[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Lancer Sportback
basik - 19-03-2009, 21:00
Jak chcesz zobaczyć spalanie z dłuższego okresu niz 4h to wsiądź do auta zapal , zaciągnij ręczny i w menu settings przestaw na tryb manualny. po wyjściu z menu jak przestawisz sobie widok na spalanie to zobaczysz średnią z dłuższego okresu niż 4h
BobBudowniczy35 - 20-03-2009, 18:55
Już zaskoczyłem. Dzięki
rochas40 - 21-03-2009, 15:42
komputer fatalny - trzeba się przyzwyczaić
nelson2 - 27-03-2009, 22:09 Temat postu: Hamulce !!!!!!!!!!!!!! Witam.
Mój sportback ma juz prawie 5000km. Odnośnie spalania - nie spadło, przynajmniej na razie. Albo ciężka noga. Na stacji średnio koło 11l - jazda po mieście. Ale widziały gały co brały, więc nie narzekam.
Piszę tutaj w sprawie hamulców - jakiś miesiąc temu (po ok 3000 km) zauważyłem, że przy wyłączonym radiu i wentylatorze (śmieszne, wiem, ale tylko wtedy to dobrze słychać) szczególnie przy początkowych hamowaniach słychać lekki odgłos z hamulców, jakby powoli kończyły się klocki tylko 10x słabszy dźwięk, ale charczenie wyczuwalne.
Czy ktoś ma podobny przypadek ?? Co mogło się stać ??
Byłem w tym tygodniu na serwisie lakierować zderzak z AC - dotknął mnie jakiś idiota na parkingu przed biurem wózkiem z marketu, przy okazji poleciłem sprawdzić te hamulce, chłopaki stwierdzili, że nie słyszą, zeby cokolwiek było nie tak :/:/:/
I jestem w czarnej d...e. Dziś w TVN Turbo w TURBOKAMERZE było o nagminnym przypadku problemów z hamulcami w suzuki, szczególnei SX4 - takie charczenie jak w moim Lancerze, tylko 5x mocniejsze. Może to też jakaś wada fabryczna ??
Nasłuchajcie swoje Sportbacki na parkingu z rańca i dajcie znać, czy mam omamy czy atakawać chłopaków w ASO.
PS. Zderzak robiłem w ASO w Bydgoszczy w MOTO-CHAMP - opinie różne w przeszłości na tyn forum, ja uniknąłem jakichkolwiek problemów - autko zastępcze, zaczęli robotę dzień po zgłoszeniu, terminowo odebrałem co do godziny, żadnych ściem, lakier chyba ok, zderzak zamontowany idealnie, jak u japońców (tak jak odbierałem nówkę w grudniu). Na razie ASO w Bydgoszczy OK, oby tak dalej bezproblemowo, polecam
Anonymous - 27-03-2009, 22:32
Przyczyna dziwnego odgłosu jest bardzo prosta.
Obecnie powietrze atmosferycne ma dużą wilgotność i na tarczach osadza się wilgoć z pyłem, kurzem itd.
Dodatkowo wilgoć powoduje powstawanie rdzawego nalotu na tarczach.
Podczas pierwszych kilku hamowań rano, czy też po dłuższym postoju słyszysz właśnie takie odgłosy.
Jest to spowodowane dotykaniem klocka do tarczy (na klocku jest także wilgoć i pył).
Nie masz czym się stresować.
P.S. Ja w swoim Lancerze wymieniłem klocki przy przeglądzie 20 kkm.
U Ciebie będzie pewnie tak samo, w serwisie powiedzieli, że 90% Lancerów przy pierwszym przeglądzie ma klocki do wymiany.
Czytał Lucjan Szołajski
Trik - 27-03-2009, 22:58
To że coś tam szura czy piszczy to faktycznie normalka. U mnie rano piszczą tylne w okresach dużej wilgotnosci powietrza. Auto mam w garażu i muszę wyjechać do ul. jakieś 20m tyłem.
Ja mam 23KKM i klocki są dobre.
filippoz - 27-03-2009, 23:12
Ja mam jak Trik, co prawda nie garażuję auta ale jak zjeżdżam z podjazdu przed domem na ulicę tyłem i hamuję to pojawia się taki śmieszny dźwięk ale się tym nie przejmuje bo już po 1 progu (tzw śpiący policjant) jakieś 20 metrów od posesji odgłosy znikają. Wg mnie nie ma się czym przejmować.
