To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

Krzyzak - 26-05-2017, 15:08

wszystko można ładnie zamontować w tylnej półce sedana - u mnie jest ładnie podczepione od spodu
Hugo - 26-05-2017, 17:15

O miejsce nie chodzi tylko o dodatkowe kilogramy.
WreX - 26-05-2017, 20:14

Hugo, dokładnie brakuje Ci wzmacniacza, przede wszystkim to nowe głośniki mają większą moc więc pewnie niższą efektywność db na 1w mocy więc potrzebują dużo więcej papu niż 18w z radia, żeby pokazać co potrafią. Skoro masz wszystkie kable to pożycz od kogoś jakiegoś wzmaka i podepnij na "krótko" żeby tylko porównać radio kontra wzmacniacz, myślę ze zrozumiesz wtedy dlaczego radio to słaby pomysł do napędzania głośników ;p

Poza tym daj szanse tym głośnikom.

I skąd masz te dystanse? one są z tworzywa? mogę takie u Ciebie dostać :D ? mówie całkiem poważnie ;p

Hugo - 26-05-2017, 23:26

WreX napisał/a:
Poza tym daj szanse tym głośnikom.
To raczej zimą coś pogrzebię w tym temacie. Nie mam pojęcia o wzmacniaczach, na co zwracać uwagę? Może zaproponujesz coś w dobrej cenie?
Cytat:
I skąd masz te dystanse? one są z tworzywa?
Kumpel mi dorobił. Tak, są z jakiegoś bardzo twardego tworzywa. Niestety chyba już po raz drugi nie będzie chciał się z tym grzebać.

P.S. Dzisiaj wreszcie dotarła druga paczka z felgami na przyszły sezon (wysłane w 2 paczkach w tym samym dniu, jedna paczka przyszła na drugi dzień, a druga po 2 tygodniach, bo kurier ją gdzieś zagubił). Są, moje ukochane RC Design 05 Spider w najlepszym kolorze (były 3 wersje lakieru tych felg), 18" 5x114,3 ET35, niestety mają szerokość aż 8J, więc nie wiem jak to będzie w koleinach na oponach 225/40 :lol: Ale tym felgom jestem w stanie to wybaczyć.
Felgi nie są idealne, w zasadzie jedna jest jak nowa, ale 2 mają lekko obdarte ranty (do przeżycia), a 4 ma już konkretne "przeorany" rant i musi być oddana do zrobienia. Zimą się ogarnie.

WreX - 27-05-2017, 09:03

Hugo, ja po wszystkich rotacjach proponuje Alpine PDX-V9 ma kilka głównych zalet porównując ją do zwykłych tranzystorowych wzmacniaczy. Bardzo duża efektywność/wydajność tzn stosunkowo mało pobiera prądu (pomimo 2 bezpieczników po 40a :D ) więc nie wydziela dużo ciepła i nie obciąża tak mocno alternatora - spokojnie można na postoju bez włączonego silnika czy podpiętego prostownika słuchać dłuższy czas bez obaw o rozładowany aku (jak to kiedyś zostałem w środku lasu z wyładowanym przez audio :D ). Baaardzoo duża moc jak na swoje gabaryty i wagę no i świetna jakość dźwięku. Ostatnią kwestią to jest 5 kanałów standardowo to 4x100w i 1x500w na subwoofer w RMS oczywiście (alpine daje "certyfikat" ze zmierzoną mocą danego egzemplarza, mój ma 4x126w i 1x560w). Takim głównym minusem może być cena, ale jest to taki sprzęt, że raczej go nie wymienisz :)

Jeżeli chcesz coś tańszego to np w granicy 300-800zł to jest cała masa tego najlepiej polować na "okazje" w strefie car audio (takie forum) w dziale sprzedam, brałbym pod uwagę używki od pewnych użytkowników. Najważniejszy jest czynnik dumping factor we wzmacniaczu zaraz po nim moc w RMS i stosunek sygnału do szumu.

A jeżeli zaczniesz się w to bawić i poczujesz różnice np radia z tzw "czasówkami" i bez to szybko wyleci to Twoje obecne radio :D

I jeżeli chcesz naprawde dobrze grający system to raczej olałbym, tylną półkę i tylne drzwi, przerabiałem to samo, miałem głośniki wszędzie :D i to nie był dobry pomysł. Odseparowany zestaw przedni to jest to. Niestety pisząc nie da się tego przekazać bardziej "obrazowo" może jakby się kiedyś udało spotkać to byś zrozumiał :mrgreen:

Stówa słuchał fakt, że krótko i narzekał ze moje tweetery wygladaja tragicznie ale coś tam może brzdąknąć o jakości dźwięku.

