Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T
Hugo - 24-09-2017, 12:05
Nowe piasty 5x114,3 gotowe. Przednie piasty z Legnum VR-4 (wypiaskowane i polakierowane na czarno we własnym zakresie, nowe łożyska (lewe Starline, prawe ori KOYO), tylne piasty kompletne sprawne używki z Eclipse 2g 2WD, oczyszczone i pomalowane na czarno. Nakrętki kół oczyszczone z korozji i też pomalowane na czarno. Brakuje 4 szt. nakrętek, muszę je w tygodniu odkręcić z Gala i odmalować, bo miałem zapasowy komplet tylko 16 szt.
Jedną nową felgę 5x114,3 która było dość mocno "przeorana" na rancie oddałem kumplowi do polakierowania, po odbiorze okazało się, że wyszła dużo jaśniejsza niż pozostałe 3 szt. w ori lakierze Na szczęście zostało mu tyle lakieru aby prysnąć też pozoistałe 3 felgi, więc nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, gdyż pozostałe felgi też miały drobne obcierki na rantach, a teraz wszystkie będą jak nowe...
Mam zamiar zamontować nowe piasty i felgi jeszcze w tym roku, ale musiałbym szukać felg zimowych 16" z rozstawem 5x114,3, choć z drugiej strony jeśli "zima" w tym roku byłaby taka jak w poprzednim, gdzie zimówki zakładałem bodajże w styczniu to miałbym trochę czasu. Nawet w takim przypadku można by zimę przejeździć na letnich oponach...
areksz121 - 24-09-2017, 14:43
Wybijałeś szpilki do czyszczenia piast?
Marcino - 24-09-2017, 15:04
Starline to z premedytacja zamontowałes na testy czy uważasz ze za ta cenę jest Ok? Ja mam zamontowane i jest Ok ale niektórzy się śmiali z łożyska za 65 zł ...
Hugo - 24-09-2017, 18:00
areksz121 napisał/a: | Wybijałeś szpilki do czyszczenia piast? | Nie, przednie piasty były piaskowane, więc tylko gwint na szpilkach owinąłem taśmą papierową i są idealnie płaszczyzna styku z tarczą jest pozbawiona jakiejkolwiek korozji, natomiast tylne piasty na płaszczyznach styku z tarczami miały tylko minimalny nalot korozji, który oczyściłem na błysk ręcznie szczotką drucianą i papierem ściernym 400. Marcino napisał/a: | Starline to z premedytacja zamontowałes na testy czy uważasz ze za ta cenę jest Ok? | Ani jedno ani drugie Zamontowałem z doświadczenia, bo obecnie mam je zamontowane na lewym przodzie, przejechane z 10 000 km i cisza jak makiem zasiał. Marcino napisał/a: | niektórzy się śmiali z łożyska za 65 zł ... | Co tak drogo, ja dałem 60 zł + 10 zł wysyłka kurierem Zakładam je na lewą stronę, bo w razie "W" łatwiej je tam wymienić (nie trzeba się mordować z długą i ciężką półosią).
Hugo - 03-10-2017, 19:44
Będą piasty i felgi 5x114,3 to trzeba było pomyśleć o innej zapasówce. Od razu szukałem koła dojazdowego, niestety te z rozstawem 5x114,3 i średnicy 16" bardzo drogie, ale tak się złożyło, że brat zniszczył oponę na swojej dojazdówce z Hyundai'a Coupe z 2003 r. i chciał ją wyrzucić na złom, więc felgę przygarnąłem Pozostało poszukać opony, które osobno są tylko nowe i jeszcze droższe niż całe zapasówki No więc poszukałem odpowiedniego rozmiaru opony, który średnicą byłby zbliżony do opony 225/40 R18 i znalazłem całe koła dojazdowe 16" od Rovera 75 za śmieszne pieniądze z oponą, której potrzebowałem (felga do wyrzucenia, bo rozstaw otworów to 5x100). Udało się za kilkadziesiąt pln kupić całe koło z idealną oponą i w komplecie z wyposażonym styropianowym organizerem (niestety lewarek, klucz do kół i "oczko" do holowania nie podejdą do Gala), więc wreszcie będzie gdzie schować wpinkę od haka holowniczego, zestaw kluczy i przedłużkę kabla do przyczepki. Dojazdówka z oponą 125/90 R16 jest bardzo wąska, więc organizer zmieści się idealnie pod podłogę bagażnika. Oczywiście koło przymierzyłem do wnęki w Galu (co prawda w kombi, ale raczej jest taka sama jak w sedanie) i pasuje idealnie, nawet będzie można do jej zamocowania użyć oryginalnej śruby z motylkiem Pozostało przełożyć oponę na felgę z Hyundai'a i zapasówka gotowa..
