[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Stuki z okolic silnika, klekotanie, buczenie, huczenie ?
waspus - 23-05-2018, 21:57
U mnie sprawa się wyjaśniła. Chodziło o jakość paliwa, a szczególnie oktany. W poprzednim poście zapomniałem dopisać (a raczej nie skojarzyłem tego) że do pełnego baku dolałem środek do przeczyszczania układu paliwowego. Bak był zalany benzyną 95, więc jak dolałem tego czegoś to oktany spadły i się zaczęło. Tknęło mnie to dopiero jak w instrukcji doczytałem, że silniki 1.8 i 1.6 mają układ kontroli spalania stukowego, dzięki któremu można użyć tymczasowo benzyny poniżej 95.
Ogólnie to wszystko przeszło na razie. Przepaliłem całą benzynę, która była wcześniej i zalałem kolejno 98. Teraż już normalnie leje 95 i nic sie nie dzieje.
U mnie dodatkowy środek z benzynie powodował te objawy. W innych przypadkach może to być zwyczajnie zła jakość paliwa przy tankowaniu na stacjach w 'lesie'.
Dawid1111 - 26-05-2018, 22:31 Temat postu: Re: Mocne stuki w głowicy, co to?
DąDeL napisał/a: | Witam szanowne grono forumowiczów, sprawa wygląda tak: Lancer jeździł i nagle zaczęły się te stuki, słychać je wyraźnie z głowicy z lewej strony (od rozrządu, sprawdzane stetoskopem).
Łańcuch jest napięty, ciśnienie na wszystkich cylindrach ok, pod pokrywą nie widać nic niepokojącego. Czy ktoś wie co to może być?
Poniżej załączam film.
https://www.youtube.com/watch?v=DpaqYdozRKA |
a ja mam troche inne pytanie. Co to jest to stukanie po przekręceniu kluczyka ale jeszcze przed odpaleniem auta?
[ Dodano: 29-05-2018, 20:47 ]
No niech ktoś odpisze czy to normalne i ma to u siebie jeśli ma alarm ..
jacek63 - 29-05-2018, 23:09
normalne, chyba test pompy abs/asc
sebiniokrk - 10-07-2018, 06:56
Witam. Też mam ten sam problem co kolega waspus, tylko ja mam silnik 1.6. Podobny problem występuje w ASX. Przeczytałem wszystkie tematy na forum jednak nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi...
Spróbuję zadzwonić do ASO(jechać mi się nie chce, bo za daleko mam), może oni znają problem.
Keny999 - 10-07-2018, 13:16 Temat postu: Silnik Witam
Chcialbym sie dowiedziec co to za urzadzenie w okolicach silnika nad skrzynią biegów.podaje linka
http://i66.tinypic.com/fmj30o.jpg
Doda że steasznie piszczy przy właczonym zapłonie i wydaje mi się że nie powinno aż tak dawać o sobie znać
sebiniokrk - 10-07-2018, 21:52
Jutro leję po korek 98. Zobaczymy czy coś pomoże. Jednak dziwi mnie to, że wątek jest dosyć stary a nikt nie napisał jakie jest rozwiązanie tego problemu.
Robson_ck - 15-08-2018, 20:59
Witam
Jestem na forum od niedawna więc na wstępie witam wszystkich. Do dziś tylko czytałem forum ale mam mały(mam nadzieję) problem z moim Lancerem 1.8 4b10 z 2008 roku, wersja Intense. Problem polega na pojawianiu się dziwnego odgłosu po zapaleniu zimnego silnika i delikatnym dodaniu gazu po czym po chwili ustaje i jak znów dodam troszkę gazu to znów się pojawi. Mogę go "wywołać" dodaniem gazu tak do półtorej minuty po odpaleniu po czym już wszystko jest OK i już go nie słychać. Dodam że dźwięk ten w większym stopniu pojawia się po nocy niż po postoju 8 godzin w ciągu dnia a w ostatnie upały rano jest słabiej słyszalny niż na filmiku a po 8 godzinach postoju w ciągu dnia go wogóle niema. Tak więc wnioskuję że jest zależny od temperatury zewnętrznej i pewnie im zimniej tym będzie głośniejszy?/dłużej słyszalny? Olej niestety Castrol Edge Titanium FST 5W30 LL C3 - chociaż tyle że jestem pewny że to oryginał(mój mechanik kupuje w beczkach od oficjalnego dystrybutora) - w papierach po poprzednim właścicielu doczytałem że również był 5w30 ale nie pisało jakiej firmy. I tutaj jest zagadka iż nie wsłuchałem się czy dźwięk ten występował przed zmianą oleju. Mam zamiar zmienić olej na któryś zalecany z forum - ale czy dźwięk ten może być powiązany z olejem? Luzy zaworowe sprawdzone, łańcuch sprawdzony na tyle ile go widać po zdjęciu pokrywy - sztywny, nie lata na boki, mechanik sprawdził również luz na ogniwach , stwierdził że łańcuch dopóki nie zacznie być słyszalny to niema co ruszać i że znów go sprawdzimy przy następnej kontroli luzu zaworowego o ile nie zacznie wcześniej rzęzić, gazu niema.