Szkoda, a może mógłbyś zapytać czy by sie jednak może by mu się chciało? ;p

Hugo - 28-05-2017, 11:21

WreX, co powiesz na tego: http://allegro.pl/hifonic...50.html#thumb/1
WreX - 28-05-2017, 11:44

Hugo, szau ni ma, tym bardziej on ma 85w przy 4ohm i przy mostku ma dopiero 105w, 175 ma przy 2ohm więc Ciebie to nie dotyczy ;p

Ja zaczynałem od tego: https://www.olx.pl/oferta...html#e8cccdcc31

dość chodliwy towar sprzedałem go w nastepny dzień jak ogłoszenie wystawiłem :D i przy mostku już się robi "grubo" bo po 150w na kanał przy 4 ohm. Można go poszukać w cenie do 400zł a później sprzedać za 500 ;p

http://allegro.pl/u-dimen...6828099700.html albo tego od razu brać bo to dedykowana 2 kanałówka.

Sprawdziłem te głośniki, które tam wrzuciłeś generalnie też dupy nie urywaja ale na razie możesz sprawdzić pod wzmakiem i te nowe i te stare, a najlepiej sprzedać oba komplety i poszukać jakiegoś fajnego zestawu ze zwrotką która się wpasuje ładnie ze wzmacniaczem.

Generalnie te u-dimension'y ładnie grają i nawet dużo mocniejszy i droższy wzmacniacz nie przebijał tego 4-300 za mocno.

Od siebie dodam, jeżeli na razie nie będziesz się bawić "aktywnie" czyli każdy głośnik podpięty osobno czyli potrzebne wtedy 4 kanały, to bierz 2 kanały i podpinaj do dedykowanej zwrotnicy, mostki zawsze są trochę gorsze od dedykowanych 2 kanałów.

Hugo - 28-05-2017, 19:21

Dzięki. Wiem teraz ile kasy szykować. Spróbuję jak piszesz podpiąć najpierw 2 kanałówkę do zwrotnic.
Na razie jednak mam zaplanowane inne wydatki i pewne zaległości w modach, więc odkładam to raczej na przyszły rok.
Może uda się od kogoś pożyczyć wzmacniacz na próbę i wtedy przyśpieszy to zakup :D

Hugo - 29-05-2017, 22:59

Jednak z oryginalnymi czarnymi listwami na dole szyb jest o niebo lepiej. Ogólnie idę w styl "sportowej" limuzyny, czyli wszelkie dokładane elementy chromowane/polerowane ze stali out.

A tutaj mały włamywacz złapany na gorącym uczynku :wink: (chyba też mu się klamki nie podobają, bo dzisiaj jak widać chciał mi je pourywać gdy się okazało, że auto zamknięte, a on chce wejść sobie pobiegać w środku).

Nie wiem co zrobić z tymi chromowanymi klamkami zewnętrznymi... Kusi mnie zastąpić je czarnymi w połysku, tak jak są zrobione lusterka zewnętrzne. Mało tego założyłbym od razu wszystkie 4 klamki tylne, czyli tylne też na przód (bez otworów na kluczyk). Pasują P&P. Ktoś mógłby zrobić małe VT z klamkami w czarnym połysku? Z góry dzięki.

Rafal_Szczecin - 30-05-2017, 08:00

w kolor auta, bo super fura a ten "chrom" na klamkach zaburza wszystko
Hugo - 30-05-2017, 08:07

Rafal_Szczecin napisał/a:
w kolor auta
Muszę przymierzyć te oryginalne A69, które z niego zdjąłem, ale chyba od razu zaopatrzę się w komplet klamek w czarnym połysku, co by 2 razy tapicerek nie ściągać.
Krzyzak - 30-05-2017, 11:23

Hugo napisał/a:
mały włamywacz złapany na gorącym uczynku
raju, jak on duży ten mały włamywacz...
Hugo - 30-05-2017, 12:06

Krzyzak napisał/a:
raju, jak on duży ten mały włamywacz...
4,5 roku. Naprawdę rośnie jak na drożdżach. A jaki pyskaty :mrgreen: Nie mam pojęcia za kim :D
Hugo - 31-05-2017, 13:37

https://www.olx.pl/oferta...8d4840;promoted

Zaraz mnie szlag trafi. Czy zawsze tak musi być, że jak czegoś szukasz to nigdzie nie ma, a jak coś innego kupisz to od razu się pojawia to czego szukasz nawet kilka lat? Na szczęście kolor mi nie odpowiada, więc chociaż to mnie uspokaja :mrgreen:

Tomi89 - 31-05-2017, 13:56

Fajne kółka ale czuję że szybko znikną z ogłoszeń bo takich kółek malo :lol: