To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wyciek oleju

robertdg - 16-10-2014, 21:18

KsiadzRobak napisał/a:
czapelka, dosyć standardowy wyciek w tym miejscu - odkręć te 2 śruby od uchwytu do podnoszenia silnika i uszczelnij
Napisałbyś jeszcze że trzeba zdemontowac zaślepke wałka na której jest oring i trzeba go wymienić, tak jeszcze chłopak weźmie śrubki uszczelni :P
Dread87 - 16-10-2014, 21:30

Chłopaki a jesli slizga mi sie sprzeglo przez wyciek oleju, to który uszczelniacz musze wymienic? Wybaczcie ale mam teraz nawał roboty, przez co nie mam czasu na czytanie calego tematu. Czy po wymianie uszczelniacza sprzeglo wystarczy wyczyscic z oleju?
Marcino - 16-10-2014, 22:05

Trzeba wymieniać uszczelniacz na wale korbowym od strony skrzyni lub uszczelaniacz na wałku napędowym od strony skrzni biegów.
czapelka - 16-10-2014, 22:59

robertdg napisał/a:
KsiadzRobak napisał/a:
czapelka, dosyć standardowy wyciek w tym miejscu - odkręć te 2 śruby od uchwytu do podnoszenia silnika i uszczelnij
Napisałbyś jeszcze że trzeba zdemontowac zaślepke wałka na której jest oring i trzeba go wymienić, tak jeszcze chłopak weźmie śrubki uszczelni :P

Nie no, aż tak źle ze mną nie jest. Dzięki za odpowiedzi. Teraz pytanie jakiego rozmiaru jest tam oring ? :) Jakiś link do niego. Robota trudna czy po odkręceniu wszystko widać jak na dłoni?

adt81 - 17-10-2014, 06:59

czapelka napisał/a:
Teraz pytanie jakiego rozmiaru jest tam oring ? :) Jakiś link do niego. Robota trudna czy po odkręceniu wszystko widać jak na dłoni?

Oring - wymiana banalna. Odkręcasz te dwie śruby wyciągasz zaślepkę, zmieniasz oring i zaślepka wraca na swoje miejsce.

Marcino - 17-10-2014, 07:07

czapelka napisał/a:
robertdg napisał/a:
KsiadzRobak napisał/a:

Nie no, aż tak źle ze mną nie jest. Dzięki za odpowiedzi. Teraz pytanie jakiego rozmiaru jest tam oring ? :) Jakiś link do niego. Robota trudna czy po odkręceniu wszystko widać jak na dłoni?

Wszytko widać niec trucdnego, nei da się zepsuć, jak nie masz nowego oringu to wrzuć na silkon wysokotemperaturowy. Jak tak mam kilka lat i suchutko.

komarsnk - 17-10-2014, 08:49

czapelka napisał/a:
Jakiś link do niego.

ORYGINAŁ -------- ZAMIENNIK

czapelka - 17-10-2014, 09:10

Podziękował.

Jakby ktoś znał wymiary to byłbym wdzięczny, mam kilka sklepów obok siebie z uszczelkami, i nie musiałbym czekać na przesyłkę :)

muka997 - 18-10-2014, 11:03

czy to nie jest czasem oring 44x5 który jest opisany strone czy dwie wczesniej?? czy myle miejsca? uszczelnieia i wycieki?? :(
Luka90sz - 18-10-2014, 12:40

Mam wyciek z pod uszczelki misy olejowej, niedługo zabieram się za wymianę, jakim momentem dokręcać śruby?
malina_drizzt - 18-10-2014, 13:01

Luka90sz napisał/a:
Mam wyciek z pod uszczelki misy olejowej, niedługo zabieram się za wymianę, jakim momentem dokręcać śruby?

7Nm

Luka90sz - 18-10-2014, 13:10

Mam klucz od 10Nm będzie za dużo? czy ujdzie?
malina_drizzt - 18-10-2014, 16:09

Trudno powiedzieć, śruby nie urwiesz, ale brzeg miski może się trochę za mocno odkształcić i nie będzie równej powierzchni styku z górną miską.
Ale to tylko teoria, podobnie dzieje się z pokrywą zaworów jak dociśniesz za mocno.
Z drugiej strony miska nie ma uszczelki tak jak pokrywa, a to jest tylko 3Nm więcej. :)
Ja pokrywę dokręcam ręcznie z wyczuciem i zawsze daję cienką warstwę silikonu.

KsiadzRobak - 18-10-2014, 21:44

Luka90sz napisał/a:
wyciek z pod uszczelki misy olejowej
tam nie ma uszczelki - fabrycznie jest specjalny uszczelniacz w płynie (firmy 3M, ale możesz zastosować pastę Dirco lub ekwiwalent)
czapelka - 13-01-2015, 20:10
Temat postu: Wyciek
Koledzy/ Koleżanki.

Proszę o pomoc w zlokalizowaniu wycieku. Znajomy ma gala i gdzieś mu leci.

Uszczelki zaworów wymienione, korka oleju. Silnik od góry suchy, przy filtrze oleju suchy ale zapocony mocno w miejscu jak na zjdęciu.

Podziękował.