[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Alternator
pit696 - 08-07-2014, 11:38
czy amper alternatora w obydwu skrzyniach jest taki sam?
robertdg - 09-07-2014, 11:02
Zależy od wyposażena elektrycznego, na alternatorze jest naklejka z odpowiednimi oznaczeniami
pit696 - 13-07-2014, 19:23
czy ktos wie jak powinien byc podlaczony alternator?chodzi o ta mase i taki maly kondensator z tylu. Wymienilem alternator bo stary sie skonczyl i o dziwo ten tez nie laduje(uzywka).Moze cos zle podlaczylem..
olgierto - 13-07-2014, 20:29
może ten też ma zużyte szczotki
pit696 - 14-07-2014, 10:12
w poprzednim padlo chyba lozysko bo glosno wyl i dymilo sie z niego...Ten natomiast nie laduje akumulatora..:/
[ Dodano: 14-07-2014, 11:41 ]
MmzTattoo napisał/a: | Po powrocie zaczeliśmy walczyć z elektryką bezpiecznik za bezpiecznikiem i wszystko ok.
Aż doszedłem do bezpiecznika 100A i okazał się uwalony.
Po zwarciu bezpiecznika wszystko wróciło do normy
Więc zanim wymienicie alternator sprawdźcie bezpiecznik |
a gdzie ten bezpiecznik sie znajduje??
robertdg - 14-07-2014, 21:14
W skrzynce koło akumulatora
pit696 - 21-07-2014, 10:58
od czego jest ten rezystor z tylu alternatora? czy jest on niezbedny przy podlanczaniu? pytam bo przyszedl mi nastepny alternator ale nie ma tam tego kabelka ktory wychodzi z tego rezystora..
arturj123 - 21-07-2014, 11:06
O ile się nie mylę to masz na myśli to:
Jest to kondensator, spełnia rolę anty- zakłóceniową, jego brak może spowodować szumy w radioodtwarzaczu.
pit696 - 21-07-2014, 11:12
tak chodzi dokladnie o to co na zdjeciu. Czy bez tego kabelka mozna smialo podlaczyc i miec pewnosc ze bedzie ladowanie akumulatora? A moze moge przylutowac poprostu kabelek do niego i bedzie spelnial swoja role?
arturj123 - 21-07-2014, 11:30
Jeżeli jest sprawny to będzie spełniał swoją rolę.
a4ry - 08-09-2014, 22:44 Temat postu: [EA2A/W 2.0] Regeneracja alternatora MD317862 Witam,
Praktycznie od początku zakupu galanta miałem problemy z ładowaniem.
Najpierw wymieniony regulator ale tu pojawił się problem z ładowaniem na wolnych obrotach. Jak już udało się to obejść przez odcięcie jednego z kabelków to zaczęło mi falować ładowanie, niby wszystko w normalnym zakresie ale do tego światła pulsowały i samochód wyglądał jak choinka.
Zakupiłem używany alternator i na razie jest prawie OK. Teraz na wolnych obrotach ładowanie potrafi na chwilę zejść do 13 V ale po chwili wraca do 14V- nie wiem czy normalne? Dodatkowo światła świecą tak jak powinny. Mam nadzieję, że chwilę na nim pojeżdżę.
Ale do rzeczy. Ponieważ mój oryginalny alternator chciałbym zregenerować, chciałbym to zrobić porządnie. Na pewno do wymiany jest łożysko i wypadało by zmienić regulator, który będzie chciał pracować bez kombinowania i odcinania kabelka, może dla spokojności również wymiana mostka. I tu pytania:
1. Czy ktoś wie z jakim regulatorem, jakiej marki będzie komputer współpracował tak jak trzeba? Za oryginał w serwisie poproszono 1900PLN!!! Uprzedzę pytanie jest to regulator bez telewizora.