Tak to wygląda:
EDIT:
W piątek w zeszłym tygodniu wpadł oryginalny spojler na tylną klapę. Nadarzyła się jedyna i niepowtarzalna okazja kupić klapę z takim spojlerem, więc skorzystałem
Bizi78 - 03-10-2017, 20:05
No teraz to ma ręce i nogi, tylko ten rekin na dachu trochę szpeci .
tresorex - 03-10-2017, 20:13
Nie wolisz spoilera od vr4?
Marcino - 03-10-2017, 20:29
Kolor spasił czy malowałes ? Jest git!!!
Hugo - 03-10-2017, 20:49
Bizi78 napisał/a: | No teraz to ma ręce i nogi, tylko ten rekin na dachu trochę szpeci | Dzięki, rekin był od początku, więc niech zostanie tresorex napisał/a: | Nie wolisz spoilera od vr4? | Właśnie nie ma takiej opcji, dla spojler z VR-4 to dużo za dużo w tym aucie, już ten co zamontowałem jest na granicy, wiadomo o co chodzi Marcino napisał/a: | Kolor spasił czy malowałes ? | Klapa i spojler były w tym samym lakierze, czyli A69, ale spojler miał małą rysę, więc zostały polakierowane na nowo.
Aaa, wróciłem też od razu do oryginalnego czerwonego logo na środku tylnej klapy zamiast chromowanego i oderwałem też srebrną folię z logo na atrapie przedniej. Tym samym pozbyłem się wszystkich nieoryginalnych chromów na Galu
tresorex - 03-10-2017, 21:38
I dobrze że wróciłaś do czerwieni, srebrne znaczki nie pasują do ea
abdul - 03-10-2017, 22:05
Hugo napisał/a: |
tresorex napisał/a:
Nie wolisz spoilera od vr4?
Właśnie nie ma takiej opcji, dla spojler z VR-4 to dużo za dużo w tym aucie, już ten co zamontowałem jest na granicy, wiadomo o co chodzi |
eee glupoty gadasz nie ma nic piekniejszego niz spoiler od VR4 i klapa z hamerykanska rejestracja w EA
robertdg - 03-10-2017, 23:04
abdul napisał/a: | nie ma nic piekniejszego niz spoiler od VR4 i klapa z hamerykanska rejestracja w EA | Przecież to oryginalny Avance/sport wypust azjatycki
Hugo - 04-10-2017, 07:21
abdul napisał/a: | nie ma nic piekniejszego niz spoiler od VR4 i klapa z hamerykanska rejestracja w EA | Nie przekonasz mnie Cytat: | Przecież to oryginalny Avance/sport wypust azjatycki | Na pewno? Ma piasty 5x114,3
robertdg - 04-10-2017, 08:21
Hugo napisał/a: | Na pewno? Ma piasty 5x114,3 | W sensie że oryginalne VR-4 Avance/sport
Krzyzak - 04-10-2017, 10:04
Faktycznie spojler na bagażnik to jest jedyna brakująca rzecz w tej pięknej sylwetce. Bo klapa tak lekko opada ku tyłowi i warto tu coś poprawić.
A co zrobiłeś z tym spojlerem co kiedyś dla ciebie kupowałem?
|
|
|