[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jaki najlepszy olej do Lancera i dlaczego?
mazin - 07-02-2013, 21:40
Gugurugu napisał/a: | Z zaciekawieniem przeczytałem wątek ponieważ tez chciałbym zmienić olej na Millersa.
Zastanawia mnie jedna rzecz. Producent zaleca oleje API SM, a oleje Millersa które się przeplatają w tym wątku nie spełniają tego warunku. (API SN lub SL)
Proszę zatem kogoś kto ma wiedzę na ten temat o wypowiedz.
Co to znaczy API "do użytku SM" i czy musi być koniecznie spełniony ten warunek? |
Ale tabela API jest "rosnąca" to znaczy olej oznaczony SN spełnia wymogi SM i jeszcze wyższe. SL rzeczywiście jest starszy i nie spełnia SM. Innymi słowy L jest w alfabecie przed M a zaraz po nim jest N. SN obowiązuje od października 2010.
XF LONGLIFE C2 5w30 spełnia normę SN, podobnie XF LONGLIFE C3 5w30 (według info na stronie producenta), nie wiem gdzie znalazłeś SL?
Zajrzyj tutaj
oraz tutaj
Trik - 08-02-2013, 00:38
Wg tego co podał mazin, SL zalecano od 2004. Po zmianach od 2010 roku zaleca się SM i teraz dodatkowo SN. Jeśli ja mam pojazd z 2007 to mogłem stosować SL bo prawdopodobnie to jest/było w instrukcji i stąd pojawiają się te symbole w odpowiedziach. Jeśli podaje się rok produkcji auta u jakiegoś producenta oleju, to z automatu wskazywana jest też niższa norma obowiązująca w chwili produkcji danego modelu. To chyba Logbiczne ? Ten temat można by jeszcze przeanalizaować pod kątem roczników modeli, zrobi się wtedy trochę spójniej.
mazin - 08-02-2013, 10:42
Trik napisał/a: | Wg tego co podał mazin, SL zalecano od 2004. Po zmianach od 2010 roku zaleca się SM i teraz dodatkowo SN. Jeśli ja mam pojazd z 2007 to mogłem stosować SL bo prawdopodobnie to jest/było w instrukcji i stąd pojawiają się te symbole w odpowiedziach. Jeśli podaje się rok produkcji auta u jakiegoś producenta oleju, to z automatu wskazywana jest też niższa norma obowiązująca w chwili produkcji danego modelu. To chyba Logbiczne ? Ten temat można by jeszcze przeanalizaować pod kątem roczników modeli, zrobi się wtedy trochę spójniej. |
Nie nie, to nie tak. Od 2004 obowiązuje SM - to znaczy dla aut wyprodukowanych w 2004 lub później API zaleca olej o specyfikacji SM. W instrukcji lancera powinno zatem stać SM.
Gugurugu - 08-02-2013, 11:16
mazin napisał/a: | nie wiem gdzie znalazłeś SL?
| ...widocznie gdzieś mi się w pamięci zachowało jak przeglądałem inne oleje np taki: http://www.millersoils.pl...-oils-xfs-5w40/
...wszystko wydaje się teraz jasne, jednak dlaczego producent oleju wpisuje zarówno klasyfikacje SM razem z SN?
...tak jak w tym przypadku: http://www.millersoils.pl...-5w40-longlife/
mazin - 08-02-2013, 13:48
Nie mam pojęcia, ale możliwe, że formuła istnieje od czasów gdy obowiązywało SM, potem zrobili kolejny atest i sobie dopisali (żeby np. dotychczasowi klienci nie musieli się zastanawiać czy go kupić, czy nie).
greg.ps - 08-02-2013, 21:16
Dokładnie tak jest. Ja wlałem olej wyprodukowany w lipcu i miałem na opakowaniu API SM. Olej wyprodukowany w listopadzie miał już specyfikację API SN. W pażdzierniku zmieniła się norma jakości oleju. Dzwoniłem do przedstawicielstwa Millersa w Świdnicy i właśnie takie uzyskałem wyjaśnienie.
Trik - 08-02-2013, 22:52
mazin napisał/a: | Od 2004 obowiązuje SM - to znaczy dla aut wyprodukowanych w 2004 lub później API zaleca olej o specyfikacji SM. W instrukcji lancera powinno zatem stać SM | Masło maślane i tak piszemy o tym samym. Jeśli norma SL jest z 2004, a norma SM z 2010 to jaki olej może być w instrukcji dla auta z 2007 - SL, bo obowiązywała do 2004 do 2010 obejmując auta starsze. To samo z normą SM też obejmuje auta starsze.
[ Dodano: 08-02-2013, 23:01 ]
Gugurugu napisał/a: | jednak dlaczego producent oleju wpisuje zarówno klasyfikacje SM razem z SN? | Pewnie dal tego że norma SN została rozszerzona o coś nowego w składzie, pozostając dalej w zgodzie z normą SM czyli niejako niższą.
mazin - 09-02-2013, 10:29
Trik napisał/a: | mazin napisał/a: | Od 2004 obowiązuje SM - to znaczy dla aut wyprodukowanych w 2004 lub później API zaleca olej o specyfikacji SM. W instrukcji lancera powinno zatem stać SM | Masło maślane i tak piszemy o tym samym. Jeśli norma SL jest z 2004, a norma SM z 2010 to jaki olej może być w instrukcji dla auta z 2007 - SL, bo obowiązywała do 2004 do 2010 obejmując auta starsze. To samo z normą SM też obejmuje auta starsze.
|
No to zajrzyj jeszcze raz do podanych materiałów. SM pojawił się w 2004 i od tego roku obowiązywał do 2010. W autach produkowanych w latach 2004 - 2010 w instrukcjach powinno być SM. W tych produkowanych od 2011 do nadal jest SN. SL w instrukcjach powinno zniknąć od 2005. Lancer z 2007 powinien mieć SM.