2. Jakie łożysko idzie do alternatora?
3. Gdzie kupić w rozsądnych pieniążkach graty do regeneracji?
Pełne dane alternatora:
MD317863, A2TA5391, 12V, 90A
Silnik 2.0 16V
Pozdrawiam
Darek
KsiadzRobak - 09-09-2014, 08:45
Nie rozumiem po co ktoś odcina kabelek w sprzęcie zaprojektowanym przez mistrzów elektroniki - japończyków...
Zmiany napięcia ładowania w tych Galantach są normalne. Jest sterowane przez komputer wtrysku i może się wahać od 12.5V do 14.4V. Wielu elektryków samochodowych się na tym łapie i próbuje na siłę coś mieszać.
Łożyska do alternatora kupisz na Allegro - po rozebraniu zmierzysz swoje i zakupisz jakieś Koyo w tym rozmiarze. Najszybciej pada małe łożysko na końcu (duże przy kole pasowym jest z reguły OK). Za komplet łożysk nie powinieneś zapłacić więcej niż 50 zł a za gorszej jakości (jakieś polskie czy china) to nawet z 20 zł.
Tu masz tylne łożysko:
http://allegro.pl/lozysko...4511341611.html
Regulator możesz kupić wysyłkowo z:
http://elcars.pl/
nie powinien być droższy niż 60-80 zł (jest to komplet ze sztotkotrzymaczem i szczotkami).
arturj123 - 09-09-2014, 08:58
KsiadzRobak napisał/a: | Nie rozumiem po co ktoś odcina kabelek w sprzęcie zaprojektowanym przez mistrzów elektroniki - japończyków...
Zmiany napięcia ładowania w tych Galantach są normalne. Jest sterowane przez komputer wtrysku i może się wahać od 12.5V do 14.4V. Wielu elektryków samochodowych się na tym łapie i próbuje na siłę coś mieszać.
|
Potwierdzam, ładowanie w Galancie jest jakieś nietypowe. Na wolnych obrotach może być w okolicy ~13V, pod obciążeniem ~14V.
Ostatnio kolega deejay wymieniał regulator, zobacz sobie poglądowo jak wygląda nowy regulator
http://forum.mitsumaniaki...=asc&start=3195
oraz ładowanie
http://www.youtube.com/wa...d&v=ABbO1UJKtgE
a4ry - 09-09-2014, 13:48
KsiadzRobak napisał/a: | Zmiany napięcia ładowania w tych Galantach są normalne. Jest sterowane przez komputer wtrysku i może się wahać od 12.5V do 14.4V. |
Wg mnie nie jest to normalne. Szczególnie, że przy niższej wartości napięcia przygasają śwatła. Dodatkowo u mnie ładowanie wracało w okolicach 2800 obrotów.
Jakiś czas temu rozmawiałem z serwisem który specjalizuje się w miśkach. Człowiek z serwisu właśnie mi powiedział, że takie objawy występują własnie przy okazji regeneracji alternatora na niewłaściwych częściach. Potwierdził również, że odcięcie kabelka jest sposobem na ominięcie tego problemu. Zakup oryginału to jakaś fikcja ale wierzę, że istnieje taki regulator, który będzie działał jak trzeba.
KsiadzRobak - 09-09-2014, 14:18
a4ry napisał/a: | odcięcie kabelka jest sposobem na ominięcie tego problemu. | to nie jest problem - parafrazując: it's not a bug, it's a feature
jak akumulator jest naładowany w pełni to w jakim celu dawać mu tak wysokie napięcie? - przy niższym przedłuża się żywotność wszystkich elementów elektrycznych; testy żarówek są wykonywane (w tym żywotność) na instalacji o napięciu 12V, podniesienie napięcia do 14V skraca żywotność żarówek o 30%
http://www.osram.pl/osram...bocze/index.jsp
ucięcie kabelka zapewne rozłącza sterowanie napięciem w regulatorze przez komputer silnika i to wg mnie jest nienormalne
|
|
|