[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Stuki z okolic silnika, klekotanie, buczenie, huczenie ?
Iluzjonist4 - 02-03-2018, 20:17
witam,
dręczy mnie pewien dźwięk z silnika, gdzieś z prawej strony mam dodatkowe cykanie na rozgrzanym silniku (ok 3/4 do optymalnej temp. pojawia się dźwięk). Na zimnym tego nie ma. Gdy odkręcam korek od wlewu oleju to silnik nierówno pracuje, po zakręceniu korka, dźwięk cykania ustępuje na kilkanaście sekund. Generalnie zmian w trakcie jazdy nie odczuwam żadnych. Teraz kilka rzeczy, które już sprawdziłem:
-Auto nie straciło na dynamice. Rozgrzewa się normalnie.
- poziom oleju w normie, oleju nie pali, nic nie śmierdzi, nic nie wycieka, silnik suchy
- odma sprawdzona, czysta, bez zastrzeżeń
Objawy kierowały mnie w stronę odmy, ale to nie to. Może wtryski? Łańcuch mi nie pasuje do objawów.
Auto Lancer SB 2009, przebieg 122kkm, bez gazu 1.8 CX3A
RalfPi - 02-03-2018, 21:05
Hej. Też mi tak cyka przez ostatnie.. 150kkm (a na liczniku mam 161kkm bez awari).
Ja bym się nie przejmował (chodzą słuchy, że to wibruje jakaś blaszka, albo spowodowane to jest nieprawidłową pracą zaworu EGR). Ktoś kiedyż pisał, że gdzieś po prawej stronie jest króciec i etn zaworek - ja się nigdy tym nie zajmowałem i auto wciąż chodzi jak marzenie.
Iluzjonist4 - 02-03-2018, 21:09
tego cykania wcześniej nie miałem.
A nierówna praca silnika przy odkręconym wlewie oleju albo po wysunięciu bagnetu? też tak macie?
tyku - 02-03-2018, 21:22
Mój tak nie klekocze Chyba, że to zależy od nagrania
https://www.dropbox.com/s...Cu0KYaFi8a?dl=0
Iluzjonist4 - 02-03-2018, 21:25
chyba u mnie pod blokiem jest jakiś rozsiew dieslomani i lancer został zarażony
mechas stwierdził, że jak przyłożył gąbkę do wtrysków to już był cichy, wtryski klekoczą, mam w planach je wymienić, ale nie wiem dokładnie z jakimi kosztami to się wiąże, ktoś coś?
Bizi78 - 02-03-2018, 21:42
Do 1.8Pb w Rosji od 115€/szt, w PL około 1000zł/szt.
W ASO nie wiem ale pewnie jeszcze drożej .
Ewentualnie u Chińczyka zamienniki od 17$/szt.
Ja bym szukał po allegro jakiś używek z małym przebiegiem .
michaello - 05-03-2018, 12:26
Iluzjonist4 napisał/a: | witam,
dręczy mnie pewien dźwięk z silnika, gdzieś z prawej strony mam dodatkowe cykanie na rozgrzanym silniku |
Mam identyczny odglos z prawej strony, co i jak masz wyjaśnione na stronie 11, dowiadywałem się i zawór podciśnienia w ASO kosztuje 326 zł. Na wiosnę przy wiosennym przeglądzie będę go wymieniał, na razie jeżdzę i się nie przejmuje.
mati1987 - 18-03-2018, 13:22 Temat postu: ''Pukanie'' w kabinie Panowie, czy ktoś z Was spotkał się z dziwnym dźwiękiem Lancer 2010 1.5 '' pukania '' w kabinie.
Mam identyczny dźwięk jak na powyższym filmiku z yt. Po podniesieniu maski nic nie słychać. Dopiero jak wsiądę do auta, wyłączę nawiew i przyciszę radio to wtedy słyszę dziada.
Pozdrawiam
sharky - 18-03-2018, 13:40
Prawdopodobnie chodzi o to:
Masiak napisał/a: | Panowie tylko spokojnie
To charakterystyczne pukanie pochodzi z zaworu podciśnienia.
Znajduje się patrząc z przodu samochodu po prawej stronie przy kolektorze .Jest to zawór połączony z filtrem węglowym gumową rurką gdzie dalej leci przez wspomniany zawór i wchodzi do silnika.
Jego zadanie ponoć to (ekologia) odsysanie oparów paliwa i dostarczanie ich do komory silnika. A prawda jest taka ze czy on jest czy go nie ma to nic się nie dzieje oprócz wspomnianego pukania Puka w nim elektrozawór który ma gumową membranę w środku i komputer daje impulsy do otwarcia i zamknięcia.
Ja też tego nie mogłem zlokalizować i w ASO też się dziwili. Ale ponieważ miałem trochę czasu wziąłem miska na kanał i słuchałem aż w końcu dotarłem do sedna. Odpiąłem wężyk gumowy od filtra węglowego i ten charakterystyczny stukot stał się bardzo wyraźny. Pierwsze co zrobiłem to odłączyłem zasilanie od zaworu i tak jeździłem ponad miesiąc aby zobaczyć ewentualne skutki uboczne. I nic wszystko było jak przed odłączeniem tylko tyle ze nie było słychać tego pukania .Potem pojechałem do stacji diagnostycznej aby zbadać emisję spalin z zaworem włączonym i bez niego .Wynik był taki sam. No ale nadal nie dawało mi to spokoju i poszukałem trochę w necie i znalazłem na niemieckim forum info dotyczące tego ustrojstwa.
