To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Szpala85 i tym razem Galant

szpala85 - 11-07-2010, 19:22

panowie jeżeli chodzi o płyn hamulcowy .... to ile go wchodzi do mojego Gala ( szukałem na szukajce ale nie znalazłem ) :?:

i czy ten będzie dobry :

znaczy się chodzi o firmę :wink: ... i który z nich polecacie :mrgreen: bo jest pięć rodzai i już zgłupiałem :scratch:

Wszyc - 11-07-2010, 19:28

dobre pytanie z tym płynem hamulcowym też jestem ciekaw w manualu pisze " Tyle ile trzeba" :D
robertdg - 11-07-2010, 19:35

Do układu hamulcowego wchodzi około 0.9l płynu, jednakże przy odpowietrzaniu trzeba upuścić troszkę więcej, więc minimum 1.5 maximum 2litry płynu sobie kup, Dot 4 będzie OK

Wcześniej oczywiście ze zbiorniczka elegancko odciagniesz cały płyn ;-)

szpala85 - 11-07-2010, 23:35

więc tak wybrałem płyn hamulcowy ATE SL :
http://moto.allegro.pl/it...oryginalny.html

mam nadzieję że bedzie dobry :wink:

btw. miałem rację co do zacisku prawego .... po ostygnięciu tarczy gal już jeździ normalnie tzn. nie ma bicia przy hamowaniu ..... wszystko jest jak najbardziej ok ......
w ogóle to możliwe że tarcza się nagrzała i troszkę wygieła....a po ostygnięciu znowu była prosta :roll:

mkm - 11-07-2010, 23:41

A dlaczego własnie ATE? Z tego co czytam to zwykły DOT4 z podniesiona temperatura wrzenia...
szpala85 - 11-07-2010, 23:56

mkm, mam klocki ATE to niech płyn też będzie ATE :mrgreen: ..... lepsze to niż ten Orlenowski co do traktora leję :mrgreen:
mkm - 11-07-2010, 23:58

I to jest bardzo dobry argument :mrgreen:
szpala85 - 12-07-2010, 15:19

Cytat:
Witam

Poniżej oferta cenowa:

-górna śruba 93,- szt.
-dolna śruba 83,- szt.
-smar do zascisków 10,- szt.
-osłona przekładni 15,- szy.

W razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji.

pozdrawiam
Mateusz Hanżek

All-Parts
m.hanzek@all-parts.pl
608-480-212

:shock: czemu te dwie śruby są takie drogie :shock: :?:

Hugo - 12-07-2010, 15:23

szpala85 napisał/a:
czemu te dwie śruby są takie drogie
Bo są do Galanta :D
robertdg - 12-07-2010, 16:40

Wnioskuje ze chodzi o śruby "pływające" zacisku. To jest pewnie koszt oryginałów, poszukaj w ofercie IC zestawów naprawczych QB, ewentualnie zregeneruj własne.
szpala85 - 12-07-2010, 19:47

Hugo, :mrgreen: .... Galant = Limuzyna :mrgreen:

robertdg, sprawdzałem w IC ... są 80 zł komplet na jeden zacisk ...... ale niestety niedostępne :evil: .......

robertdg napisał/a:
ewentualnie zregeneruj własne

i chyba tak zrobię .... widziałem dzisiaj na alledrogo kompletny zacisk do mojego gala za 30 zł ( używany ) .. kupię go i posłuży mi ona na części zamienne ....a z All-parts wezmę tylko :

szpala85 napisał/a:
-smar do zascisków 10,- szt.
-osłona przekładni 15,- szy.

