[97-04]Galant EAxA/W - "Sportowe" zawieszenie... (Eibach)
Hugo - 06-08-2013, 15:34
Żarów napisał/a: | Zastanawiam się nad zmianą samego tyłu z eibach na "zwykłe" właśnie. na tyle mam juz widocznie zmienione sprężyny bo eibach dostałem w pudełku 2 szt.
zakładał ktoś tą kombinację? + nowe amory do tego. | Dokłądnie tak zrobiłem u siebie w byłym Sporcie. Eibachy były tak zajechane, że wystarczyło 50 kg do bagażnika i opony całe chowały się w nadkolach. Oryginalne seryjne sprężyny w idealnym stanie+nowe amortyzatory Kayaba Excel G. Auto wygladało na nich mniej więcej tak (z przodu spreżyny K&N, ale obniżające tak samo jak Eibach):
BANG - 07-08-2013, 16:30
Chciałbym sie podpiąć pod temat gdyż prawie kupiłem galanta i chcialbym go obnizyc na sprężynach eibach. Czytajac opinie ze tył siada przy obciążeniu pomyslałem o gumach utwardzajacych sprężyny. Kumpel miał w aucie i dawało rade.
Coś w tym stylu :
http://allegro.pl/gumy-us...3444282267.html
Dajcie jakieś opinie na ten temat co do przysłużenia sie w galancie.
Hugo - 07-08-2013, 17:40
W najlepszym przypadku popękają od nich sprężyny, w najgorszym zrobisz sobie albo komuś krzywdę.
BANG - 07-08-2013, 23:50
To co doradzacie by utwardzic troche tył
lukinarty - 13-08-2013, 11:23
Ja kupiłem gala już ze sportowym zawieszeniem (4 amorki koni , 4 sprężyny eibach) założonym w niemczech przez poprzedniego właściciela i szczerze mówiąc po trzech latach zmęczyło mnie już to jak na naszych pięknych drogach trę o asfalt gdy po załataniu dziury robi się wybój . Na autostradzie spełniają swoją rolę ale na tych przeklętych dziurach jeździć się nie da. Wydaje mi się, że w naszym kraju nie opłaca się inwestować w takie zestawy a szkoda bo jeździ się o wiele lepiej..
bartezr - 13-08-2013, 16:49
BANG napisał/a: | To co doradzacie by utwardzic troche tył |
Ja do siebie wstawiłem sprężyny eibacha tyle ze przednie. Dobry kompromis pomiędzy prawdziwym sportowym zawieszeniem a normalnym seryjnym. Dobrze trzyma sie drogi i jest wystarczająco sztywny
komarsnk - 13-08-2013, 18:21
bartezr napisał/a: | BANG napisał/a: | To co doradzacie by utwardzic troche tył |
Ja do siebie wstawiłem sprężyny eibacha tyle ze przednie. Dobry kompromis pomiędzy prawdziwym sportowym zawieszeniem a normalnym seryjnym. Dobrze trzyma sie drogi i jest wystarczająco sztywny |
"Pokazi" foty jak to to stoi. Najlepiej z ludziami w środku i na pusto
zarow - 12-09-2013, 11:02
Panowie wracam do tematu siadającego tyłu. i od razu pytanko czy wkładał ktos do sedana tylne sprężyny od kombika po lifcie? http://allegro.pl/sprezyn...484323479.html. z tego co pisza maja grubość 11,25 czyli w teori powinny trzymać tyłek Galanta wyzej/mniej siadac . Zastanawiam się nad taką opcją . ewentualnie podpowiedzcie ile zwojów trzeba by odciąć od sprężyn przednich. dobrym rozwiązaniem są te eibachy przednie na tył. Z Tym ze trudno je dostać.:/ Mam na sprzedaż eibach na tylną oś gdyby byli chętni , zapraszam
komarsnk - 12-09-2013, 11:15
zarow napisał/a: | czy wkładał ktos do sedana tylne sprężyny od kombika po lifcie? |
A to są inne przed i po lifcie? Sprężyny na tył kombi są chyba zawsze te same? (nie dotyczy nivo).
