To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Czarna Sigma :))

t0m3k - 26-08-2012, 21:50

mi to maluje kolega w zamian za to ze mu pomagam na mieszkaniu :) komora to to nie jest moze ale garaz zrobiony konkretnie tylko pod malowanie wiec no... :) a cena? nie wiem szczerze :)
t0m3k - 04-09-2012, 21:37

Czesc chlopcy :) mam pytanie :) powiedzcie mi od czego jest ten silniczek któy zaznaczyłem na foto... jest przykręcony do sciany grodziowek za panelem od klimy... terkocze mi często i temu pytam co to i co to za dźwignia którą porusza :)

PS: dziwiłem sie czemu sie nie swieci kontrolka poduszek ( skoro obie poduszki sąnie podpięte) i kontrolka ABSu skoro kable od jednego czujnika sąurwane... okazało sięze zamiast podlączyc poduszki prosciej bylo wyjąć żaróweczki z deski rozdzielczej xD

wojtas - 04-09-2012, 22:08

Pewnie jakieś sterowanie nawiewami.
t0m3k - 05-09-2012, 09:22

i by sie poruszało nawet jak nawiew jest wyłączony? np. przekręcam stacyjke w pozycjęON i mi terkota na moment ( nie zawsze ), potem czasami terkota jak auto stoi na jałowym albo jak powoli puszczam sprzęgło, powyzej 1500rpm raczej terkotanie znika :)
wojtas - 05-09-2012, 10:01

Sprawdziłem u dawcy i jest to silniczek od sterowania nawiewami. Czemu taki ma objaw trudno powiedzieć.
t0m3k - 05-09-2012, 10:53

czyli teoretycznie gdy zmieniam sobie np. na szyby zamiast na nogi to wtedy powinien sie przekrecic tak ? dziwne... pewnie mam gdzies znowu cos namieszane :/
wojtas - 05-09-2012, 11:32

Dokładnie nie wiem za który nawiew odpowiada ten silniczek, natomiast znalazłem w serwisówce jak możesz go sprawdzić:

Hugo - 05-09-2012, 13:31

wojtas021180 napisał/a:
Czemu taki ma objaw trudno powiedzieć
W środku ma mechanizm złożony z plastikowych "trybików". Zapewne wyłamaly się ząbki na owych "trybikach" i przeskakuje.
t0m3k - 05-09-2012, 14:12

wzialem popatrzylem na niego w srodku i nie przeskakuje moim zdaniem :) jest to silniczek od sterowania temperaturąnawiewów :) obadam jeszcze drugi taki silniczek ktory jest za schowkiem pasażera :) moze on tyrkota głośniej :)
wojtas - 05-09-2012, 14:29

Ten za schowkiem steruje wewnętrznym/zewnętrznym obiegiem.
lukasz12 - 05-09-2012, 14:34

Silniczki od nawiewów mają ogólnie podłączenie do sterowania (2 piny i zamieniana polaryzacja) oraz feedback na potencjometrze (3 piny). Podłącz napięcie i zobacz czy silniczek hałasuje.
t0m3k - 05-09-2012, 17:59

wzialem po prostu bawiłem sie temperaturą nawiewów i działa normalnie, wiec nie wiem... to terkotanie zauważyłęm ze było po tym jak sie zatrzymała dzwignia... przestawilem temperature i juz sie nic nie dzialo... sam nie wiem o co kaman :) niby tak jakby trybiki były wlasnie zajechane a jednak nie ... skoro wszystko działa jak należy to nie ruszam tego :) na razie walcze ze znalezieniem kabla od poduszki pasazera ;/ idą sobie razem 2 wiązki czerwone, i za nagrzewnicą/wentylatorem idą do góry i dalej nie sięgam... musze wykręcic tą nagrzewnice czy co to jest i go złapać... ;/

PS: przy ECU znalazłem centralke NOKIA najprawdopodobniej do zestawu głośnomówiącego xD

t0m3k - 06-09-2012, 12:07

Chłopaki potrzebuje pomocy, sam w Manualu nie widze tego choćwiem że było... potrzebuje szkic wnętrza ze wszystkimi przewodami od SRS :) mam 2 wiązki ktore idągdzies... ale nie wiem ktora jest zakonczona wtyczką bo konczy się gdzies za nagrzewnicą ;/ chciałem ewentualnie przeciąz kable i na nowo podpiąc poduszke... tylko musze miec 100% pewnosci ze to ta wiązka i te kolory kabli :)
wojtas - 06-09-2012, 15:55

t0m3k napisał/a:
chciałem ewentualnie przeciąz kable i na nowo podpiąc poduszke

Nie radzę takich eksperymentów, jeśli nie wiesz dokładnie co robisz.

t0m3k - 06-09-2012, 16:04

o ja... czyli poduszka powinna byc podpięta gdzies blizej kierownicy... czyli szukam nie tam gdzie trzeba xD a tak swojądrogą... Wojtas co to masz za manuala że ja u siebie takich rysunków nie mam ? :)