Poniżej link do filmiku
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
Co sądzicie o tym dźwięku?
pozdrawiam
Robert
hubus - 15-08-2018, 21:49
A sprawdzałeś łańcuch?
Robson_ck - 15-08-2018, 22:25
Sprawdzony tak jak to opisałem w poście wyżej. Kilka tyg. temu zostawiłem auto u mechanika na noc aby rano odpalić i żeby posłuchał tego dźwięku - stwierdził że łańcuch daje inne dźwięki. Wspomniał coś że może to szklanki/zawory ale luzy były sprawdzone. I tutaj pytanie czy ten olej może mieć wpływ na głośniejsza prace szklanek/zaworów na zimnym silniku? Dziwne że niema tego dźwięku po postoju 8h w upał 30stopni ale jak jest do 25 stopni to już się pojawi a po nocy zawsze go słychać.
sebiniokrk - 25-09-2018, 09:07
W moim aucie problem namierzony jednak nie naprawiony. Nie znam się zbytnio na mechanice ale z tego co ustalił mój mechanik, problem cykania podczas delikatnego przyśpieszania tkwi w układzie odpowiedzialnym za zmienianie faz rozrządu.
Po jego wypięciu odgłosy ustawały, autem dało się jeździć.
Nie wymieniałem tego "czegoś"(nie wiem jak się to fachowo nazywa) bo koszty są dosyć spore i nie daje to gwarancji, że dźwięk nie powróci.
Grzeniu92 - 05-10-2018, 15:21
Teraz się tu naczytałem, pojechałem się do odciny (po wymianie tarcz i hamulców) i teraz też stuki słyszę, a nie mam pojęcia czy tak było wcześniej, a miałem zamiar pojechać do mechanika w sprawie rozrządu to może zajrzy jeszcze i powie czy coś nie tak, dorzucam filmik z tego stukania
https://youtu.be/7sQoHjQttRI
Chyba że to normalny dźwięk.
EDIT: Jakby co to pojechałem do mechanika i był lekko luźny łańcuch ale nadający się do wymiany, ta pierwsza generacja łańcucha.
Qsm - 18-10-2018, 18:29 Temat postu: [CY3A 1.8] Stuki zimnego silnika Witam wszystkich.
Od jakiegoś czasu ( około miesiąca) moje auto wydaje nieco niepokojące odgłosy po odpaleniu rano. Takie metaliczne terkotanie które ustaje po 30-60 sekundach. Raz mocniej raz słabiej, nie ma reguły. Po ruszeniu ustaje, odzywa się na chwilę przy zmianie biegu 1-2 i 2-3. Potem już nic nie słychać i silnik pracuje bez zarzutu. Spadku mocy nie zauważyłem.
W lipcu sprawdzałem luzy zaworowe, 0.25-0.3 na wydechu i 0.15-0.2 na ssących. Ostatnio wymieniłem również łańcuch rozrządu wraz z napinaczem i slizgami, bez poprawy niestety
Jeśli ma ktoś jakiś pomysł co to może być to będę wdzięczny za podpowiedź.
Jakby ktoś jeszcze podrzucił adres zaufanego mechanika w Gliwicach to już będzie pełnia szczęścia.
poziom1989 - 30-10-2018, 11:15
Witam,
ktos mial podobny problem?
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
Pozdrawiam
Grzegorz__90 - 10-11-2018, 17:09 Temat postu: klekotanie+zgrzytanie Witam,
Mój lancer wydaje dwa dziwne dźwięki, klekotanie takie "klik klik klik"(jak w dieslu na wolnych obrotach które ustaje jak wcisne sprzęgło. Drugi dźwięk to takie zgrzytanie/rzężenie przy obrotach
od 1.7k do 2.3k na każdym biegu. Bryka ma 130k przejechane, benzyniak. Mechanik twierdzi, że to może być coś ze skrzynią biegów ale na pewno nie wie, a jak miałby tam zajrzeć to od razu kasuje 800zł i nie ma gwarancji, że to zrobi dlatego pytam najpierw was czy macie jakieś pomysły co to może być? Nie wiem czy oba dźwięki pochodzą z tego samego źródła. Liczę na wasze rady.
April77 - 12-11-2018, 08:48
Drugi dźwięk to takie zgrzytanie/rzężenie przy obrotach
od 1.7k do 2.3k na każdym biegu. - Miałem identycznie na oleju shell, castrol (już po 2 tys km od wymiany) , amsoil (po 8 tysiącach) - na milersie cisza przez całe 10-12 tys km miedzy wymianami. Dźwięk znika od razu po wymianie oleju. Po raz pierwszy pojawiło to się jeszcze na gwarancji (10 tys przebiegu) w pierwszym roku jak w serwisie ASO zalali castrola, potem zmieniłem na shella i to samo. Potem 6 lat jeżdżenia na milersie i cisza. W zeszłym roku amsoil i dźwięk powrócił po pewnym przebiegu, obecnie ponownie millers i cisza. Auto 10 lat i 150 tyś przebiegu
|
|
|