To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.

Anonymous - 02-06-2009, 00:58

W ramach wiosennych porządków w zawieszeniu mojego gala wymieniłem amorki na Sach Super Touring gazowe (w cenie 340 zł szt.) i muszę przyznać, że jak dla mnie spisują się znakomicie na naszych drogach. W zakrętach tył auta jest bardzo stabilny. Póki co nie mam powodów do narzekań. Polecam wszystkim, którzy przede wszystkim stawiają stabilność i trakcję nad komfort tłumienia (pomimo wszystko będący na wysokim i zadowalającym poziomie). Sprężyny pozostawiłem stare, zastanawiam się jedynie nad ewentualnym obniżeniem przodu o 2-3 cm.
tomekantom - 03-06-2009, 23:10

poradzcie moj galant jest wyjatkowo mieki czy to jest normalne dla tego modelu i jeszcze jedno podejrzewam ze to wlasnie amortyzatory gdy chamuje jadac powyzej setki potwornie trzesie mi kierownice az autem trzepie co to moze byc mam galanta z 2000 roku 2.4 GDI jeszcze nie wiem gdzie szukac przyczyny pomozcie
Anonymous - 04-06-2009, 11:53

@tomekantom
Co do bicia, to sprawdź tarcze hamulcowe - mogą być pokrzywione. W zależności od grubości tarcz należy je przetoczyć, a najlepiej kupić nowe.

xor - 04-06-2009, 12:40

szybkie pytanie - czy odboje na tył są dokładnie te same, co na przód ?
Anonymous - 05-06-2009, 01:45

Poduszki są takie same wg nr katalogowych, ale części montażowe się różnią przód w stosunku do tyłu. Nie jestem jednak w 100% pewny czy części montażowe się różnią, bo to akurat w serwisie dobierali sami podczas wymiany amorków.
KoraX - 10-06-2009, 16:02

seir napisał/a:
KrX napisał/a:
... Po założeniu gazówek KYB nie czuje żeby było "twardo" i to na najbardziej dziurawych drogach dolnego śląska ... także dla tych co się wachają ... nie ma sie co bać tylko zakładać gazówki. ... Jestem bardzo zadowolony komfort jazdy SUPER.

Powiedz jeszcze jakie miałeś wcześniej (w jakim były stanie) i czy zmiana jest odczuwalna. Ciekaw jestem, bo mozliwe, że wkrótce czeka mnie wymiana...

Olejowe i też KYB ... wygladały na fabryczne :lol: ... jeden już wykrwawił się na amen ...choć na diagnostyce wykazało że ma jeszcze 67 %.
Też bałem się że będzie twardo i każdą dziurę bede czuł (tak wszyscy gadali) ... ale nic takiego nie ma miejsca. Jest na prawde O NIEBO LEPIEJ i nie ma utraty komfortu.

[ Komentarz dodany przez: Owczar: 10-06-2009, 16:23 ]
W działach technicznych piszemy na temat, bez zbędnego wyrażania opinii na sprawy nie związane z tematem.

Anonymous - 23-06-2009, 15:08

Założyłem w Galu 2.0 td kombi amorki gazowe na tył DTW101197 nabyte w AUTOMAX w Lublinie, przejechałem na nich od połowy kwietnia ok. 9 tys km i wszystko jest ok. Koszt amorków to 160 zł za kpl, gwarancja 1 rok, ale przy tej cenie to uważam że jest w porządku. Firma niemiecka która produkuje te amorki produkuje ok. 2000 zamienników do różnych marek, jeśli ktoś byłby tym zainteresowany to można o tym poczytać w internecie.Sumując , uważam że zrobiłem dobry zakup, a tak dla informacji to w serwisie za oryginalne ze znaczkiem mitsu koszt ok. 900 zł/szt, w sklepie za taki amorek ze znaczkiem wycenili na 670 zł , bez znaczka - 400zł, a w innym sklepie dotałbym je po 200zł -jak się dowiedziałem, wszystkie są tej samej japońskiej marki(K)
Marti - 24-06-2009, 07:57

Andrzej F nie miałeś u siebie nivomatów - bo pod avatarem masz informację że posiadasz kombi? były też wersje bez nivo dlatego pytam bo ciekawi mnie czy zakupione amorki włożyłeś z oryg. springami.
tomekantom - 24-06-2009, 22:46

wlasnie u siebie zalozylem sasha na przod i kager na tyl kosztowalo mnie to 860 zl ale jezdza idealnie polecam

[ Dodano: 24-06-2009, 22:49 ]
Rados, dzieki za rade po wymianie amorkow bylo to samo zalozylem nowe tarcze i klocki problem znikl dzieki.

tomekantom - 25-06-2009, 20:20

300 € za amorki i tarcze razem z klockami wymienialem u siebie w Holandii
Anonymous - 26-06-2009, 00:32

Marti - przed zakupem sprawdziłem wszystko w serwisie wg nr VIN i zakupu dokonałem zgodnie z danymi z serwisu, montaż bez problemów.
ucznios - 03-07-2009, 22:26

Witam, Mam Galanta 2.0 GLS z 2000r. mam pytanie czy oplaca sie regenerowac tylne amory,ktore sa nietypowe i w serwisie kosztuja 1900zl za sztuke! Zamienniki po ok. 300zl ale sa jakies ciensze i nie pasuja do tych co mam. Jeden z amorow wyplul juz caly olej czy regeneracja ma sens?
t.o - 04-07-2009, 09:29

Nadszedł czas na zmianę amorków przednich, i mam dylemat.

Które wybrać ze względu na trwałość i komfort jazdy po polskich drogach: gazowe czy olejowe? Oczywiście KYB.

PS. Raczej nie jestem zwolennikiem twardego zawieszenia, jeśli to ma jakieś znaczenie ;)

Pozdrawiam
t.o

Maciek - 04-07-2009, 11:04

t.o napisał/a:
gazowe czy olejowe?

TZW gazowe polecam
t.o napisał/a:
Oczywiście KYB.
oczywiście :-)
xor - 08-07-2009, 00:01

Wlaśnie zdemontowałem sobie tylne, i... wyjąłem z 11 letniego samochodu chyba jeszcze oryginalne amortyzatory (sygnowane Mitsubishi, na dole tylko pisze KYB). Oczywiście zjechane - zpełnie nie odbijają, choć chodzą z oporem. Na przeglądzie niedawno zawieszenie ma się rozumieć wyszło ok, amortyzatory niby też. I w sumie trzymał się drogi świenie, nie gibało go, nie nosiło.
Po wyjęciu - skorodowane mocowania, choć gumy wydają się w dobrym stanie. Zagadka - jakim cudem najbardziej zeżarte są od góry - tą stroną, która w bagażniku pod grzybkiem jest ?

Ciekawe jak przod, jutro robię... :rolleyes: