Nasze Miśki - mystek - Mitsubishi Mirage Turbo '89
Hubeeert - 08-04-2012, 20:31
odchyl wykładzinę przy nogach pasażera na słupku przy zawiasach i popatrz w górę wsadzając głowę pod schowek - tam jest ECU
Rozrusznik o ile pamiętam jest pod kolektorem dolotowym
rosomak1983 - 08-04-2012, 20:38
Derpin napisał/a: | wykręć wreszcie ten przeklęty komputer ! |
przy tym co pisze totalny bezsens....
Objawy niem maja najmniejszego zwiazku z ECU, które nie steruje przeciez rozruszkiem. Mystek albo zasniedziałe masz/niedokrecone kable na rozruszniku albo awaria rozrusznika.
rosomak1983 - 08-04-2012, 20:40
Hubeeert napisał/a: | Rozrusznik o ile pamiętam jest pod kolektorem dolotowym |
przekrecony do skrzyni, w wiadomym miejscu.
Hubeeert - 08-04-2012, 20:40
bezsens to niesprawdzenie ECU przy zakupie.
ECU może dawac takie efekty, z mojego Bartek wytrzepał jeden kondensator luzem a samochód miał podobne objawy - też nie zawsze chciał odpalić.
rosomak1983 - 08-04-2012, 20:46
Hubeeert napisał/a: | ECU może dawac takie efekty, z mojego Bartek wytrzepał jeden kondensator luzem a samochód miał podobne objawy - też nie zawsze chciał odpalić. |
przy niesprawnym kompie nie odpali na pych... Skoro jest iskra, paliwo i synchronizacja to ECU działa, a rozrusznik nie kreci wiec chyba oczywiste jest gdzie szukac przyczyny, na pewno nie w ECU.
Saqu - 08-04-2012, 20:54
zamiast wykręcać rozrusznik możesz podać na niego prąd z aku na biegu jałowym, i tak pare razy, jak zakręci za każdym razem to jest sprawny, nie będziesz musiał go przynajmniej wykręcać.
mirc23 - 08-04-2012, 21:51
rozrusznik pod kolektorem ssącym jak pisał Hubert, niestety nie łatwo go wyjąć, a ECU właśnie na prawej stronie pod słupkiem
mystek - 09-04-2012, 08:17
No i teraz wszystko jasne z kumplem jestem wstępnie umówiony dzisiaj i jedziemy grzebać. W pierwszej kolejności sprawdzimy rzeczywiście kable, bo te od akumulatora były zaśniedziałe z powodu wieku auta, więc bardzo możliwe, że coś tam się dzieje przy rozruszniku, skoro czasami przy odłączeniu klem odpalał, no i wczoraj też nam odpalił 2 razy z rzędu, a później w tej samej "konfiguracji" przewodów od akumulatora nie odpalił.
Podobnie raz nam odpalił kiedy podłączyliśmy inny akumulator, ale to też po dłuższym grzebaniu kablami z aku.
rosomak1983 - 09-04-2012, 08:38
mystek napisał/a: | Podobnie raz nam odpalił kiedy podłączyliśmy inny akumulator, ale to też po dłuższym grzebaniu kablami z aku. |
ruszajac zmieniajac itp pewnie troszke kable od rozrusznika tkneliscie i dlatego odpalał czasem. ECU ze wzgledu na resztki pradu w kondensatorach nie zresetuje sie od razu.
Ogólnie diagnoza nieco ciezka na odległosc, ale objawy wyraznie wskazuja na brak pradu w rozruszniku albo sama jego awarie. Ze wzgledu na to ze po poruszaniu kablami odpalał obstawiałbym kable / styki rozrusznika.
mystek - 09-04-2012, 20:17
A więc tak... styki rozrusznika były lekko zaśniedziałe, przetarte, prąd sprawdzony. ECU wyciągnięte, weryfikacja - nic nie wylało, kondensatory całe, nie napuchnięte.
Kumplowi brakło już pomysłów co jest grane, więc odpaliliśmy go na pych i pojeździłem coś po mieście. Zajechałem do kolegi, zgasiłem, odpalił po chwili normalnie. Zaraz znowu go zgasiłem, posiedzieliśmy na ławce i znowu odpalił. Później jeszcze odpalił z 3-4 razy w przeciągu dnia.
No i pojechałem 2h temu po narzeczoną, zgasiłem auto, wróciliśmy do auta i... nei odpalił . Zacząłem jej pokazywać, co ma zrobić, żeby odpalić, a ja popchnę auto. Wrzuciła na drugi bieg, przekręciła na postoju kluczyk i... odpalił, ale dziwnie wszedł na niskie obroty i coś jakby tarło z komory silnika, kiedy przegazowała auto już było ok.
Generalnie dziwna sprawa, jutro będę dodzwaniał się do p. Leszka i muszę go odwiedzić. Może on jeszcze będzie miał jakieś pomysły.
mkm - 09-04-2012, 21:21
Ścignij się jeszcze pary razy to na pewno pomoże.
Tomek - 09-04-2012, 21:34
mkm napisał/a: |
Ścignij się jeszcze pary razy to na pewno pomoże. |
rosomak1983 - 09-04-2012, 23:39
No ale co jak to brak pomysłów ??? Sprawdzenie/podmianka rozrusznika.
mystek - 10-04-2012, 09:06
#Mkm - odziwo właśnie to pomogło i przez cały dzień wczoraj normalnie odpalał, hah!
#Ross - będę dzwonił jak coś
jaca71 - 10-04-2012, 10:30
mystek, Wróć do akumulatora (nie klem tylko akumulatora) i do regulatora napięcia.
A jak odpalasz z innego akumulatora lub samochodu to plus na plusowa klemę, a minus na masę silnika. Jak masz akumulator kaput to przy zapięciu pożyczki klema - klema zabierze cały prąd i nic dla rozrusznika nie zostanie.
|
|
|