Nasze Miśki - Droga do idealu.
Kleju - 27-04-2010, 22:30
Fajne żelastwo
Reszte masz, czy goły silnik tylko?
mkm - 28-04-2010, 18:06
Jeżeli chodzi o silnik i osprzęt „w komorze” to komplet.
Na bank nie mam komputera i jeszcze „paru drobiazgow”.
Chce go rozebrac i zobaczyc dlaczego stanął (jest uszkodzony-swiezo po wymianie uszczelki wiec podejrzewam najgorsze czyli uszkodzenie mechaniczne). Jak się go da uratowac w całości to będzie pieknie
Jak nie to chociaż pare czesci przed zlomem uratuje.
mkm - 01-05-2010, 17:44
pawela dwa kable.
Zalezy mi na okolo 15-20cm od wtyczki, plus wtyczka z oslona gumowa.
Popytaj jak mozesz. Z gory dzieki.
pawela - 01-05-2010, 21:07
tego już na pewno nie mam, ale wiem kto ma
mkm - 10-06-2010, 21:06 Temat postu: [CA4A 1.6] Przełacznik termiczny wentylatora. Panowie help!
Mam do wymiany wlacznik wentylatora.
W moim Colcie juz bylo cos kombinowane i wtyczka sie wykruszyla.
Kupilem wlacznik (zamiennik – psia krew!) ktory oczywiscie jest inny niz oryginal.
Roznice widac na zdjeciach.
Nie ma opcji, zeby bez lutowania polaczyc wtyczki...
Na szczescie mam tez oryginal (podobno sprawny).
Popatrzcie na foty i doradzcie co robic.
Czy zniszczyc oryginal i wlutowac to czego brakuje zamiennikowi, czy zakladac oryginal i liczyc, ze wkrotce nie padnie, czy kupowac inny wlacznik?
Pytanie do Was, czy sa inne zamienniki (nie takie jak ten!) czy wszystkie sa tak badziewne?
Nr. z opakowania wskazuje, ze jest od tego modelu...
Jak jest taki temat to prosze scalcie, bo nie mialem czasu szukac, a sprawa pilna.
idas - 10-06-2010, 21:48
Oryginał to niby ten z wtyczką wiszącą? U mnie na pewno jest taki jak ten zamiennik... Nie wiem być może ktoś już go wymieniał. W takim razie śledzę temat bo mnie również czeka wymiana, choć czasami wentylator działa poprawnie.
mkm napisał/a: | Ten z kawalkiem kabla to oryginal. |
W takim razie jak byś nie używał zamiennika to mogę go odkupić:] u mnie jest dokładnie taki, a wtyczka do niego nie wygląda na kombinowaną... Widziałem w Intercarsie w katalogu właśnie taki z kabelkami i taki jak ja mam u siebie.
mkm - 10-06-2010, 21:53
Tak.
Ten z kawalkiem kabla to oryginal.
W aucie jest „zdrutowane” w ten sposob, ze ktos ucial wtyczke od kabla biegnacego z wentylatora i „dorobil” do wlacznika.
Teraz jak sobie przypominam to z tym wentylatorem od zawsze byly cyrki – wlaczal sie jak chcial – ale wlaczal.
idas, te w IC z "kablem" tez widzialem, ale wychodzi, ze maja wyzsze temperatury dzialania...
kartomaniak gti - 11-06-2010, 08:30
mam taki na zbyciu, ten z prawej więc jest to ori
mkm - 11-06-2010, 10:31
Zaraz wyjezdzam do warsztatu.
Zamowilem kolejny zamiennik (tym razem wygladajacy tak jak ten po lewej - z kablem).
Dzis zaloze ten uzywany i zobacze jak bedzie.
mkm - 11-06-2010, 18:03
Przenioslem temat do siebie, zeby nie robic zametu.
Sam juz nie wiem jak to jest z tymi wlacznikami, wtyczkami, wentylatorami
Autko juz po „naprawie”.
Mial byc „moment” zeszlo pare godzin. Przod jest tak nisko, ze nie da sie glowy wcisnac
Sprawcy calego zamieszania, sam wlacznik i wtyczka od wentylatora:
Zmienialem komplet, czyli caly wentylator plus wlacznik.
Na miejscu po wyciagnieciu starego wentlatora, okazalo sie, ze "nowy" jest inny.
Najprawdopodobnie od 1.8, ale nie wiem
Do chlodnicy pasuje idealnie (rozstaw srub, wtyczka do glownej wiazki), ale sa roznice i to duze.
Inny silnik wentylatora.
Wiecej lopatek na „smigle”
Zupelnie inna obudowa. Szersza, wyzsza i grubsza.
Mocowanie plastiku wentylatora. „Stary” ma 4 sruby w kazdym rogu, „nowy” dwie na gorze i na dole na srodku bolec.
Jako, ze chlodnica nie miala miejsca na bolec troche poprzerabialem i troche „podrutowalem”
W miejscu gdzie powinny byc sruby wywiercilem otwory i zlapalem na opaski samozaciskowe. Byl jeszcze problem z dolnym kolnierzem, bo „nowa” lezy na dole na chlodnicy – wiec tez przewiercilem.
Silnik oczyscilem z rdzy i prysnalem na srebrno.
Teraz wentylator wlacza sie idealnie. Bardzo szybko zbija temperature. Jest "wydajniejszy". "Stary" jak sie wlaczal to na "minute", ten na "sekundy".
Temperatury powyzej polowy nie puszcza
Mimo, ze plyn byl zmieniany chyba z pol roku temu, zalalem nowym.
Tym razem koncentrat Febi plus woda destylowana w stosunku 1:1.
Jeszcze tylko jutro odbieram nowy czujnik (taki jak jest teraz od „kompletu”), w przyszlym tygodniu go zmieniam i mam nadzieje, ze zapomne o ukladzie chlodzenia.
idas jak chcesz ten czujnik to wyslij mi na PW adres do wysylki, a kwote, ktora chciales za niego dac wplac na Mitsumaniaki.
idas - 11-06-2010, 18:25
mkm napisał/a: | idas jak chcesz ten czujnik to wyslij mi na PW adres do wysylki, a kwote, ktora chciales za niego dac wplac na Mitsumaniaki. |
Dogadane To forum nie przestaje mnie zaskakiwać dzięki!!!!!!
mkm - 15-06-2010, 23:51
Nadzszedl ten dzien i ... Misiek czysty.
Mycie plus inwentaryzacja strat
A tu foty z kazdej strony...
Kleju - 16-06-2010, 00:11
Jakiś taki goły żadnego chlapacza, spojlera, dokladki
mkm - 16-06-2010, 00:23
Chciales napisac – nieuzbrojony
Czas pokoju to i arsenał w magazynie, ale jak sie Misiek uzbroi... to chyba bede musial Forum zmienic
rosomak1983 - 16-06-2010, 01:10
ajc... nie mylałes zeby porobic zaprawki???
|
|
|