Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T
Krzyzak - 26-05-2017, 15:08
wszystko można ładnie zamontować w tylnej półce sedana - u mnie jest ładnie podczepione od spodu
Hugo - 26-05-2017, 17:15
O miejsce nie chodzi tylko o dodatkowe kilogramy.
WreX - 26-05-2017, 20:14
Hugo, dokładnie brakuje Ci wzmacniacza, przede wszystkim to nowe głośniki mają większą moc więc pewnie niższą efektywność db na 1w mocy więc potrzebują dużo więcej papu niż 18w z radia, żeby pokazać co potrafią. Skoro masz wszystkie kable to pożycz od kogoś jakiegoś wzmaka i podepnij na "krótko" żeby tylko porównać radio kontra wzmacniacz, myślę ze zrozumiesz wtedy dlaczego radio to słaby pomysł do napędzania głośników ;p
Poza tym daj szanse tym głośnikom.
I skąd masz te dystanse? one są z tworzywa? mogę takie u Ciebie dostać ? mówie całkiem poważnie ;p
Hugo - 26-05-2017, 23:26
WreX napisał/a: | Poza tym daj szanse tym głośnikom. | To raczej zimą coś pogrzebię w tym temacie. Nie mam pojęcia o wzmacniaczach, na co zwracać uwagę? Może zaproponujesz coś w dobrej cenie? Cytat: | I skąd masz te dystanse? one są z tworzywa? | Kumpel mi dorobił. Tak, są z jakiegoś bardzo twardego tworzywa. Niestety chyba już po raz drugi nie będzie chciał się z tym grzebać.
P.S. Dzisiaj wreszcie dotarła druga paczka z felgami na przyszły sezon (wysłane w 2 paczkach w tym samym dniu, jedna paczka przyszła na drugi dzień, a druga po 2 tygodniach, bo kurier ją gdzieś zagubił). Są, moje ukochane RC Design 05 Spider w najlepszym kolorze (były 3 wersje lakieru tych felg), 18" 5x114,3 ET35, niestety mają szerokość aż 8J, więc nie wiem jak to będzie w koleinach na oponach 225/40 Ale tym felgom jestem w stanie to wybaczyć.
Felgi nie są idealne, w zasadzie jedna jest jak nowa, ale 2 mają lekko obdarte ranty (do przeżycia), a 4 ma już konkretne "przeorany" rant i musi być oddana do zrobienia. Zimą się ogarnie.
WreX - 27-05-2017, 09:03
Hugo, ja po wszystkich rotacjach proponuje Alpine PDX-V9 ma kilka głównych zalet porównując ją do zwykłych tranzystorowych wzmacniaczy. Bardzo duża efektywność/wydajność tzn stosunkowo mało pobiera prądu (pomimo 2 bezpieczników po 40a ) więc nie wydziela dużo ciepła i nie obciąża tak mocno alternatora - spokojnie można na postoju bez włączonego silnika czy podpiętego prostownika słuchać dłuższy czas bez obaw o rozładowany aku (jak to kiedyś zostałem w środku lasu z wyładowanym przez audio ). Baaardzoo duża moc jak na swoje gabaryty i wagę no i świetna jakość dźwięku. Ostatnią kwestią to jest 5 kanałów standardowo to 4x100w i 1x500w na subwoofer w RMS oczywiście (alpine daje "certyfikat" ze zmierzoną mocą danego egzemplarza, mój ma 4x126w i 1x560w). Takim głównym minusem może być cena, ale jest to taki sprzęt, że raczej go nie wymienisz
Jeżeli chcesz coś tańszego to np w granicy 300-800zł to jest cała masa tego najlepiej polować na "okazje" w strefie car audio (takie forum) w dziale sprzedam, brałbym pod uwagę używki od pewnych użytkowników. Najważniejszy jest czynnik dumping factor we wzmacniaczu zaraz po nim moc w RMS i stosunek sygnału do szumu.
A jeżeli zaczniesz się w to bawić i poczujesz różnice np radia z tzw "czasówkami" i bez to szybko wyleci to Twoje obecne radio
I jeżeli chcesz naprawde dobrze grający system to raczej olałbym, tylną półkę i tylne drzwi, przerabiałem to samo, miałem głośniki wszędzie i to nie był dobry pomysł. Odseparowany zestaw przedni to jest to. Niestety pisząc nie da się tego przekazać bardziej "obrazowo" może jakby się kiedyś udało spotkać to byś zrozumiał
Stówa słuchał fakt, że krótko i narzekał ze moje tweetery wygladaja tragicznie ale coś tam może brzdąknąć o jakości dźwięku.
