To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

Hugo - 24-09-2017, 12:05

Nowe piasty 5x114,3 gotowe. Przednie piasty z Legnum VR-4 (wypiaskowane i polakierowane na czarno we własnym zakresie, nowe łożyska (lewe Starline, prawe ori KOYO), tylne piasty kompletne sprawne używki z Eclipse 2g 2WD, oczyszczone i pomalowane na czarno. Nakrętki kół oczyszczone z korozji i też pomalowane na czarno. Brakuje 4 szt. nakrętek, muszę je w tygodniu odkręcić z Gala i odmalować, bo miałem zapasowy komplet tylko 16 szt. :D

Jedną nową felgę 5x114,3 która było dość mocno "przeorana" na rancie oddałem kumplowi do polakierowania, po odbiorze okazało się, że wyszła dużo jaśniejsza niż pozostałe 3 szt. w ori lakierze :? Na szczęście zostało mu tyle lakieru aby prysnąć też pozoistałe 3 felgi, więc nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, gdyż pozostałe felgi też miały drobne obcierki na rantach, a teraz wszystkie będą jak nowe...

Mam zamiar zamontować nowe piasty i felgi jeszcze w tym roku, ale musiałbym szukać felg zimowych 16" z rozstawem 5x114,3, choć z drugiej strony jeśli "zima" w tym roku byłaby taka jak w poprzednim, gdzie zimówki zakładałem bodajże w styczniu to miałbym trochę czasu. Nawet w takim przypadku można by zimę przejeździć na letnich oponach...

areksz121 - 24-09-2017, 14:43

Wybijałeś szpilki do czyszczenia piast?
Marcino - 24-09-2017, 15:04

Starline to z premedytacja zamontowałes na testy czy uważasz ze za ta cenę jest Ok? Ja mam zamontowane i jest Ok ale niektórzy się śmiali z łożyska za 65 zł ...
Hugo - 24-09-2017, 18:00

areksz121 napisał/a:
Wybijałeś szpilki do czyszczenia piast?
Nie, przednie piasty były piaskowane, więc tylko gwint na szpilkach owinąłem taśmą papierową i są idealnie płaszczyzna styku z tarczą jest pozbawiona jakiejkolwiek korozji, natomiast tylne piasty na płaszczyznach styku z tarczami miały tylko minimalny nalot korozji, który oczyściłem na błysk ręcznie szczotką drucianą i papierem ściernym 400.
Marcino napisał/a:
Starline to z premedytacja zamontowałes na testy czy uważasz ze za ta cenę jest Ok?
Ani jedno ani drugie :mrgreen: Zamontowałem z doświadczenia, bo obecnie mam je zamontowane na lewym przodzie, przejechane z 10 000 km i cisza jak makiem zasiał.
Marcino napisał/a:
niektórzy się śmiali z łożyska za 65 zł ...
Co tak drogo, ja dałem 60 zł + 10 zł wysyłka kurierem :mrgreen: Zakładam je na lewą stronę, bo w razie "W" łatwiej je tam wymienić (nie trzeba się mordować z długą i ciężką półosią).
Hugo - 03-10-2017, 19:44

Będą piasty i felgi 5x114,3 to trzeba było pomyśleć o innej zapasówce. Od razu szukałem koła dojazdowego, niestety te z rozstawem 5x114,3 i średnicy 16" bardzo drogie, ale tak się złożyło, że brat zniszczył oponę na swojej dojazdówce z Hyundai'a Coupe z 2003 r. i chciał ją wyrzucić na złom, więc felgę przygarnąłem :wink: Pozostało poszukać opony, które osobno są tylko nowe i jeszcze droższe niż całe zapasówki :mrgreen: No więc poszukałem odpowiedniego rozmiaru opony, który średnicą byłby zbliżony do opony 225/40 R18 i znalazłem całe koła dojazdowe 16" od Rovera 75 za śmieszne pieniądze z oponą, której potrzebowałem (felga do wyrzucenia, bo rozstaw otworów to 5x100). Udało się za kilkadziesiąt pln kupić całe koło z idealną oponą i w komplecie z wyposażonym styropianowym organizerem (niestety lewarek, klucz do kół i "oczko" do holowania nie podejdą do Gala), więc wreszcie będzie gdzie schować wpinkę od haka holowniczego, zestaw kluczy i przedłużkę kabla do przyczepki. Dojazdówka z oponą 125/90 R16 jest bardzo wąska, więc organizer zmieści się idealnie pod podłogę bagażnika. Oczywiście koło przymierzyłem do wnęki w Galu (co prawda w kombi, ale raczej jest taka sama jak w sedanie) i pasuje idealnie, nawet będzie można do jej zamocowania użyć oryginalnej śruby z motylkiem :D Pozostało przełożyć oponę na felgę z Hyundai'a i zapasówka gotowa..
Tak to wygląda:

