Dom/garaż/ogród - pompa ciepla czy solar czy fotowoltaika
Krzyzak - 01-08-2022, 12:44
Marcino napisał/a: | Planuje załozyć | gdybyś potrzebował, to wiesz, że mam papiery F-gaz
Owczar - 01-08-2022, 13:04
Dużo zabawy z F-gazami żeby zrobić?
Jak Darek ma Fgazy, to śmiało bym montował to sam - o ile oczywiście dostaniesz teraz jakąś pompę. Przeliczyłbym OZC u jakiegoś audytora i dobrał moc.
Masz grzejniki czy podłogowe?
Marcino - 01-08-2022, 16:33
Cytat: | Jak Darek ma Fgazy, to śmiało bym montował to sam - o ile oczywiście dostaniesz teraz jakąś pompę. Przeliczyłbym OZC u jakiegoś audytora i dobrał moc.
Masz grzejniki czy podłogowe?
|
Układ mam mieszany, ale grzejnuiki duże i można na niskiej grzać.
Co do samej pompy to szwagier ma taki plan u sibie i mi mówił zeby wziać zewnętrzną jednostke AUX z klimy przemysłowej - 12-14kw 3fazową, do tego wymiennik Freon-Woda, sterowanie 0-10V i coś zeby tym wsterować. Jeszcze jakis buforek z 200-300 litrów zeby to spiać to z moim układem CO. Robiać samemu wyszło by w malutkich pieniazkach.
Krzyzak - 02-08-2022, 07:20
Owczar napisał/a: | Dużo zabawy z F-gazami żeby zrobić? | Szkolenie ok. 2 dni (pewnie robią różne ale dla ogarniętej osoby to optymalnie), egzamin (teoria + praktyka), wydanie dyplomu pracowniczego, z tym i dokumentacją (procedury na różne przypadki) do Urzędu Dozoru Technicznego - tam dyplom dla firmy po odpowiednich testach z udziałem wyznaczonego inspektora. Ja komplet dokumentów miałem po ok. 1.5 miesiąca, koszty samych nauk i dyplomów ok. 5k, min. drugie tyle sprzęt, który musisz mieć przy wizycie inspektora. Ceny z 2020 r.
Marcino napisał/a: | mówił zeby wziać zewnętrzną jednostke AUX z klimy przemysłowej - 12-14kw | Wiesz, że PC mają jeszcze grzałki w środku - generalnie to tak się sprawdza jak masz 0 albo -10 - przy niższych temperaturach się posiłkują grzałkami, przeciętnie 2 grzałki po 3kW.
Marcino napisał/a: | Robiać samemu wyszło by w malutkich pieniazkach. | Przede wszystkim jak masz FGaz to sam materiał kupujesz z dużym rabatem.
Owczar - 02-08-2022, 09:39
Z tymi grzakami to zalezy od modelu. Przez ostatnie lata pompy z wyszej polki bez problemu sobie radzily bez grzałek. To tak naprawdę kwestia jak wygląda krzywa mocy w funkcji temperatury.
Grzałki na pewno warto mieć dla bezpieczeństwa.
Ja tu widzę problem sterowania - pompy ciepła muszą robić defrosty - tutaj potrzebna tacka podgrzewana plus możliwość pracy w odwróconym cyklu - pompa grzeje jednostkę zewnętrzną ciepłem z zewnątrz. Przy podłogówce można śmiało bez bufora, ale przy grzejnikach już bym myślał o buforze.
Dodatkowo trzeba ogarnąć grzanie CWU.
Wpięcie w układ CO - najlepiej bezpośrednio z buforem przy instalacji mieszanej - warunek to układ zamknięty i odpowiednio uzdatniona woda z inhibitorami korozji.
Pewnie dobrze zaprogramowany PLC mógłby tym sterować, ale jak ogarnąć algorytm do defrostu? W jaki sposób wykrywać, że wymiennik zewnętrzny jest zaszroniony? Do niedawna można było kupić niedrogo monobloki Haier. Ale teraz to wszystkie urządzenia poszybowały w górę.