To co jest w Suzuki to jest wada materiałowa, same hamulce są skuteczne ale materiały są słabe jeżeli chodzi o dźwięk przy tarciu, nie wiem jak to wytłumaczyć
W tej samej turbo kamerze było o czerwonych Kia ceed w których łuszczy się lakier, jestem na forum MojaCeed.pl i znam tych chłopaków właśnie z tego forum i po prostu im serdecznie współczuje, inne Ceed nie mają żadnych problemów i świetnie jeżdżą to tak informacyjnie jak już usłyszałem turbo kamera
Ja mam sedana więc hamulce czy to SB czy S są takie same, czasem coś tam slychać - zaznaczę że tylko jak cofam i hamuję, nigdy jak na zimno jadę do przodu nic nie słychać - po prostu zawszę parkuję przodem do domu hehe
AkeR - 30-03-2009, 16:40
Czy może mi ktoś powiedzieć jaki jest koszt pierwszego przeglądu? Jeśli klocki mogą być już do wymiany to u mnie na pewno będą
Spalanie 10,06l /100km
filippoz - 30-03-2009, 17:25
AkeR napisał/a: | Czy może mi ktoś powiedzieć jaki jest koszt pierwszego przeglądu? | Z tego tematu dowiesz się więcej http://forum.mitsumaniaki...f5863a3c#464277
wszoku - 31-03-2009, 09:51
AkeR 900 złotych bodajże.
Znalazłem pierwszy mankament, mianowicie przewijanie w radiu. Często słucham setów i jest to bardzo uciążliwe, przewija strasznie powoli i nie przyspiesza mimo dłuższego trzymania przycisku.
3 tysie przejechane i jestem w szoku bo spalanie spadło, albo zacząłem jeździć bardziej litościwie na klocków w co wątpię
Raz z ciekawości na trasie przez godzinę jazdy ustawiłem tempomat i sunąłem 110 km/h Spalanie 7/4, miło było zobaczyć na wskaźniku zasięgu 720 km
BobBudowniczy35 - 31-03-2009, 10:23
Witam
Kolejny raport paliwowy:
Średnie spalanie obliczane na podstawie dystrubutora ( stan licznika od ok 550km do ok. 1100 km) : 9,5 litra
Średnie spalanie obliczane na podstawie dystrubutora ( stan licznika od ok 1100 km do ok. 1300 km) : 9,3 litra według komputera 9,7 litra
Jazda w 90% typowa miejska, Kraków dużo przejazdu w godzinach maksymalnego szczytu. Nie jezdzę oczywiscie non stop na 4000tys i wyżej ale marudą tez nie jestem Podziwiam tych co wykręcają 11 litrów i wiecej, chyba ze ta jazada w korkach ogranicza mnie i ma zbawienne skutki dla mnie i mojej kieszeni
pozdrawiam
Luk - 31-03-2009, 10:36
BobBudowniczy35, ruch miejski ruchowi miejskiemu nierówny Ja dzisiaj jadąc do pracy w sposób jak najbardziej normalny, powiedziałbym nawet emerycki (podobnie jak moją Astrą 60 KM) spaliłem 12,5 l/100... Ale mam ok. 8 km, po drodze parę dłuugich zmian świateł, no i chwila skrobania szronu na zapalonym silniku. Dużo zależy od odległości, bo spalanie sukcesywnie spada w drodze. Jak bym miał dalej, to pewnie wyszłoby mniej...
BobBudowniczy35 - 31-03-2009, 11:27
Ja to wszystko rozumiem. Wiadomym jest, że jeśli będziesz pokonywał tylko odcinki 2-4 km to spalanie będzie wieksze. Moje dane są średnią np z 500km. Raz to sa odcinki 2 km innym razem 15 km.
Tak czy siak ja jestem mile rozczorowany spalaniem Lancera w jeżdzie miejskiej w tym przypadku po Krakowie. Dla porównania poprzednie moje auto Fabia Combi z silnikiem 1,4/16v w tych samych warunkach miejskich spalała średnio 8,5 litra.
Trik - 31-03-2009, 11:52
Panowie przejdźcie do tematu o spalaniu silników 1.8
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=24515
basik - 31-03-2009, 21:15
Wracając do tematu hamulców to też zauważyłem, a właściwie usłyszałem to co kolega nelson2, ale jakoś nie przykładam do tego uwagi.
|
|
|