To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - pompa ciepla czy solar czy fotowoltaika

Marcino - 04-04-2022, 11:52

Krzyzak napisał/a:
ale już w Bricomanie powiedzieli wprost, że obniżają bo chcą mieć luźniejszy magazyn

Tam też maja panele PV ?

Krzyzak - 05-04-2022, 07:47

Marcino napisał/a:
Tam też maja panele PV ?
właśnie też nie wiedziałem, ale przy wejściu mieli postawiony, więc zapytałem i dostałem cennik
Marcino - 05-04-2022, 09:57

Faktycznie - pompy ciepła tez tam mieli na wejściu. W sumie hurtownia Ominen ( jest niedaleko od Bricomana) też ma PV ale tam ceny dla instalatorów z NIP pewnie są dobre.
MartaPietrzyk - 19-04-2022, 12:51

Wydaje mi się, że panele foto, pompa ciepła i kolektory słoneczne będą dobrym rozwiązaniem. Tak mi się wydaje oczywiście
Owczar - 15-07-2022, 13:10

Nie wiem czemu teraz jest taka moda na pompa ciepła i koniecznie PV.

Dobrze zrobiona pompa ciepła sama w sobie daje oszczędnośc, a PV to traktuje jako inwestycję, która ma się zwrócić.

Moja pompa rocznie wciąga ok 2000kWh na ogrzanie 200m2 (w tym garaż 40m2). Sam garaż to temperatura ok 15 stopni, ale tam mam największe straty.
Na CWU kolejne 1000kWh - ale tutaj zużcyei podbija cyrkulacja, która wychładza zbiornik.

Ilość energii przepompowanej do domu to ok 13000kWh ciepła.

Dolnym źródłem latem osuszam i chłodzę (poprzez ściany). Od początku roku zużyłem 68kWh na chłodzenie. Temperatura w domu 23 latem i 22 zimą.

PV mam trochę za małe, ale w taryfie G12 płacę tylko za prąd w taniej. Bez PV 85% zużycua wypada na tanią i tylko 15% na drogą.

krzychu - 15-07-2022, 22:59

Możesz coś więcej napisać o tym chłodzeniu? Sprężarka też działa (w sensie odwrotnie) czy tylko jakiś wymiennik ciepła z dolnym źródłem? Jak tym wysterować? Jeśli rurki byłby by tylko w podłodze to by było za mało?

I jak osuszasz? Jeśli by miało osuszać to by się przecież skropliła woda na ścianach/podłodze?

Owczar - 16-07-2022, 17:02

Żeby nie pisać drugi raz:
https://forum.muratordom.pl/showthread.php?343634-Pompa-ciep%C5%82a-grzanie-i-ch%C5%82odzenie-%C5%9Bcienne-meditherm-zbiornik-akumulacyjny&p=8140882#post8140882

krzychu - 16-07-2022, 18:39

Poczytałem trochę, ale z tego co rozumiem to masz rurki w podłodze, ścianach (wszystkich?) i suficie (wszędzie?). Możesz sterować tym dowolnie (np. grzać podłogą, a chłodzić sufitem i ścianami)? Do tego czujnik temperatury, wilgotności w każdym pomieszczeniu? I teraz jakiś algorytm steruje przepływem, temperaturą, wyborem obwodu? Do tego nawiewem aby utrzymać wilgotność w zakresie? Dobrze to rozumiem?

Zastanawia mnie jak utrzymujesz stabilność temperaturową przy pracy pompy tylko w tańszej taryfie. To jakie algorytm potrafi wyznaczyć ile nagrzać (np. pomieszczenia i temperaturę końcową w układzie) aby utrzymać przez parę następnych godziną mniej więcej zadaną temperaturę czy wystarcza stan aktualny?

No i nie do końca rozumiem tą zimą wodę przy chłodzeniu. Działa wtedy sprężarka czy jakiś wymiennik tylko? Jak to jest realizowane?

Krzyzak - 16-07-2022, 23:22

Ja rozbudowłem dodając 2kWp. Czyli mam teraz 6kWp z PV. Dodanie 50% mocy spowodowało wzrost produkcji prądu o 70%. Na szczęście miałem 2 stringi, więc było to tylko dodanie paneli. Instalacja od rana się już nie nudzi o 5 robi 1kW a między 11 a 15 daje 3.5-4.
Klimy mam 4 sztuki - w tym jedną przenośną, która i tak robi czasem za wiatrak w kuchni, bo jest za głośno i okno trzeba otwierać by rurę wystawić.

Owczar - 17-07-2022, 12:31

krzychu napisał/a:
Poczytałem trochę, ale z tego co rozumiem to masz rurki w podłodze, ścianach (wszystkich?) i suficie (wszędzie?). Możesz sterować tym dowolnie (np. grzać podłogą, a chłodzić sufitem i ścianami)? Do tego czujnik temperatury, wilgotności w każdym pomieszczeniu? I teraz jakiś algorytm steruje przepływem, temperaturą, wyborem obwodu? Do tego nawiewem aby utrzymać wilgotność w zakresie? Dobrze to rozumiem?

Zastanawia mnie jak utrzymujesz stabilność temperaturową przy pracy pompy tylko w tańszej taryfie. To jakie algorytm potrafi wyznaczyć ile nagrzać (np. pomieszczenia i temperaturę końcową w układzie) aby utrzymać przez parę następnych godziną mniej więcej zadaną temperaturę czy wystarcza stan aktualny?