+ te gumki co zakłada się na końcówkę tej śruby od zacisku :wink:

btw. dzisiaj rozebrałem zacisk prawy ..... :evil: to co tam zobaczyłem wołało o pomstę do nieba ...... i po chwili sobie przypomniałem że jak zmieniałem gumy na letnie to dałem Gala na ustawienie zbieżności .... po odebraniu Gala od " fachowców" powiedzieli mi że musieli przesmarować prawy zacisk hamulcowy bo trzymał i dlatego mi ściągało auto ....... posmarowali zwykłym smarem :!: :evil: .... nie mogłem wyjąć tych śrub wszystko było zapieczone ..... po nie równej walce .... w końcu mi się udało .... wyczyściłem to dokładnie i przesmarowałem płynem hamulcowym dopóki nie przyjdzie paczka z specjalnym smarem ...... ...... najlepsze jest to że do ustawienia zbieżności musiałem dopłacić bo "fachowcy " musieli zająć się zaciskiem ... który mi zepsuli :|
brak mi sił :|

Krzyzak - 12-07-2010, 21:17

szpala85 napisał/a:
"fachowcy " musieli zająć się zaciskiem ... który mi zepsuli

norma - ile ja muszę teraz poprawiać w KSS (Krzyżak Silver Shark :) ) po takich właśnie fachowcach, to nie masz pojęcia...
a niby "najlepszy" warsztat od japońców w trójmieście... boję się tych gorszych

szpala85 - 12-07-2010, 22:15

dobra kupiłem już zacisk .. jak tylko przyjdzie to go założę i zobaczę co z tego wszystkiego będzie ..... :roll:
szpala85 - 26-07-2010, 21:51

Więc tak .... może zacznę od napraw które wykonałem :wink:

- zacisk hamulcowy wymieniony ( oczywiście przed wymianą dobrze wyczyszczony i zregenerowany ) ..... Galant już nie ściąga na prawo ... znaczy się operacja zakończona powodzeniem .... i jak by ktoś cię pytał to od razu odpowiadam .... tak kupiłem zacisk z Gala EAx :lol: ... moja pomyłka .... ale na moje szczęście zaciski są takie same więc wszystko poszło plug&play :lol: .....
btw. smar do zacisków który dostałem od All-Parts okazał się smarem firmowym ATE :mrgreen: z czego jestem bardzo zadowolony bo nie dali mi jakiegoś badziewia

to na razie tyle :lol:

z smutniejszych spraw :
- TCL-OFF dalej mruga :evil: ..... przestaje na 5 minut .... w tym czasie wszystko działa jak powinno ( sprawdzone na mokrej trawie ) i jak cały czas tracę przyczepność + ostro hamuję tak że abs działa to moge tak w nieskończoność się bawić ... bo działa .... do czasu jak nie wyjadę na drogę asfaltową .. i nagle jep !!!..... kontrolka ABS + kontrolka TCL-OFF ..... nic nie działa :evil:
wszystko sprawdzone ... ręce mi już opadają ...... :| ...
ps. restartuję kompa i przez 10 km wszystko działa ... zaczyna się od TCL-OFF ... kończy na ABS-ie

- podczas sprawdzania czujników tylnich natrafiłem na niespodziewankę .... tzn. oparłem się śrubstakiem o blachę i śrubstak mi wpadł :lol: ...... wszystko co spróchniałe to wydłubałem ...... czeka mnie spawanie i wstawienie mocniejszych blaszek ..... najlepsze jest to że progi są w nienaruszonym stanie ... tylko w tych miejscach tak przeżarło .... pewnie od chlapiącego koła wodą ....

ps. sterownik szyberdachu znajduję się za szyberdachem w tylnej części auta :wink: jak by ktoś nie wiedział :

i jeszcze z nowinek :mrgreen: : dostałem wreszcie "gnata" :
napiszę wam szczerzę ... myślałem że dostanę jakieś plastikowe chińskie badziewie .... nic z tych rzeczy :shock: ... ta "zabawka" jest cała z metalu/aluminium .... i robi wrażenie jak się naładuję ją gazem ..... ten realizm aż mnie czasami przeraża :shock:
ps. zwykła plajstikowa kulka 2g przebiła całego kaczora donalda na wylot !!! :shock: aż się boję myśleć co będzie w lesie z kumplami na ASG .... bez siniaków nie wracamy :twisted:

areksz121 - 26-07-2010, 22:37

No to Kolego drogi w porę tę rudą znalazłeś :wink: A zabawka też niezła :)
Reszta w moim temacie :)