Szkoda, a może mógłbyś zapytać czy by sie jednak może by mu się chciało? ;p
Hugo - 28-05-2017, 11:21
WreX, co powiesz na tego: http://allegro.pl/hifonic...50.html#thumb/1
WreX - 28-05-2017, 11:44
Hugo, szau ni ma, tym bardziej on ma 85w przy 4ohm i przy mostku ma dopiero 105w, 175 ma przy 2ohm więc Ciebie to nie dotyczy ;p
Ja zaczynałem od tego: https://www.olx.pl/oferta...html#e8cccdcc31
dość chodliwy towar sprzedałem go w nastepny dzień jak ogłoszenie wystawiłem i przy mostku już się robi "grubo" bo po 150w na kanał przy 4 ohm. Można go poszukać w cenie do 400zł a później sprzedać za 500 ;p
http://allegro.pl/u-dimen...6828099700.html albo tego od razu brać bo to dedykowana 2 kanałówka.
Sprawdziłem te głośniki, które tam wrzuciłeś generalnie też dupy nie urywaja ale na razie możesz sprawdzić pod wzmakiem i te nowe i te stare, a najlepiej sprzedać oba komplety i poszukać jakiegoś fajnego zestawu ze zwrotką która się wpasuje ładnie ze wzmacniaczem.
Generalnie te u-dimension'y ładnie grają i nawet dużo mocniejszy i droższy wzmacniacz nie przebijał tego 4-300 za mocno.
Od siebie dodam, jeżeli na razie nie będziesz się bawić "aktywnie" czyli każdy głośnik podpięty osobno czyli potrzebne wtedy 4 kanały, to bierz 2 kanały i podpinaj do dedykowanej zwrotnicy, mostki zawsze są trochę gorsze od dedykowanych 2 kanałów.
Hugo - 28-05-2017, 19:21
Dzięki. Wiem teraz ile kasy szykować. Spróbuję jak piszesz podpiąć najpierw 2 kanałówkę do zwrotnic.
Na razie jednak mam zaplanowane inne wydatki i pewne zaległości w modach, więc odkładam to raczej na przyszły rok.
Może uda się od kogoś pożyczyć wzmacniacz na próbę i wtedy przyśpieszy to zakup
Hugo - 29-05-2017, 22:59
Jednak z oryginalnymi czarnymi listwami na dole szyb jest o niebo lepiej. Ogólnie idę w styl "sportowej" limuzyny, czyli wszelkie dokładane elementy chromowane/polerowane ze stali out.
A tutaj mały włamywacz złapany na gorącym uczynku (chyba też mu się klamki nie podobają, bo dzisiaj jak widać chciał mi je pourywać gdy się okazało, że auto zamknięte, a on chce wejść sobie pobiegać w środku).
Nie wiem co zrobić z tymi chromowanymi klamkami zewnętrznymi... Kusi mnie zastąpić je czarnymi w połysku, tak jak są zrobione lusterka zewnętrzne. Mało tego założyłbym od razu wszystkie 4 klamki tylne, czyli tylne też na przód (bez otworów na kluczyk). Pasują P&P. Ktoś mógłby zrobić małe VT z klamkami w czarnym połysku? Z góry dzięki.
Rafal_Szczecin - 30-05-2017, 08:00
w kolor auta, bo super fura a ten "chrom" na klamkach zaburza wszystko
Hugo - 30-05-2017, 08:07
Rafal_Szczecin napisał/a: | w kolor auta | Muszę przymierzyć te oryginalne A69, które z niego zdjąłem, ale chyba od razu zaopatrzę się w komplet klamek w czarnym połysku, co by 2 razy tapicerek nie ściągać.
Krzyzak - 30-05-2017, 11:23
Hugo napisał/a: | mały włamywacz złapany na gorącym uczynku | raju, jak on duży ten mały włamywacz...
Hugo - 30-05-2017, 12:06
Krzyzak napisał/a: | raju, jak on duży ten mały włamywacz... | 4,5 roku. Naprawdę rośnie jak na drożdżach. A jaki pyskaty Nie mam pojęcia za kim
Hugo - 31-05-2017, 13:37
https://www.olx.pl/oferta...8d4840;promoted
Zaraz mnie szlag trafi. Czy zawsze tak musi być, że jak czegoś szukasz to nigdzie nie ma, a jak coś innego kupisz to od razu się pojawia to czego szukasz nawet kilka lat? Na szczęście kolor mi nie odpowiada, więc chociaż to mnie uspokaja
Tomi89 - 31-05-2017, 13:56
Fajne kółka ale czuję że szybko znikną z ogłoszeń bo takich kółek malo
|
|
|