zarow napisał/a: | w teori powinny trzymać tyłek Galanta wyzej/mniej siadac . |
Powinny? Ja jak w kombi włożyłem nowe sprężyny na tył to stał jak po viagrze więc w sedanie będzie jeszcze gorzej
zarow napisał/a: | podpowiedzcie ile zwojów trzeba by odciąć od sprężyn przednich. |
Będę to robił jeszcze w tym roku - zobaczymy co z tego wyjdzie, dam znać z tym, że ja planuję pociąć sprężyny tylne z kombi - co szkodzi spróbować
zarow napisał/a: | Mam na sprzedaż eibach na tylną oś gdyby byli chętni , zapraszam |
A na tych sprężynach też siada przy załadunku?
zarow - 12-09-2013, 17:09
jak dla mnie za nisko siada, moze przez butlę. Hugo napisał ,ze miał kiedyś układ eibach przód standard Tył.
ja w tym momencie mam ten sam układ i zadek niżej niz przód. dlatego myślę zeby wstawić sprężyny od kombi bez nivo czyli grubość 11,25 (sedan 10mm). Może chcesz odsprzedać/zamienić swoje?;)
Hugo - 12-09-2013, 18:11
zarow napisał/a: | ja w tym momencie mam ten sam układ i zadek niżej niz przód | Dziwne. Pewnie po prostu masz zmęczone sprężyny tylne. Moje jak kupiłem wyglądały jak nowe, a tył stał nawet nieco za wysoko w stosunku do przodu.
BANG - 12-09-2013, 21:37
Pisałem emaila do Eibacha i za komplet 4 sprężyn przednich PRO KIT -30mm gościu krzyknął 919zł w tym przesyłka.
komarsnk - 12-09-2013, 23:53
Hugo, u mnie sprężyny tylne mają (podobno) coś koło 3 lat (standardowe KYB) i z butlą, połową baku i jedną osobą koło jest na równo z błotnikiem :/ więc to chyba nie kwestia zmęczenia materiału
malina_drizzt - 13-09-2013, 07:05
komarsnk napisał/a: | Hugo, u mnie sprężyny tylne mają (podobno) coś koło 3 lat (standardowe KYB) i z butlą, połową baku i jedną osobą koło jest na równo z błotnikiem :/ więc to chyba nie kwestia zmęczenia materiału |
Też tak mam z tym że sprężyny jeszcze młodsze i tez KYB.
Wrzucę plecak, pełna butla lpg, jedna albo dwie osoby z tyłu i koło chowa się w nadkolu.
W zasadzie nie przeszkadza mi to bo z obciążonym tyłem nisko jest lepszy rozkład masy i znacznie lepiej prowadzi się w zakrętach.
Myślę, że to suma czynników kiepskie sprężyny, zmęczone amortyzatory i tulejki z tyłu.
Widziałem kiedyś dystanse nakładane na mocowanie górne amortyzatora i nawet miało to sens, nie zmieniało charakterystyki pracy sprężyny i amorka, jedynie podnosiło auto przez zwiększenie odległości między kielichem, a amortyzatorem.
Hugo - 13-09-2013, 08:09
malina_drizzt napisał/a: | Myślę, że to suma czynników kiepskie sprężyny, zmęczone amortyzatory i tulejki z tyłu. | Bardzo możliwe. malina_drizzt napisał/a: | Widziałem kiedyś dystanse nakładane na mocowanie górne amortyzatora i nawet miało to sens, nie zmieniało charakterystyki pracy sprężyny i amorka, jedynie podnosiło auto przez zwiększenie odległości między kielichem, a amortyzatorem | Nie głupi pomysł, ale szpilki górnego mocowania trzebaby zmienić na dłuższe.
|
|
|