EDIT:

W piątek w zeszłym tygodniu wpadł oryginalny spojler na tylną klapę. Nadarzyła się jedyna i niepowtarzalna okazja kupić klapę z takim spojlerem, więc skorzystałem :wink:

Bizi78 - 03-10-2017, 20:05

No teraz to ma ręce i nogi, tylko ten rekin na dachu trochę szpeci :wink: .
tresorex - 03-10-2017, 20:13

Nie wolisz spoilera od vr4?
Marcino - 03-10-2017, 20:29

Kolor spasił czy malowałes ? Jest git!!!
Hugo - 03-10-2017, 20:49

Bizi78 napisał/a:
No teraz to ma ręce i nogi, tylko ten rekin na dachu trochę szpeci
Dzięki, rekin był od początku, więc niech zostanie :wink:
tresorex napisał/a:
Właśnie nie ma takiej opcji, dla spojler z VR-4 to dużo za dużo w tym aucie, już ten co zamontowałem jest na granicy, wiadomo o co chodzi :D
Marcino napisał/a:
Kolor spasił czy malowałes ?
Klapa i spojler były w tym samym lakierze, czyli A69, ale spojler miał małą rysę, więc zostały polakierowane na nowo.

Aaa, wróciłem też od razu do oryginalnego czerwonego logo na środku tylnej klapy zamiast chromowanego i oderwałem też srebrną folię z logo na atrapie przedniej. Tym samym pozbyłem się wszystkich nieoryginalnych chromów na Galu :wink:

tresorex - 03-10-2017, 21:38

I dobrze że wróciłaś do czerwieni, srebrne znaczki nie pasują do ea :D
abdul - 03-10-2017, 22:05

Hugo napisał/a:

tresorex napisał/a:
Właśnie nie ma takiej opcji, dla spojler z VR-4 to dużo za dużo w tym aucie, już ten co zamontowałem jest na granicy, wiadomo o co chodzi

eee glupoty gadasz :wink: nie ma nic piekniejszego niz spoiler od VR4 i klapa z hamerykanska rejestracja w EA :mrgreen:

robertdg - 03-10-2017, 23:04

abdul napisał/a:
nie ma nic piekniejszego niz spoiler od VR4 i klapa z hamerykanska rejestracja w EA
Przecież to oryginalny Avance/sport wypust azjatycki ;-)
Hugo - 04-10-2017, 07:21

abdul napisał/a:
nie ma nic piekniejszego niz spoiler od VR4 i klapa z hamerykanska rejestracja w EA
Nie przekonasz mnie :D
Cytat:
Przecież to oryginalny Avance/sport wypust azjatycki
Na pewno? Ma piasty 5x114,3
robertdg - 04-10-2017, 08:21

Hugo napisał/a:
Na pewno? Ma piasty 5x114,3
W sensie że oryginalne VR-4 Avance/sport
Krzyzak - 04-10-2017, 10:04

Faktycznie spojler na bagażnik to jest jedyna brakująca rzecz w tej pięknej sylwetce. Bo klapa tak lekko opada ku tyłowi i warto tu coś poprawić.
A co zrobiłeś z tym spojlerem co kiedyś dla ciebie kupowałem?