To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] INSTRUKCJA - Wymiana oświetlenia wewnątrz Galanta.

drexvs - 05-11-2012, 20:17

Ale będę musiał kopać i przerabiać pod tą taśmę żeby podłączyć :/ Bede musiał zamówić te przerobione żaróweczki :D
m6riano - 05-11-2012, 22:01

wysyłasz swoje-przerabiam-wracają gotowe..;-)
tommyc1 - 06-11-2012, 17:17

m6riano napisał/a:
tommyc1, dwa lata temu to ich jeszcze nie było w Polsce..;-)

jak to, to skąd sie u mnie w łązience znalazły? :D Kupilem na allegdrogo cały zestaw 2 lata temu-mogę zapodać fotki jeśli ktos nie wierzy :)

A swoją drogą, tak już bardziej w temacie, ostatnio wariuje mi trochę oswietlenie kabiny, ta wlasnie przednia lampa-nie zawsze zapala sie po otwarciu drzwi kierowcy, albo zapala się na chwilę i przygasa...to raczej nie wina samej lampy tylko tego włącznika przy drzwiach. Jak ten włacznik jest połączony z lampką? Bo kontrolka otwartych drzwi przy zegarach działa normalnie, podobnie buczyk właczonych swiateł po otwarciu drzwi. Dodam , że lampka kabinowa działą bez zarzutu w przypadku otwierania drzwi pasażera.

Szwagroz - 06-11-2012, 20:00

tommyc1 napisał/a:

A swoją drogą, tak już bardziej w temacie, ostatnio wariuje mi trochę oswietlenie kabiny, ta wlasnie przednia lampa-nie zawsze zapala sie po otwarciu drzwi kierowcy, albo zapala się na chwilę i przygasa...to raczej nie wina samej lampy tylko tego włącznika przy drzwiach. Jak ten włacznik jest połączony z lampką? Bo kontrolka otwartych drzwi przy zegarach działa normalnie, podobnie buczyk właczonych swiateł po otwarciu drzwi. Dodam , że lampka kabinowa działą bez zarzutu w przypadku otwierania drzwi pasażera.

u mnie jest to samo ale z tylnym oświetleniem, kontrolka się świeci, a lampka pali raz na pięć otwarć drzwi.

m6riano - 06-11-2012, 22:13

krańcówka ma dwa przewody:
-do obwodu lampki
-do obwodu kontrolki w zegarach
-masa
więc dziwne że jeden obwód dobrze zwiera drugi nie..tym bardziej ze w środku ma taki krzyż pozaginany w jedną strone..ale może jedna z tych blaszek ci sie wygła lub nawet mogła "pencnąć" ale wtedy to by w ogóle nie stykała

sveno - 07-11-2012, 01:51

m6riano napisał/a:
więc dziwne że jeden obwód dobrze zwiera drugi nie.
bardzo normalne a nie dziwne, bo zaśniedział tylko jeden styk :)
m6riano napisał/a:
krańcówka ma dwa przewody:
-do obwodu lampki
-do obwodu kontrolki w zegarach
-masa
małe sprostowanie:
jeden kabel idzie do lampki centralnej (wszystkie drzwi)
drugi kabel zapala kontrolkę na desce i lampę w drzwiach/nad drzwiami (przód/tył)

tak czy inaczej trzeba dobrać się do krańcówek przy drzwiach, rozebrać i porządnie przeczyścić elementy stykowe, całą operacje powtórzyć za pół roku bo więcej nie wytrzyma :)

booohal - 07-11-2012, 20:58

Kurczę, przeleciałem cały temat i nie znalazłem. Jakie R3 idą do klimatronika: 8,9,12mm?
m6riano - 07-11-2012, 23:53

sveno napisał/a:
bardzo normalne a nie dziwne, bo zaśniedział tylko jeden styk :)

A widział jak wygląda krańcówka w środku..?;-)

sveno - 08-11-2012, 01:09

booohal napisał/a:
Jakie R3 idą do klimatronika: 8,9,12mm?
Tam siedzą T3 chyba fi 3mm
m6riano napisał/a:
A widział jak wygląda krańcówka w środku..?;-)
bo to raz już to rozbierałem i czyściłem? :)
Tam siedzi taka blaszka-korona która ma 4 styki: dwa do jednego obwodu i dwa do drugiego.

m6riano - 08-11-2012, 02:20

no tak..ale w zasadzie jest jeden styk..w sensie jedna ta korona z miedzi, dlatego pisałem że dziwne że jeden obwód poprawnie zamyka a drugi nie..;-)
może być tak że np. jedna część tej koronki może być pęknięta, wtedy sam pipek stwarza opór przy naciskaniu go.
druga opcja to zaśniedziała wtyczka

[ Dodano: 08-11-2012, 19:23 ]
sveno napisał/a:
bo to raz już to rozbierałem i czyściłem? :)

Zobacz całą galerię | Darmowe galerie Allegro

booohal - 08-11-2012, 19:48

Cytat:
Tam siedzą T3 chyba fi 3mm

Raczej R3 bo w oprawce. I to o rozmiar oprawki chyba chodzi. Nic, przed zakupem będę musiał zmierzyć.

m6riano - 08-11-2012, 19:58

A nie lepiej ci choćby wlutować w te miejsca diodki fi5?
booohal - 08-11-2012, 20:35

m6riano, Podczas lutowania wymyślam średnio 10 nowych wulgaryzmów. To nie dla mnie.
m6riano - 08-11-2012, 20:44

tam akurayt jest to banalnie proste o ile masz cienki grot i pensetke..;-)
albo poprostu zaginasz nóżki diodki i rozchylasz je na tyle żeby dioda nie wpadłą w otwór..;-)

Dread87 - 08-11-2012, 22:37

No i podstawa to lutownica, kalafoinia albo pasta lutownicza i cyna;)