[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A 2.0] Hamulce!!
robertdg - 21-05-2011, 13:37
http://sklep.intercars.co...B6485&wit=SKLEP
długość 540mm
Jarcev - 21-05-2011, 14:01
no byłem , nie mają , czekam moze sprowadzą , teraz mam inny problem , zawinałem sie o słup kantem tylnej klapy .... lekkie dotkniecie ale zgubiła rant
robertdg - 21-05-2011, 16:45
Jarcev, to jeszcze ratuje Cie firma Kapitan, miesci się na 1-go maja w katowicach
Hugo - 21-05-2011, 20:02
robertdg co myślisz o moim pomyśle dotyczącym tulejek w jarzmach?
robertdg - 21-05-2011, 20:31
Jeżeli będzie dobrze rozwiercone i prawidłowo osadzone, to bedzie dobry pomnysł, jednakże tulejowanie potrafi być zgubne, gdyz 1/2mm odchyłu i sprawa do bani, bo zacisk będzie się klesczył zamiast pracowac równomiernie, a znam takich przypadków kilka od ludzi co chcieli uratować jarzmo, ofkors ślusarz zapewniał że nie ma problemu, że wszystko bedzie jak nalezy a w zasadzie okazywało się gorzej jak było.
Hugo - 21-05-2011, 20:52
robertdg napisał/a: | 1/2mm odchyłu i sprawa do bani, bo zacisk będzie się klesczył zamiast pracowac równomiernie | Właśnie o tym dużo myślę, ale co mam do stracenia, coś muszę zrobić bo aż strach jeździć z takim łomotem. Majątku u ślusarza nie zostawię, pewnie z 50 zł. Jak się nie uda to kupię inne jarzma. Tylko myślę, że trzebaby wstawić równej średnicy tuleje w obu otworach i z tolerancją min. 1 mm na obwodzie (przynajmniej wtedy gumka na górnej prowadnicy będzie spełniać swoje zadanie).
tomo_n - 25-05-2011, 09:01
Podepnę się pod temat bo już nie wiem co w moich hamulcach jest nie tak. Otóż kupiłem Gala ze słabymi hamulcami - zużyte tarcze i klocki na obu osiach. Kupiłem taki zestaw: na przód - Mikoda GT + klocki Textar; na tył - tarczobębny Mountain + klocki Dokuji. W każdym zacisku hamulcowym wymienione zostały gumki, tłoczki nasmarowane specjalnym smarem, wszystko chodzi pięknie, płynnie. Płyn wymieniony (co prawda na zgaszonym silniku i bez zapłonu), układ odpowietrzony zgodnie ze sztuką.
Mimo tych zabiegów pedał nie jest zbyt twardy, łapie nisko. Rano puki hamulce się nie nagrzeją mogę depnąć do podłogi to się nawet ABS nie włączy, tak słabo hamuje. Jak się rozgrzeją jest znacznie lepiej, ale i tak nie mam twardego pedału. Pompowanie nic nie pomaga, nawet 5 krotne. Zawsze jest tak samo. Na zgaszonym silniku jak pompuję to pedał twardnieje, przy jednostajnym nacisku nie schodzi do podłogi. Jak włączę silnik to lekko schodzi w dół, ale też zatrzymuje się w jednym miejscu i stoi.
Podsumowując, muszę mocno wciskać pedał żeby zatrzymać auto. Co to może być?
Proszę o pomoc.
Krzyzak - 25-05-2011, 11:48
pompa hamulcowa, serwo, wężyk podciśnienia
tomo_n - 25-05-2011, 12:42
No tyle to też się domyślam, ale czy są jakieś sposoby na zdiagnozowanie co tak naprawdę stanowi przyczynę problemu?
Krzyzak - 25-05-2011, 13:32
oczywiście - manual wyraźnie je precyzuje
wszystko można ściągnąć i samemu poszukać - wystarczy pompka podciśnieniowa
robertdg - 26-05-2011, 11:08
Odpada ta możliwość, gdyż serwo ma za zadanie wspomagać hamulce, gdyby serwo było padnięte, to hamulec byłby sztywny jak Batorego komin, podobnie z podciśnieniami - dodatkowo szalałby silnik nie mogąc sobie wydatkować mieszanki AFR.
Pozostaje nieumiejętne odpowietrzenie, zbyt niskie i późne sprężanie przez pompe hamulcową, zapowietrzona pompa ABS, albo najbardziej prozaiczna rzecz - hamulce są nowe i się jeszcze nie dotarły, ale jak piszesz o słabym pedale, to bardziej bym się skłaniał w powyższe opcje.
tomo_n - 26-05-2011, 12:10
Obroty nie wariują, serwo poddane testom na sprawność i wychodzi że sprawne. Hamulce dotarte, już ok 500km zrobiłem. Też bym się skłaniał ku temu że problem leży po stronie pompy hamulcowej, dzisiaj jadę do mechasa do obada sprawę.
Powiedzcie czy są jakieś zestawy naprawcze do pompy? Czy lepiej się nie bawić i kupić nową (czy może lepiej używkę?)? Jak ktoś ma jakieś namiary na sklepy sprzedające zestawy naprawcze bądź pompy to bardzo proszę o kontakt.
robertdg - 26-05-2011, 12:27
tomo_n napisał/a: | Powiedzcie czy są jakieś zestawy naprawcze do pompy? Czy lepiej się nie bawić i kupić nową (czy może lepiej używkę?) | Jest zestaw naprawczy, w uzywki się nie bawić, nowa pompa kompletna kosztuje 280zł z bardzo dobrego zamiennika, kupisz w kazdym dobrym sklepie motoryzacyjnym
Krzyzak - 26-05-2011, 13:45
robertdg zauważ, że przewód podciśnienia ma zawór zwrotny - puszcza tylko w jedną stronę
dlatego przewód też warto podmienić na próbę
tomo_n - 26-05-2011, 14:07
Krzyzak napisał/a: | robertdg zauważ, że przewód podciśnienia ma zawór zwrotny - puszcza tylko w jedną stronę
dlatego przewód też warto podmienić na próbę |
Wystarczy zwykły gumowy przewód z zaworem zwrotnym? Bo mam taki, 8mm średnicy, nada się?
|
|
|