podobnie albo nawet tak samo
więc jak ktoś sie zimą też zabawia to posiadanie ATkow w tym celu nie ma sensu wielkiego
Anonymous - 12-12-2007, 01:37
cos pomieszales bo mt'ki sa dobre na zime ale w teren,maja kostkowy bieznik ktory radzi sobie dobrze w kopnym sniegu i blocie...natomiast kiedy sprobujesz scisnac kostke opopny mt i zimowej na mrozie ,to zobaczysz roznice...innymi slowy w zimie na zmorozonym asfalcie i twradym sniegu masz łyzwyz mt'ka a zakladam ze wiekszosc miskow jezdzi na glownie na asfalcie
a hardcore jest ten kto zaklada opony nie zgodnie z przeznaczeniem
Anonymous - 12-12-2007, 15:05
http://www.blogomotive.pl...-nie-podskoczy/
Gene - 12-12-2007, 15:35
Anonymous - 12-12-2007, 16:53
No Panowie to przyznać się kto tu ma rację a kto tu leci w kulki ???
Gene - 12-12-2007, 16:56
kto ma racje ten stawia kolacje... ja swoje wiem i juz nie jeden komplet opon zjezdzilem
Anonymous - 12-12-2007, 17:15
Herkules13 napisał/a: | No Panowie to przyznać się kto tu ma rację a kto tu leci w kulki ??? |
Myślę, że racja zależy od tego gdzie i jak się jeździ.
Herkules masz w opisie wawę - jak jeździsz po mieście, przy zimie takiej jak w zeszłym roku - możesz się zastanawiac...
U mnie jest tak: jak pada śnieg z deszczem to znaczy, że 4 km dalej pada śnieg, drogi odśnieżają jak już przejadę i dlatego mój wybór jest prosty: zimówki.
A jak spadnie śnieg to mogę Ci pokazać miejsce na drodze do Jeleniej Góry, do którego dojeżdżają ci, co mają nizinne rejestracje (takie na W, P, E...): przecież oni jadą na narty a śnieg ma być na stoku a nie na drodze...
Co roku jest kilka dni kiedy do domu na letnich nie dojadę...
Anonymous - 12-12-2007, 19:00
Generalnie, rzeczywiście często jeździ się po czarnym, ale ze względu na specyfike mojej pracy często zjeżdzam z drogi tam gdzie piaskarki i solarki nie jeźdzą. Ot zwykła budowa, albo skrut między drogami.
Chyba jednak zimówki trzeba nabyć.
pozdrawiam
Anonymous - 12-12-2007, 21:31
Herkules13 napisał/a: | No Panowie to przyznać się kto tu ma rację a kto tu leci w kulki ??? |
oj no racje ma zapewne autor artykulu raczej i testety z czegoś tam
Sek w tym ze jadac gdzies nie da sie wozic zimowych na wszelki wypadek jak spadnie biale
to co mnie osobiscie dziwi, to przy dodatniej temp na suchym zimowa powinna lepiej hamowac/przyczepność bo w końcu jest mieksza i sie lepiej klei do asfaltu
Gene a co do Twojego zdania i tych kompletow zimówek - to porównanie do zimy na letnich masz ? (asfalt, asfalt+sol i takie tam, nie pytam o snieg )
Anonymous - 12-12-2007, 22:45
opony jak zawsze sa tematem do dyskusji...
w kazdym razie ja uwazam ze zimowka jest najlepsza na zime[czy pada snieg,czy deszcz,czy sol;) ] oczywiscie dla osob ktore jezdza glownie asfaltem...wiem ze opony at i mt ladniej sie prezentuja i jest lans,ale wystraczy 0 stopni i marznacy deszczyk..gololedz i zamieniaja sie w lyzywy,podobnie jak na ubitym ujezdzonym sniegu..opony zimowe maja bieznik pozwalajacy rowniez na jazde po swiezo nasypanym sniegu wiec nie rozumiem dlaczego ciaga ludzie zastanawiaja nad doborem opony na zime ?[oczywiscie poza kwesia finasowa]
ps tu moja zimowka ..bieznik niewiele rozni sie od at'ka a trakcja nieporownywalni elepsza w zimie niz na a'tku czy mt'ku
Anonymous - 12-12-2007, 23:23
mugino napisał/a: | opony jak zawsze sa tematem do dyskusji...
w kazdym razie ja uwazam ze zimowka jest najlepsza na zime[czy pada snieg,czy deszcz,czy sol;) ] oczywiscie dla osob ktore jezdza glownie asfaltem...wiem ze opony at i mt ladniej sie prezentuja i jest lans,ale wystraczy 0 stopni i marznacy deszczyk..gololedz i zamieniaja sie w lyzywy,podobnie jak na ubitym ujezdzonym sniegu..opony zimowe maja bieznik pozwalajacy rowniez na jazde po swiezo nasypanym sniegu wiec nie rozumiem dlaczego ciaga ludzie zastanawiaja nad doborem opony na zime ?[oczywiscie poza kwesia finasowa]
ps tu moja zimowka ..bieznik niewiele rozni sie od at'ka a trakcja nieporownywalni elepsza w zimie niz na a'tku czy mt'ku
|
mugino blisko do siebie mamy w sumie, to moze jakies testy jak sypnie ?
ludzie sie nie zastanawiaja, tylko odpada zakup/przechowywanie/zmienianie/wazenie 2 kompletow opon i tyle (po paru sezonach mozna miec komplet felg/opon za cene zmian u wulkaniztora)
Poza sniegiem nikt chyba nigdzie nie twierdzi ze dobry AT jest lepszy od dobrej zimówki
no i jak nie ma sniegu by wynikało że jest pod wieloma wzgledami gorsza jak beda takie zimy jak w zeszłym roku to moga stracić sens zimówki
A tak serio, to wiekszosc postow nie jest w tonie co lepsze - tylko czy to gorsze daje rade przy określonych zalozeniach
Anonymous - 12-12-2007, 23:56
jasne ze mamy blisko ,pewnie ze mozemy sprawdzic jak posypie tylko ze mamy 2 rozne auta ktore nie dadza obiektywnego wyniku
Gene - 13-12-2007, 07:44
kongi napisał/a: | Gene a co do Twojego zdania i tych kompletow zimówek - to porównanie do zimy na letnich masz ? | Coz juz pare latek sie zyje na tym padole i pare sezonow roznymi autami sie jezdzilo. Mam porownanie i co wiecej mam porownanie miedzy slaba a dobra opona zimowa. Od 4 sezonow regularnie zmieniam opony/kola w autach 4x4 a wczesniej przez kilka lat poznawalem roznice w plaskatych. Dlatego tak chwale te swoje Dunlopy SJ 6. Pare razy mnie naped na 4 lapy i ta opona wyratowaly z powaznych klopotow. Swoje juz przetestowalem i wiem co mi odpowiada. Serdecznosci
Anonymous - 14-12-2007, 09:11
No to zmienilem opony , niestety nie maja bialych napisow ale juz czuje roznice w jezdzie
Gene - 14-12-2007, 09:17
selektronik napisał/a: | ale juz czuje roznice w jezdzie | Na gorsze czy na lepsze, i gdzie na czarnym?
|
|
|