To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Lubelskie - LUBELSKIE OT XV czyli lubelskiego gadania ciąg dalszy...

grzesiopol - 10-12-2018, 13:15

Dzień dobry
bastek napisał/a:
Na razie sporadycznie korzystam Magda nie chce oddać

A dlaczego nowy Mitsumaniak jeszcze się z nami nie przywitał

Jaro1974 - 10-12-2018, 13:16

Dzień dobry ;-)
Kolejny tydzień czas zacząć.

AidsD - 10-12-2018, 13:29

No w końcu można było wrócić do pracy a nie siedzieć w domu. Ileż można.

Dzień Dobry

M4ci3X - 10-12-2018, 13:56

bry :) a ja już znam plany interesującej mnie części 19tki (droga szybkiego ruchu Biała Podlaska - Lublin po 2 pasy w jedną stronę) i zdecydowanie nie jestem zadowolony. do tego stopnia że zaraz zacznę szukać chomików modliszek żabek albo innego chronionego tałatajstwa... dwukilometrowa dojazdówka z łaski o szerokości 5 metrów której jak pewnie sam nie odśnieżę to gmina palcem nie kiwnie albo będzie ostatnia kategoria po trasach autobusów szkolnych...
bastek - 10-12-2018, 15:41

U mnie czyli 17/12 nie ma problemu z serwisowka. Lepiej posypana niż drogi gminne
Jaro1974 - 11-12-2018, 08:32

Dzień dobry ;-)
U mnie z posypaniem dróg nie ma problemu - po prostu nie sypią, jedynie gdzieś na zakrętach im się trochę wysypie albo jak pod górę podjeżdżą to mu coś tam spadnie. Poza tym jest biało :P

Bizi78 - 11-12-2018, 09:01

Dobry :D .
U nas też trochę pada, ale temp. na plusie :evil: .

M4ci3X - 11-12-2018, 10:19

bry ;)

takie drogi zbiorcze podlegają po macoszemu gminie, czy musi je ogarniać administrator głównej drogi? bo skoro o pozwolenie na utwardzenie sobie wjazdu muszę jeździć do GDDKiA i dawać im tonę papierów w jaki sposób ja zamierzam sobie stare cegły wywalić na wjazd i udeptać, to raczej oni rządzą odcinkiem, nie moja gmina czy powiat

AidsD - 11-12-2018, 14:38

M4ci3X, kurcze pisałem odpowiedź ale się wylogowało forum.
Więc do rzeczy.

Do póki droga nie zostanie wybudowana to serwisówki należą do Generalnej.
Serwisówka to dojazd tylko do nieruchomości czy też do sepratorów, zbiorników wyparowujących, obiektów inżynierskich, cieków wodnych? Bo to dodatkowa wpływa na częstotliwość odśnieżania i może nigdy nie przejść na rzecz gminy.
Po okresie trwałości projektu (dofinansowanie unijne) przeważnie generalna wciska te serwisówki gminom. Chyba że od razu coś takiego zostało zastrzeżone w decyzji ZRID.

Dzień Dobry

M4ci3X - 11-12-2018, 15:10

bry ;)

W tym wypadku to będzie wyłącznie dojazd do posesji, tylko będzie sobie liczył ze dwa kilometry w moim wypadku zamiast przejechać kilkadziesiąt metrów własną dróżką i wjechać na główną. Dojazdy do pól, traktory z ciężkim sprzętem, kombajny, dalszego sąsiada cysterny z mleczarni (ma krowy)... Ta droga jak ma mieć 5m szerokości i tą jakość którą znam nie wytrzyma obciążenia. Nie sądzę żeby to przebudowa przyniosła wzrost ruchu, bo to i tak jedyna sensowna trasa Lublin - Biała Podlaska, chyba że ktoś chce ganiać na Warszawę i stamtąd odbijać. Najlepsze jest to, że pytałem o szczegóły w gminie, dostałem pięknie rozrysowane dokumenty do zapoznania i to jest tak odwalone na kolanie, że ciężko z tego cokolwiek wyczytać a nawet jak przedstawiciele gminy dzwonili do wykonawcy to dostali informację że osoba odbierająca jest tylko sekretarką, i sami się na tym nie znają bo zlecili wykonanie planów zewnętrznej firmie... Na jednym planie wygląda jak niedokończone (jedna strona zjazdu tylko jest), na drugim obie, obie OFICJALNE wersje się lekko rozmijają... To jest paranoja bazująca na najtańszym wykonawcy który najmuje najtańszych podwykonawców. Jestem o krok bliżej grzebania w ziemi za chomikiem europejskim który tu kiedyś jednak był - dawno, ale był. Chomiki, cmentarze, średniowieczne wioski, telewizja i wio, bo inaczej to mi tu odwalą taką fuszerę że będę musiał sobie chyba kupić L200 żeby z domu wyjechać jesienią, zimą i wczesną wiosną.

[edit] chcę zobaczyć jak wygląda wymijanie się na takiej dróżce (które często są podniesione sporo nad grunt) z cysterną, w zimie, albo z traktorem. Z kombajnem takie połączenie nie istnieje. Losowanie kto wybiera rów?

Jaro1974 - 12-12-2018, 07:52

Dzień dobry ;-)
Bizi78 - 12-12-2018, 09:06

Dobry :D .
AidsD - 12-12-2018, 09:42

M4ci3X, gmina niekoniecznie musi mieć najnowszą dokumentację. GDDKiA owszem.
Mijanie się na 5 metrowej drodze? No bez problemu. U nas droga pełniąca nieoficjalnie rolę obwodnicy ma takie parametry więc da się.

Ale trochę Cię muszę zmartwić bo szukanie teraz chomika to już trochę za późno. Skoro projekt budowlany powstaje to znaczy, że inwentaryzacja środowiskowa musiała być zrobiona jakoś w zeszłym lub 2 lata temu bo mniej więcej tak to trwa. Wtedy mogłeś wykazywać tego chomika.
Nie wiesz czy zezwolenia na realizację inwestycji zostało już wydane? od tego ewentualnie możesz się odwoływać.

M4ci3X - 12-12-2018, 11:03

Nie no, śmieszki tylko kręcę z tymi chomikami ;)
Już jest wszystko przyklepane, wczoraj jeździli mierzyli ile muszą po bokach dodatkowo pól pozabierać, także już i tak nic z tym nie zrobię i tak. W gminie ogólnie jest opinia, że to w końcu nie jest droga dla nas przecież tylko dla tranzytu i ludzi na długich trasach, to nami się nie będą przy jej budowie przejmować - zrobią co mają zrobić, a wy sobie radźcie z tym co wam zostawimy.

O tą dróżkę się obawiam o tyle, że przy obwodnicy Kocka walnęli taką dróżkę - wąsko, po bokach rowy pokopane że samochód się z dachem schowa, odśnieżone jak któryś z mieszkańców ma pług przy traktorze. Kumpel już się w owym rowie raz schował, dobrze że tylko powoli zjechał a nie wpadł z większej prędkości.

grzesiopol - 13-12-2018, 07:23

Dzień dobry
Przypominam o Spocie w niedziele. Ostatni Świąteczny w tym roku.
Rafał i Paweł też przybywajcie :mrgreen: