[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Sprawdzenie i regulacja luzu zaworowego - Lancer CYxA
RalfPi - 26-05-2017, 08:27
wojtKLB napisał/a: | no mówią mi że nie mam ciśnienia na cylindrach wszystkich właśnie i to jest problem.
Boje się po prstu regeneracji głowicy w Aso że mi krzykną tysiąc więcej.
Jeśli sprawdzili by przy mnie ciśnienie że jest nie w porządku myślicie że to wystarczający dowód na głowice? |
Co do kompresji - jaki jest ciśnienie na każdym cylindrze?
Co do luzów - jaki jest luz na każdym zaworze?
Bez tych pomiarów(!), które przecież musieli zrobić (zakładam, że prawidłowo) to ciężko coś powiedzieć.
Co jest przyczyną (według nich) braku ciśnienia?
No i pytanie ile części mm chcą splanować?
Golotheman - 26-05-2017, 12:28
Zasada jest taka - badasz luzy, jeśli są złe, regulujesz. Dopiero kiedy regulacja jest ok, a nie masz ciśnienia, to ma prawo zapaść decyzja o regeneracji głowicy. Stąd gościu w aso Ci powiedział, żebyś przyjechał, bo to jest pierwsza rzecz jaką należy zrobić w tym przypadku. A na szklanki czeka się do tygodnia, więc przygotuj się na cierpliwość.
blackarth - 26-05-2017, 13:29
Tak czytam ten wątek i trochę się rozczarowałem silnikiem, pytanie czy tak jak tutaj w subaru, nie było mitsu specjalnych wersji silnikowych z przeznaczeniem dla gazu? https://forum-subaru.pl/viewtopic.php?f=24&t=11008
RalfPi - 26-05-2017, 13:40
Ale jeden silnik do regulacji (a nawet i 10'000) nie świadczy o jakości silnika!
Miałem jechać do ASO i mi serwisant, który zawsze mi auto robi i mnie kojarzy mówi:
Przyjedzie Pan (bo to już jakieś 80kkm od ostatniego sprawdzenia) na kontrole luzów, ale znając życie nic nie będzie do regulowanie
Więc rozczarowanie jest nie na miejscu. Do tego potrzebna jest jakaś statystyka.
Była wersja pod LPG - ja takową posiadam - 145kkm na LPG - bez kłopotów.
Golotheman - 26-05-2017, 13:44
blackarth, nie ma co się rozczarowywać. Każdy silnik wypala się, tylko trwa to dłużej lub krócej. I tak nie jest tak źle jak w kia ceed, gdzie wypalenie głowicy miało miejsce nawet po 20-30tys przebiegu od konwersji. Lancer jeszcze nie ma najmiększej głowicy - ale trzeba trafić na kogoś ogarniętego. A niestety o poprawności założenia instalacji dowiadujesz się, jak już auto kończy żywot po kilkudziesięciu tysiącach km i stwierdzasz - jednak ten rocznik dał radę, jednak dobra instalka.
Żeby było śmieszniej, to niektóre auta mają problem z zaworami nawet na benzynie (niektóre corsy tak miały, peugeoty też się zdarzało). Ubogo możesz mieć nie tylko na gazie. Także NIE DEMONIZUJMY
zbyszeklancer - 26-05-2017, 13:49
To prawda silnik silnikowi nie równy... Ja miałem podobny przypadek, tylko trafiłem od razu do serwisu autoryzowanego... Podejrzewali regulacje zaworów - wstępna wycena ok. 4 tys, a skończyło się na kompleksowej regeneracji głowicy... O łączny koszt nie pytajcie... Ale warto było do dnia dzisiejszego spokój
blackarth - 26-05-2017, 14:10
RalfPi napisał/a: | Była wersja pod LPG - ja takową posiadam - 145kkm na LPG - bez kłopotów. | Czy wiesz może jak rozpoznać tę wersję silnika? Widziałem w jednym ogłoszeniu właśnie taką informację, ale nie potrafię znależć informacji o silniku. Czy masz założoną lubryfikację, jaka instalacja?