Innymi słowy to "masło maślane" jest sześcioletnie i ja takiego nie chcę
Trik - 09-02-2013, 20:47
mazin, Wybacz stary, z całym szacunkiem, ale podałeś 2 linki. Tak?
W pierwszym, którym ty operujesz, SL jest 2001 - 2004 roku.
W drugim, którym ja operuję SL jest 2004 - 2010 roku.
No i co masło maślane.
Podałeś dwie wykluczające się informacje. , które nas teraz "antagonizują".
I jeszcze jedno.
W instrukcji dla Lancera z MY08 jest napisane API "For service SG " lub wyższa. Strona 8-8
mazin - 09-02-2013, 22:44
Trik napisał/a: | mazin, Wybacz stary, z całym szacunkiem, ale podałeś 2 linki. Tak?
W pierwszym, którym ty operujesz, SL jest 2001 - 2004 roku.
W drugim, którym ja operuję SL jest 2004 - 2010 roku.
No i co masło maślane.
Podałeś dwie wykluczające się informacje. , które nas teraz "antagonizują".
I jeszcze jedno.
W instrukcji dla Lancera z MY08 jest napisane API "For service SG " lub wyższa. Strona 8-8 |
Nie wiem czym dysponujesz, ale drugi z dokumentów który podałem pochodzi ze strony API, więc uznaję go z wiarygodny. Jest tez w pełni zgodny z pierwszym i nic się nie antagonizuje. Nie podałem tez nigdzie wykluczających się informacji (pospieszyłem się tylko z tym, co moim zdaniem powinno być w instrukcji lancera z lat 2004-2010)
W jednym stoi, że SM pojawiło się w 2004 a SN w 2010. Co oznacza, że SM obowiązywało jako zalecane w latach 2004-2010.
W drugim podane są daty graniczne - cytuję SM - For 2010 or older, co oznacza , że można śmiało lać do aut wyprodukowanych przed lub w 2010. Przy SL - For 2004 or older, co oznacza, że jeśli masz wehikuł z 2004 lub starszego wystarczy SL.
Nic sobie nie przeczy a jeden dokument nie kłóci się z drugim. A twierdzenie, że SL obowiązywało w 2007 jest po prostu nieprawdziwe.
Inna sprawa to zapis w instrukcji, której po prostu chwilowo nie mam i nie mogę zweryfikować. Wierzę Ci jednak na słowo, możliwe że lancer po prostu nie wymaga własności opisanych w specyfikacji wyższej od SG. SM i SN spełniają te normę, więc nie musi być decydującym kryterium przy zakupie oleju. Widocznie MMC nie jest tak trendy i wystarcza mu specyfikacja obowiązująca do 1993 r (może dzięki temu silniki są wytrzymałe jak te produkowane w tych latach?) .
Przy SG jest zapis OBSOLETE, co świadczy o tym, że API dba o swój budżet i wciąż zmusza producentów do zdobywania atestów
Trik - 10-02-2013, 09:34
Może niech rozstrzygnie to jakiś historyk . Dla mnie, wyrażenie "For 2004 and older" przy normie SL oznacza rok wejścia normy w życie.
Chyba że się mylę, i oznacza to kiedy norma przestała obowiązywać na rzecz następnej.
PAX.
mazin - 10-02-2013, 11:13
Trik napisał/a: | Może niech rozstrzygnie to jakiś historyk . Dla mnie, wyrażenie "For 2004 and older" przy normie SL oznacza rok wejścia normy w życie.
|
Gdyby tak było, oznaczałoby to, że SL obowiązywał do 2010, od 2011 roku obowiązuje SM, a SN jeszcze nie ma. A jest
Trik napisał/a: | Chyba że się mylę, i oznacza to kiedy norma przestała obowiązywać na rzecz następnej.
PAX. |
Tak wynika z wykresu. Tutaj jest dokument po polsku opisujący kiedy dana norma weszła (ale pochodzi sprzed 2010, bo SN rzeczywiście nie ma...
Tutaj
Cytat:
SM Do wszystkich obecnie używanych silników benzynowych. Wprowadzona 30 listopada 2004 r..
SL Do wszystkich obecnie używanych silników benzynowych. Wprowadzona 1 lipca 2001 r
lukas1 - 21-02-2013, 11:19
Heja,
Mysle o zmianie z shela 5w40 na cos 0w30 A5/B5 np Castrol ( poleca mi go tutejszy serwis jak lepszy od 0w30 A4/B4 )
ale nie jestem pewny, chcualbym sie was poradzic bo wymiana tuz tuz
tyku - 21-02-2013, 11:28
lukas1, Czytałeś posty powyżej Widziałeś, żeby ktoś polecał Castrola do naszych Lancerów?
lukas1 - 21-02-2013, 11:33
nie
[ Dodano: 21-02-2013, 11:34 ]
a gdyby 0w30 Shella
|
|
|