I tak .Część nazywa się VALVES EMISS nr części 8657A049
W Polsce występuje pod nazwą :ZAWÓ PODCISNIENIA nr kat taki sam a cena na rok 2013 wynosiła w ASO 380ZŁ
I faktycznie stukanie ustało ale tylko na rok po roku to samo.
Co ja zrobiłem ? Dołożyłem na wężyku gumowym wychodzącym z filtra węglowego zwykły filterek paliwowy który tłumi te stukanie i teraz jest OK .Słychać delikatnie ze chodzi ale nie wali tak jak poprzednio.
[ Dodano: 28-02-2015, 14:20 ]
Mam zdjęcia tego zaworu Ale nie wiem jak je dodać? |
said87 - 24-03-2018, 05:47
Witam. Podłacze sie pod temat bo od 3 dni mam chyba cos podobengo. Na zimnaym silniku pod odpaleniu do momentu az obroty sie unornuja slychac dziwne tyrkotanie. Jak koledzey wspomnieli wczesniej cos jak chaczenie o szprychy w rowerze.jak sie silnik zagrzeje to odglos wystepuje w momencie jak dodamgaz na postoju powyzej 2000obr i gdy obr spadaja to wtedy cyka. Zalaczam link z dzisiejszego nagrania. Prosze sie wsluchac zwlaszcza pd 9 sekundy
[ Dodano: 24-03-2018, 05:47 ]
https://youtu.be/egNWiVhmZWo
Link z nagranego filmiku do postu wyżej. Macie panowie to samo??
mati1987 - 24-03-2018, 13:08
said87 napisał/a: | Witam. Podłacze sie pod temat bo od 3 dni mam chyba cos podobengo. Na zimnaym silniku pod odpaleniu do momentu az obroty sie unornuja slychac dziwne tyrkotanie. Jak koledzey wspomnieli wczesniej cos jak chaczenie o szprychy w rowerze.jak sie silnik zagrzeje to odglos wystepuje w momencie jak dodamgaz na postoju powyzej 2000obr i gdy obr spadaja to wtedy cyka. Zalaczam link z dzisiejszego nagrania. Prosze sie wsluchac zwlaszcza pd 9 sekundy
[ Dodano: 24-03-2018, 05:47 ]
https://youtu.be/egNWiVhmZWo
Link z nagranego filmiku do postu wyżej. Macie panowie to samo?? |
W lutym miałem coś podobnego. Do sprawdzenia pierścienie, sprężyna mocowania tłumika uszczelka + śruba. koszt około 233 zł (ASO) + robocizna
Pozdrawiam
DąDeL - 02-04-2018, 14:44 Temat postu: [CY3A 1.8] Mocne stuki w głowicy, co to? Witam szanowne grono forumowiczów, sprawa wygląda tak: Lancer jeździł i nagle zaczęły się te stuki, słychać je wyraźnie z głowicy z lewej strony (od rozrządu, sprawdzane stetoskopem).
Łańcuch jest napięty, ciśnienie na wszystkich cylindrach ok, pod pokrywą nie widać nic niepokojącego. Czy ktoś wie co to może być?
Poniżej załączam film.
https://www.youtube.com/watch?v=DpaqYdozRKA
waspus - 26-04-2018, 22:23
Witam, pragnę kontynuować początek wątku - pierwszy wpis.
Mianowicie chodzi o dzwonienie przy okolicy obrotów 1800~2300 przy przyśpieszaniu.
Dzwoni na obciążonym silniku. Zimą słychać nie było, albo nie zwracałem na to uwagi co jest bardzo prawdopodobne. W marcu seryjny dolot powietrza zmieniłem na K&N i on nie tłumi tak odgłosów silnika przez co bardzo dokładnie słychać dziwne dzwięki. Dopóki było chłodniej wszystko było ok, i na tym dolocie nic nie było słychać, żadnego najmniejszego dzwonienia i stuknięcia. Objawy są identyczne jak opisał autor postu - tzn. dzwonienie staje się słyszalne jak silnik się rozgrzeje. Tu może być związek z olejem i jego temperaturą, co było nadmieniane. Ja mam silnik zalany Castrol Edge 5W40, przebieg 96tys, silnik 1.8 4b10 z roku 2011. Na razie wruciłem do seryjnego dolotu i dzwięki są prawie nie słyszalne - słyszę je, bo wiem na co zwrucić uwagę. Poza dzwonieniem przy przyśpieszaniu żadnych klekotów i stuków na luźnyum silniku nie ma.
Pozdrawiam.
street262 - 23-05-2018, 00:24 Temat postu: [CY3A 1.8] Lancer 1.8 mivec witam mam taki problem w lancer 1.8 mivec, słychac takie pikanie z okolic silnika. luzy zaworowe
ustawione. https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be co to może być, mechanik odmywa ręce.
dzieki i pozdrawiam
HUGIO - 23-05-2018, 21:37
street262, Może to być łańcuch (https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=77491), najlepiej, gdybyś dokładniej zlokalizował z której części/strony silnika jest ten dźwięk, wtedy pewnie ktoś go dokładniej rozpozna
|
|
|