To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Wycieraczki szyby przedniej.

ZygZak - 19-11-2014, 16:33

tyku napisał/a:
ZygZak, Co maja wycieraczki do pedału gazu :?:
ZygZak, Ty nabijasz posty, czy tak na poważnie piszesz :?: :shock:

Pytam się poważnie. Chodzi mi o odczuwalne działanie silnika wycieraczek przenoszące się na elementy w kabinie. U mnie na postoju przenosi się to na wyczuwalne drgania pedału hamulca (wcześniej się pomyliłem pisząc o gazie).

Jakby ktoś był ciekaw co dokładnie mam na myśli to proszę o info o jakimś spocie w Wwie chętnie zademonstruję o co mi chodzi.

waldinio - 20-11-2014, 13:23

ZygZak napisał/a:
tyku napisał/a:
ZygZak, Co maja wycieraczki do pedału gazu :?:
ZygZak, Ty nabijasz posty, czy tak na poważnie piszesz :?: :shock:

Pytam się poważnie. Chodzi mi o odczuwalne działanie silnika wycieraczek przenoszące się na elementy w kabinie. U mnie na postoju przenosi się to na wyczuwalne drgania pedału hamulca (wcześniej się pomyliłem pisząc o gazie).

Jakby ktoś był ciekaw co dokładnie mam na myśli to proszę o info o jakimś spocie w Wwie chętnie zademonstruję o co mi chodzi.

no to ja to chyba mam, takie drgrania na pedale hamulca i słychać takie tyr tyr tyr :P byłem z tym w ASO, mozna tak jezdzić, wymiana tego elementu 500zł więc sobie darowałem

tyku - 20-11-2014, 17:39

ZygZak, waldinio, Sprawdzałem dzisiaj na wszelkie sposoby, to co opisujecie i drgania się nie przenoszą. Wycieraczki odpaliłem z różnymi prędkościami. Na maksymalnej prędkości to myślałem, że odlecę lancerm. :wink:
waldinio - 20-11-2014, 20:54

Tyku, ja to już opisywałem tutaj http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=80876
PaczekDNA - 09-02-2015, 19:19
Temat postu: [CY3A 1.8] Skrzypiacy mechanizm wycieraczek?
Witam,

Sedan, przejechane 63 000 km, rocznik 2011. Mam następujący problem, straszne skrzypienie podczas używania wycieraczek.

By sprawdzić czy to nie czasami same wycieraczki jeżdżąc po szybie dają taki efekt, podniosłem je do góry i zrobiłem próbę.

Efekt można usłyszeć na filmie:

https://www.youtube.com/watch?v=81SVbDASUTA

Proszę o pomoc. Co zrobić i jakich ewentualnych kosztów się spodziewać.

willliam - 13-05-2015, 16:31

Uff przebrnąłem przez tą lekturę

Brakuje mi tutaj ankiety, nie każdemu chcę się pisać w temacie.

Najczęściej opisywane w wątku były:

1. Denso hybrydowe
2. Motgumy płaskie
3. Valeo płaskie

Interesują mnie inne rzeczy poza zbieraniem wody oczywiście, tj. ich dźwięk (a raczej preferowany brak dźwięku ) i czy zimą potrafią przymarznąć oraz uszkodzenia techniczne (pęknięcia piór itp.)

mjsystem - 13-05-2015, 18:38

willliam napisał/a:
czy zimą potrafią przymarznąć oraz uszkodzenia techniczne (pęknięcia piór itp.)
Zastanów się jeszcze raz nad pytaniem, bo wydaje mi się ono bardzo retoryczne. :roll:
willliam - 13-05-2015, 19:26

Dobrze a jesteś/byłeś posiadaczem jednego z tych wymienionych modeli?

Jeśli tak, to polecasz?

Trik - 13-05-2015, 20:03

Ja mam Denso hybrydowe od 2 lat. Jakościowo guma przypomina tą z OEM. Zbędnych dźwięków nie generuje, chociaż tu odpowiedź jest zależna od: prędkości auta, intensywności opadu, rodzaju opadu, prędkości pracy wycieraczki, stanu gumy, wrażliwości słuchowej. :biggrin: itd.
Zimą każda wycieraczka potrafi przymarznąć, zależy na czym leży i co na niej leży, ekspozycji na promieniowanie słoneczne, duże nasłonecznienie przy np. -20 st C roztopi cokolwiek jest na szybie a niska temperatura ślicznie zamrozi. trzeba po prostu być rozważnym i nie uruchamiać wycieraczek bez sprawdzenia.
Po 2 latach mam już objawy przetarć na krawędzi zbierającej, czyli czas na wymianę. Nic nie jest wieczne. :roll:

willliam - 13-05-2015, 20:13

2 lata to bardzo satysfakcjonujący okres.

Używałeś pozostałe?

Trik - 14-05-2015, 00:06

Używałem jeszcze Denso standardowych z ramką też ok 2 lat, jednak hybrydy są ładniejsze.
willliam - 14-05-2015, 00:17

Jeśli chodzi o denso hybrydowe, to rozumiem że 600 i 450 współpracują bez problemów razem?
tyku - 14-05-2015, 11:28

willliam napisał/a:
Uff przebrnąłem przez tą lekturę
To po co te pytania :!:
W oryginale lancer ma 600/430 mm.
willliam napisał/a:
Jeśli chodzi o denso hybrydowe, to rozumiem że 600 i 450 współpracują bez problemów razem?
TAK

Ja zakładam 550/430mm (pisałem na str. 14). :P

willliam - 14-05-2015, 16:28

Trik napisał/a:
Używałem jeszcze Denso standardowych z ramką też ok 2 lat, jednak hybrydy są ładniejsze.

a w efektywności różnic nie zauważyłeś?

Trik - 14-05-2015, 23:41

Efektywność bardzo zbliżona. Obowiązkowo raz na kilka suchych tygodni przecieranie gum na mokro.