Marcino - 02-08-2022, 11:50
Narazie musze ogarnać remont domu do końca. Poddasze moge grzać klimą, drugą załozyć na dole i na okresy przejsciowe mam.
Co do rozwiązania wyzej omawianego czekam aż moj szwagierek zrobi u siebie i bedzie mu to działać. Inna opcja to sasiad z którym rozmawialem bo ma u siebie i zajmuje sie tym zawodowo powiedział ze mam sie odezwac to mogą mi załatwić sprzet po dobrej cenie jak dla dystrybutora na tzw "własny uzytek". On ma u siebie pompe dom duzy bez foto i mówi ze nie narzeka.
Zobaczę
Krzyzak - 03-08-2022, 09:36
Owczar napisał/a: | Przez ostatnie lata pompy z wyszej polki bez problemu sobie radzily bez grzałek | te powietrze-powietrze też? bo kiepsko to widzę jak będzie -30 na zewnątrz... co innego jak masz wymiennik gruntowy - ale to znów inwestycja 3x droższa...
Marcino napisał/a: | Poddasze moge grzać klimą, drugą załozyć na dole i na okresy przejsciowe mam. |
Jak z każdym źródłem ciepła (poza klasyczną kozą/kominkiem) to warunek jeden - pewność dostarczenia prądu, a zakładam, że obecna zima będzie dużym sprawdzianem dla naszych elektrowni...
W kraju stojącym na węglu już go brakuje i pomimo, że wiele elektrowni ma własne kopalnie, to jednak jakieś problemy mogą być.
U mnie na wsi drewno z 200zł/m3 poszybowało do 500 i to tylko mokra brzoza jest dostępna...
Owczar - 03-08-2022, 10:01
Krzyzak napisał/a: | Owczar napisał/a: | Przez ostatnie lata pompy z wyszej polki bez problemu sobie radzily bez grzałek | te powietrze-powietrze też? bo kiepsko to widzę jak będzie -30 na zewnątrz... co innego jak masz wymiennik gruntowy - ale to znów inwestycja 3x droższa...
|
Z mniejszą mocą, ale tak. Siedzę sporo na forum muratora w pompach i wiele osób twierdziło, że ich pompy - Panaosnic, LG, Daikin dawały radę tej i poprzedniej zimy bez grzałek. Choć to były raczej temperatury do -30.
Przykład takiej pompy:
https://pvmonitor.pl//i_user.php?idinst=10883&od=2021-01-17&do=2021-01-17#/pc0
Ale to pompa przewymairowana do małego i energooszczędnego domu.
Co do dostaw prądu - też mam obawy. Kupiłem agregat w zeszłym roku, który zasila pompę w razie W, ale liczę, że prąd będą odcinali
krzychu - 03-08-2022, 16:11
Owczar napisał/a: |
Co do dostaw prądu - też mam obawy. Kupiłem agregat w zeszłym roku, który zasila pompę w razie W, ale liczę, że prąd będą odcinali |
Hmmm. Ale to jakiś 3 fazowy do tego z sinusem? Bo tak się zastanawiam jak zareaguje jakiś wyżyłowany silnik na kwadraturę sinusa? Ile takie coś i ile miejsca zajmuje aby uciągnąć pompę?
Owczar - 03-08-2022, 16:16
Pompa ciepła jest 3 fazowa, ale inverter, więc na szczęscie tego problemu nie ma. Pompki są elektroniczne i też sobie radzą.
Prawdę mówiąc to żałuję, że pompa jest 3 fazowa, bo wymusza agregat 3 fazowy, a jak chcę używać go na cały dom, to już mam dość spory problem równoważenia obciążenia.