No i nie do końca rozumiem tą zimą wodę przy chłodzeniu. Działa wtedy sprężarka czy jakiś wymiennik tylko? Jak to jest realizowane?

Tylko część ścian w pomieszczeniach. Z reguły 1-2. W części dziennej dodatkowo sufit. Tam gdzie płytki - czyli kuchnia, łazienka, wiatrołap, są w podłodze, ale tuż pod płytkami, nie tak jak w tradycyjnej podlogowce.
Każdy obwód na osobny zawór, więc mogę np chłodzić tylko ścianami i sufitem. Podłogami nie chlodze, trochę mimo wszystko nieprzyjemnie w stopy.

W większości pomieszczeń mam czujnik temperatury i wilgotności - brakuje tylko w 2 pokojach, bo czasu brak, więc one są sterowane wspólnie z innym pomieszczeniem.

Steruje tym PLC plus home assistant, który integruje wszystkie urządzenia w domu - pompę ciepła, czujniki, wentylację, RTV itd.
Grzanie ma ograniczone możliwości sterowania strefowego, bo nie chciałem bufora, który obniza sprawność. Muszę zachować odpowiednie przepływy. Pompa grzeje pod strefę dzienną, a pojedyncze obwody zamykane są gdy jest powyżej zadanej temperatury.
Przy chłodzeniu mogę chłodzić dowolne pomieszczenia osobno. Home assistant wysyła tylko sygnał do PLC, a PLC automatycznie włącza pompę dolnego źródła i obwodu CO.
Pompa ciepła nie działa podczas chłodzenia. Woda z gruntu ma 12-15 stopni i ochładza wodę w układzie przez wymiennik płytowy.
Ten sam glikol płynie przez chłodnicę, w której następują schłodzenie i kondensacja. Przez temperatury dolnego źródła mam ograniczone możliwości osuszania i w temperaturze 23 udaje się utrzymać do 60%.
Zawsze gdy działa chłodzenie działa też osuszanie. Jeśli nie działa chłodzenie, a wilgotność jest wyższa, to włączana jest tylko pompa dolnego źródła.
Temperatury zasilania tylko monitoruję, ale nie reguluje, nie ma potrzeby.

Jeśli chodzi o grzanie w 2 taryfie - ustawiam na noc 22.5. Dzięki bezwładności temperatura rośnie powoli.
W dzień dochodzą zyski bytowe i słoneczne no i działa bezwładność systemu ogrzewania.
Tutaj sobie to może działać po harmonogramie w pompie. Jedyne co, to w tym roku dodałem obniżanie temperatury zadanej jeśli następnego dnia ma być słoneczny dzień, bo gdy świeci słońce w domu robi 23-23,5 stopnia nawet zimą.
Grzanie CWU zawsze w tanim okienku w ciągu dnia.

Owczar - 17-07-2022, 12:32

Krzyzak napisał/a:
Ja rozbudowłem dodając 2kWp. Czyli mam teraz 6kWp z PV. Dodanie 50% mocy spowodowało wzrost produkcji prądu o 70%. Na szczęście miałem 2 stringi, więc było to tylko dodanie paneli. Instalacja od rana się już nie nudzi o 5 robi 1kW a między 11 a 15 daje 3.5-4.
Klimy mam 4 sztuki - w tym jedną przenośną, która i tak robi czasem za wiatrak w kuchni, bo jest za głośno i okno trzeba otwierać by rurę wystawić.

Czyli za pierwszym razem instalator dał za małą moc per string i prog startu był za wysoki?

Krzyzak - 18-07-2022, 07:00

Owczar napisał/a:
Czyli za pierwszym razem instalator dał za małą moc per string i prog startu był za wysoki?
nie wiem, ale raczej nie, skoro to było 4kWp a falownik od 30V startuje
zysk bierze się (tak myślę) głównie z faktu, że często latem rano słońce od wschodu mocno świeci a potem się zachmurza od 9...
dodatkowo stare panele na pewno część mocy już straciły

Owczar - 18-07-2022, 09:37

Myślę, że jednak szybciej zaczynają produkować - co tłumaczy te 20% gratis. Jak nie masz optymalizatorów czy solaedge, to nowe panaele i tak produkują tak jak stare, bo moc stringu ogranicza zawsze najsłabszy panel.
gulgulq - 25-07-2022, 09:10

Krzyzak napisał/a:
Owczar napisał/a:
nie wiem, ale raczej nie, skoro to było 4kWp a falownik od 30V startuje
zysk bierze się (tak myślę) głównie z faktu, że często latem rano słońce od wschodu mocno świeci a potem się zachmurza od 9...
dodatkowo stare panele na pewno część mocy już straciły

siada Ci też mocno sprawność bo od 11 już słońce mocno grzeje

Marcino - 01-08-2022, 09:51

Owczar napisał/a:
Dobrze zrobiona pompa ciepła sama w sobie daje oszczędnośc, a PV to traktuje jako inwestycję, która ma się zwrócić.

Moja pompa rocznie wciąga ok 2000kWh na ogrzanie 200m2 (w tym garaż 40m2).

Planuje załozyć aby miec spokoj i nie kupować wegla do podajnika po 3tyś za tone a potrzebuje minimum 2t.

Obecnie mam odłozone oko około 2700kwh w magazynie wiec by mi starczyło chociaż na czesc zimy.