To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - CB w nowym Outku

mitsu00 - 07-03-2010, 21:31

kaniak napisał/a:
Jak masz zamontowaną antenę w swoim Outlanderze?

Po prostu walę ją na magnes na części metalowej przed spoilerem tylnej klapy. Przy otwieraniu klapy trzeba ją lekko przesunąć.

[ Dodano: 07-03-2010, 21:34 ]
Radyjko (President Taylor ASCIII) zamontowałem jak FUFAJ, tyle że zasilanie poprowadziłem na stałe, tzn . nie z zapalniczki. Dzięki temu mogę słuchać radyjka nawet na wyłączonym zapłonie.

kaniak - 07-03-2010, 21:40

Czy można jakoś pod spoiler wkleić kawałek blachy, aby antena mogła się trzymać trochę dalej? Czy ktoś z Was także wpadł na ten pomysł?
Czy do Triflex'a należy dokłądać jakiś wzmacniacz do radia?

morani - 08-03-2010, 08:09

Kiedyś myślałem o Triflexie i szukałem rozwiązań tak jak Ty.
W końcu zdecydowałem się na zastąpienie anteny radiowej anteną CB montowaną na stałe i podklejeniem anteny radiowej na przedniej szybie tuż przy górnej krawędzi od strony pasażera.

CB radio odbiera super (pomimo, że antena ma tylko ok 1 metra, a radio FM też odbiera w jakości porównywalnej z tą z jaką odbierało na firmowej antenie.

rezon - 08-03-2010, 09:02

kaniak napisał/a:
Czy do Triflex'a należy dokłądać jakiś wzmacniacz do radia?
nie mam Triflexa tylko jego poprzednik w Sirio z dwoma antenkami. Zasięg nie jest powalająct odbiór ok. 5km nadawanie do 3km. Jest to zupełnie wystarczające w zdecydowanej większości przypadków. Wcześniej używałem anteny Little Will, w ktorej 10km i więcej było normą. Jeżeli chodzi o wzmacniacz to Rockford obywał się bez, Chińczyk jednak nieco trzeszczy czasami, więc mu dołożę przy okazji. Na pewno Triflex jest zdecydowanie wygodniejszy od mojej czy większych anten i nie zwraca tak uwagi na siebie.
mitsu00 - 08-03-2010, 10:03

rezon napisał/a:
Jeżeli chodzi o wzmacniacz to Rockford obywał się bez, Chińczyk jednak nieco trzeszczy czasami, więc mu dołożę przy okazji.

jak wygląda taki wzmacniacz i gdzie go kupić. Wpina się w niego antenę i wzmacniacz w miejsce anteny do Chińczyka? Ile takie cudo kosztuje? Pytam bo trochę denerwuje mnie slaba czułość RDS-u poza miastem.

rezon - 08-03-2010, 15:02

mitsu00 napisał/a:
jak wygląda taki wzmacniacz i gdzie go kupić. Wpina się w niego antenę i wzmacniacz w miejsce anteny do Chińczyka?
Kupić możńa np. na Allegro. http://aukcja.onet.pl/sho...item=923474110. Pewnie każdy sklep elektroniczny ma coś takiego. Cena jak widać śmieszna bo i budowa prosta jak cep.
mitsu00 napisał/a:
Pytam bo trochę denerwuje mnie slaba czułość RDS-u poza miastem.
mnie też, dlatego myślę o wzmacniaczu. Ori antena Mitsu ma wbudowany w podstawę, ale tak jak pisałem ja mam Sirio z CB, więc bez wzmacniacza.
mitsu00 - 08-03-2010, 15:08

rezon napisał/a:
mnie też, dlatego myślę o wzmacniaczu. Ori antena Mitsu ma wbudowany w podstawę, ale tak jak pisałem ja mam Sirio z CB, więc bez wzmacniacza.