Bez pompy ciepła agregat mogę przełączyć na 1 fazę i używać jako awaryjne zasilanie domu bez obawy że go nierównomiernie obciążę.
sampler - 03-08-2022, 20:45
Owczar napisał/a: |
Z mniejszą mocą, ale tak. Siedzę sporo na forum muratora w pompach i wiele osób twierdziło, że ich pompy - Panaosnic, LG, Daikin dawały radę tej i poprzedniej zimy bez grzałek. Choć to były raczej temperatury do -30.
|
Wystarczy sprawdzić wykres P-T dla gazu jaki jest użyty i będzie wiadomo przy jakiej temperaturze powinna się wyłączyć. Czujnik zazwyczaj odcina pracę przy 2 barach.
Owczar - 03-08-2022, 20:46
Większość nowych jest na R32.
Krzyzak - 04-08-2022, 06:57
Też mam agregat, ale nie zamierzam zasilać domu. Wybrałem kompromis między mocą a wagą - kupiłem Hyundai 2kW (moc ciągła 1.6kW) bo waży ok. 20kg. Następny w szeregu ważył już (jeśli dobrze pamiętam) jakieś 80kg i np. nie załaduję go samemu do bagażnika...
Używanie agregatu do zasilania pompy ciepła to mija się z celem - rozważania z cyklu sprawność się kłaniają... ponad 60% paliwa idzie w ciepło a ceny benzyny też podskoczyły (agregat wraz z kanistrami tankowałem jeszcze poniżej 5zł/litr).
Owczar - 04-08-2022, 07:58
Prąd z agregatu to zło konieczne. Ale jak nie ma prądu, to wielkiego wyboru nie ma. Czy zasilanie domu czy pompy ciepła - to najdroższy prąd.
Nikt nie będzie tego używał kiedy jest dostępny prąd z sieci. Gdyby to były dłuższe okresy to bym szukał agregatu chłodzonego cieczą i odzyskiwał ciepło do układu ogrzewania.
Mam bzika na tym punkcie kiedy grzeje basen to chlodze dom, kiedy grzeje CWU, to tak samo wyciągam ciepło z domu - oczywiście tylko gdy jest nadmiar ciepła.
Wszystko sobie opomiarowalem i dostaje pod koniec każdego miesiąca statystyki (zużycie total jest wyższe bo zlicza też cześć energii na chłodzenie):
Pompa ciepła:
COP CO miesięczne: 5.34
COP CWU miesięczne: 4.21
COP całkowite miesięczne: 4.52
Pobrana CO: 25.77 kWh
Pobrana CWU: 66.2 kWh
Pobrana 1 tar: 47.82 kWh
Pobrana 2 tar: 77.89 kWh
Pobrana total: 125.72 kWh
Wyprodukowana CO: 137.51 kWh
Wyprodukowana CWU: 278.61 kWh
Podsumowanie od początku roku:
COP CO rocznie: 4.7
COP CWU rocznie: 3.72
COP całkowite rocznie: 4.32
Pobrana CO: 989.56 kWh
Pobrana CWU: 628.89 kWh
Pobrana 1 tar: 288.27 kWh
Pobrana 2 tar: 1389.75 kWh
Pobrana total: 1678.02 kWh
Wyprodukowana CO: 4650.39 kWh
Wyprodukowana CWU: 2340.44 kWh
Dla chłodzenia:
COP chlodzenie miesieczne: 24.89
COP chlodzenie rocznie: 28.35
Energia pobrana z gruntu miesiecznie: 1314.83 kWh
Energia pobrana z gruntu rocznie: 2743.35 kWh
Energia pobrana miesięcznie: 52.83 kWh
Energia pobrana rocznie: 96.75 kWh
Marcino - 04-08-2022, 10:05
Owczar napisał/a: | a tu widzę problem sterowania - pompy ciepła muszą robić defrosty - tutaj potrzebna tacka podgrzewana |
te jednostki mają swój układ który tym steruje.
|
|
|