Obecnie jeżdżę CIVC i chyba tylko regulacja luzów na śrubokręt ratuje ten silnik. Przy moim stylu jazdy już po 25 tys. muszę regulować, na benzynie można bez problemów 50 tys. przejechać i nie jest to kwestia regulacji mieszanki, bo tę mam zrobioną na sondzie szerokopasmowej.
http://www.mitsu-talk.de/...&threadID=49267 Tutaj historia z Niemiec, po 100 tys. km na gazie brak kompresji, z kolei niżej ktoś odpisał, że ma lubryfikacje i po 120 tys. km luzy w normie.
tyku - 26-05-2017, 14:13
blackarth napisał/a: | Czy wiesz może jak rozpoznać tę wersję silnika? |
Po VIN.
blackarth - 26-05-2017, 14:37
http://www.mitsu-talk.de/...&threadID=51617
Tutaj ktoś napisał, że Mitsu wycofało zezwolenie na montaż gazu dla wszystkich silników benzywnowych. W innym wątku wyczytałem, że tylko Clocie fabrycznie montowanej instalacji wzmacnianio specjalnie głowicę.
wojtKLB - 26-05-2017, 16:20
Podobno tak wyskoczyly że od razu głowica do regeneracji. Prześlę foto 📷
Golotheman - 29-05-2017, 06:47
blackarth, masz zagazowanego civica ? które generacji ?
Panowie, najgorsze jest to, że temat lpg jest tak złożony, że nigdy nie dojdziemy o co chodzi. Albo silnik może być wrażliwy, albo gaziarze paproki i tyle z tego...
Fakt jest jeden - jest kilka osób, które spokojnie 200kkm zrobili, skończyło się co prawda na regulacjach szklanek, ale tragedii nie było. Że regulacja jest upierdliwa-każdy wie. Niektórzy też mówili, że honda jest miękka i "nie lubi gazu". Poleciłem koledze warsztat w której montowali mi BRC do ibizy, zamontował w hondzie accord i zrobił 100kkm w 3 lata i nic się nie dzieje. Delikatne regulacje. A teoretycznie na BRC V-tec powinien klęknąć tak samo jak nasz MIVEC.
Także nie ma reguły... a że jest to kosztowna zabawa w "próbowanie" to niestety... ból jest straszny. Ale nawet jak dojdzie do remontu, to chyba się opłaca.
blackarth - 30-05-2017, 00:59
Civic VI, już leciwy, ale tanio się jeździ i na autostradzie nie ograniczam się z prędkością. Chciałem wymienić na lancera z cvt ogólnei oglądam różne samochody również civic VIII z końcówki produkcji, ale Lancer Sportback po prostu skradł mi serce jak żadne, ale są pewne granice....
Liczę, że RalfPi się odezwie w sprawie silnika tudzież instalacji jaką posiada, może to rozwiąże wątpliwości. Moim zdaniem to jednak nie jest kwestia montażu, prześledziłem ten temat i niemieckie storny. Wniosek, że te silniki nie nadają się do gazu, być może tak krytykowana lubryfikacja rozwiązałaby problem, albo przynajmniej zmniejszyła, ale w Polsce praktycznie każdy mądrzejszy od inżyniera, więc nikt tego nie instakuje, nie ma z kim porównać.
Druga sprawa, ktoś tu napisał, że jadąc na gazie trzeba jeździć wolniej, no gróra 30 minut, a ja sobie wyobrażałem jak kupię takiego Lancera z CVT to można na autosradzie lecieć 170-180, nie przez 30 minut tylko 6 godzin non stop.
tyku - 30-05-2017, 11:05
blackarth napisał/a: | jak kupię takiego Lancera z CVT to można na autosradzie lecieć 170-180, nie przez 30 minut tylko 6 godzin non stop. | Lepiej szukaj innego samochodu jeżeli masz takie wymagania (chyba, że jeździsz w słuchawkach lub masz zatkane uszy).
RalfPi, Już wszystko opisał. Ma wersję przystosowaną do gazu. Sprawdziłem po VIN.
Bizi78 - 30-05-2017, 11:13
Rafał, a jak to poznać po vinie, tak pytam z ciekawości .
tyku - 30-05-2017, 11:45
Poznaje po oznaczeniu tłoka (pewnie są też inne możliwości), ale mi to wystarczy, aby komuś sprawdzić.
Wersja wzmocniona (LPG) ma oznaczenie PISTON OPC : AJ5 .
1050A785 - BLOCK ASSY,CYLINDER - AJ5 .
Pisał już o tym tomekrvf,
[ Komentarz dodany przez: Bizi78: 30-05-2017, 11:57 ]
Dzięki, przyjąłem do wiadomości .
|
|
|