Jeśli ori antena ma wbudowany wzmacniacz to nic on w takim razie nie daje bo Chińczyk zmienia częstotliwość stacji po dłuższej chwili charczenia. Nie robi tego od razu.

rezon - 08-03-2010, 21:03

mitsu00 napisał/a:
Chińczyk zmienia częstotliwość stacji po dłuższej chwili charczenia. Nie robi tego od razu.
to może masz odpięte zasilanie tego wzmacniacza? Ja mam bez wzmacniacza, ale oprócz delikatnego trzeszczenia i niezbyt dobrego RDS-a to nie mam takich objawów. Stacje zaprogramowane zmienia mi natychmiast, a szukając nic mi nie charczy.
kaniak - 09-03-2010, 22:34

Co sądzicie o rozwiązaniu - antenie President Georgia? Podobno jej właściwości są o wiele lepsze niż Triflexa. Do tego ma tylko 30 cm.
mitsu00 - 09-03-2010, 23:01

kaniak napisał/a:
Co sądzicie o rozwiązaniu - antenie President Georgia? Podobno jej właściwości są o wiele lepsze niż Triflexa. Do tego ma tylko 30 cm.

Zasięg będziesz mial taki jak długość anteny..... :wink: Używalem z 5 rodzai markiwych anten Presidenta i Sirio i wróciłem do starego, wypróbowanego ML145. To kultowa antena o super parametrach. Miałem tez ponoć najlepszą z krótkich anten Presidenta Ohio: http://www.president.com.pl/ohio,239930,2.html
Niby OK, ale w mieście bo prawie nie szumiała. W trasie to max jakieś 3km nadawania.

[ Dodano: 10-03-2010, 10:20 ]
A tak konkretnie to porównaj sam parametry obu anten: Georgia - Zysk: +3 dBi; Moc - 50 W P.E.P. ML145 - Zysk: +6 dBi; Moc - 600 W P.E.P.

Oceń sam która lepiej będzie się sprawować.....

kaniak - 10-03-2010, 16:39

A gdy porównujesz Presidenta Georgia wraz z Triflex?
Uważasz, że te anteny są porównywalne?

mitsu00 - 10-03-2010, 16:46

kaniak napisał/a:
A gdy porównujesz Presidenta Georgia wraz z Triflex?
Uważasz, że te anteny są porównywalne?

Uważam że ten Triflex to jeden wielki kompromis pomiędzy komfortem mocowania a osiągami. A z tymi kompromisami to wiadomo jak bywa, ani dobrze ani źle...... :D jesli chcesz małą antenę to wybierz Georgię ale miej na uwadze że będziesz miał bardzo marne osiagi z uwagi na fakt ze daje słabiutki zysk i moc oraz że nie można jej zamontować w miarę centralnie na dachu (aluminium). Antena CB najlepiej odbiera jak jest montowana centralnie pośrodku dachu.

kaniak - 10-03-2010, 19:02

Georgia idealnie pasuje do dachu, ponieważ nie trzeba się martwić podczas otwierania bagażnika. Głownie to było kryterium podczas doboru. Poza tym antena nie rzuca się w oczy, a sprzedawca twierdzi, że osiągami zbliżona jest do anten metrowych.
JCH - 10-03-2010, 19:57

kaniak napisał/a:
Georgia idealnie pasuje do dachu.... a sprzedawca twierdzi, że osiągami zbliżona jest do anten metrowych
Sprzedawca naciąga abyś kupił.
Mnie też podoba się Georgia ale szukając znajdywałem same kiepskie opinie na temat tej anteny. Z krótkich Presidenta lepsza podobno jest Florida. Obecnie mam metrową Sirio ale wciąż denerwuje mnie ściąganie i zakładanie przed garażem. Być może w końcu (o ja naiwny :lol: ) kupię tę Georgię ale już teraz mam świadomość, że będą to wywalone pieniądze :roll:

kaniak - 10-03-2010, 20:57

Sprzedawca sam ma Outlandera i co ciekawe chwali tą antenę. Mówi, że jej zaleta to to, że jest mała, a osiągi ma zbliżone do metrowej Sirio.