Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T
Marcino - 07-11-2017, 09:33
robertdg napisał/a: | Mierzenie piasty bez szpilek jest lekko oszukane, wciagnij szpilki i powtórz pomiar |
Nie No bez jaj.... chyba szpilki nie krzywią ....
Hugo - 07-11-2017, 10:39
Też tego nie rozumiem. Tymbardziej, że do piasty ze szpilkami nie mogłem dostawić czujnika, bo ciągle mi haczyły w uchwyt...
Krzyzak - 07-11-2017, 12:28
Da się czujnik ustawić pod odpowiednim kątem i nie będzie haczyć. Zawsze mierzę ze szpilkami bo ich wybijanie bez demontażu piasty może ją uszkodzić. Do wybijania podkładam tulejkę o średnicy wewn. ok. 25mm i dopiero wybijam przez mosiężny pobijak.
Hugo - 07-11-2017, 18:59
Zgadza się, wybijanie szpilki na zamontowanej piaście nie jest dobrym pomysłem. Ja miałem piasty wyjęte, wtedy podkładam od dołu nasadkę 20, na szpilkę nakręcam na kilka zwoi nakrętkę i wybijam szpilkę.
A tak w ogóle to dzisiaj wymienione tylne piasty na te, które niby miały bicie 0,02 mm oraz wymieniony prawy drążek kierowniczy (TRW) i obie końcówki drążków kierowniczych (CTR). Do tego wszystkie tłoczki hamulcowe sprawdzone, pracują pięknie oraz wszystkie prowadnice zacisków oczyszczone z Ate Plastilube i nasmarowane oryginalnym pomarańczowym smarem dołączanym do oryginalnych zestawów naprawczych zacisków Mitsu. Zaciski pływają na prowadnicach jak ta lala
Niestety próbowałem pomierzyć bicie tylnych tarczobębnów, przednich piast i tarcz, ale poddałem się. Ten czujnik zegarowy to padaka. Ile zrobię obrotów piastą lub tarczą tyle pokaże odchyłek Szału można dostać! Gó... jakich mało.
No więc jazda próbna i zniknęły jakiekolwiek drgania/pulsowanie pedału hamulca podczas hamowania, także przyczyną tego był zapewne luz na tylnym prawym łożysku koła. Pięknie. Niestety na kierownicy nadal czuć wibracje podczas hamowania z prędkości 80 km/h i większej, także tarcze przednie są zwichrowane. Bez komentarza, bo nie mam już sił na te "hamulce".
robertdg - 07-11-2017, 19:06
Hugo napisał/a: | Ten czujnik zegarowy to padaka. Ile zrobię obrotów piastą lub tarczą tyle pokaże odchyłek Szału można dostać! Gó... jakich mało. | Błedna stabilizacja na uchwycie stąd taki cyrk
Hugo - 07-11-2017, 19:37
robertdg napisał/a: | Błedna stabilizacja na uchwycie stąd taki cyrk | Bardziej nie dało się skręcić ramion śrubami kontrującymi, a jako podstawy dla magnesu użyłem metalowej wycieraczki o wadze ok. 15 kg.
vrangsinn - 07-11-2017, 20:15
Hugo napisał/a: | Pięknie. Niestety na kierownicy nadal czuć wibracje podczas hamowania z prędkości 80 km/h i większej, także tarcze przednie są zwichrowane. Bez komentarza, bo nie mam już sił na te "hamulce". |
a u mnie wszystko pięknie hula jak ta lala...bez żadnych modyfikacji, i tak już dwa lata....narazie tfu tfu tfu....
Hugo - 07-11-2017, 20:23
vrangsinn napisał/a: | a u mnie wszystko pięknie hula jak ta lala...bez żadnych modyfikacji, i tak już dwa lata....narazie tfu tfu tfu.... | No tak, ale jak to wygląda i hamuje
vrangsinn - 07-11-2017, 21:06
Hugo napisał/a: | vrangsinn napisał/a: | a u mnie wszystko pięknie hula jak ta lala...bez żadnych modyfikacji, i tak już dwa lata....narazie tfu tfu tfu.... | No tak, ale jak to wygląda i hamuje |
co do wyglądu to się nie wypowiadam bo to oczywiste...a hamowanie mi osobiście nie przeszkadza....generalnie czytając wszystkie wątki istnieje tylko jedna alternatywa co załatwia obie kwestie inne to tylko pół środki.
Hugo - 07-11-2017, 21:19
vrangsinn napisał/a: | istnieje tylko jedna alternatywa co załatwia obie kwestie | Wiem o czym myślisz, dojrzewam do tej decyzji. Niestety moje finanse nie
Krzyzak - 07-11-2017, 22:17
u mnie ten czujnik się trzyma z powodzeniem
wiesz, w środku są 2 magnesy i albo się je ustawia w fazie albo nie - przekręcasz przełącznik i się zwrotnicy trzyma bardzo dobrze
Hugo - 08-11-2017, 08:26
Krzyzak, wiem co znaczy ON-OFF
Marcino - 08-11-2017, 23:35
Patrząc na twoje doświadczenia zastanawiam się czy lepszy magnes w statywie dał by radę?
Hugo - 09-11-2017, 19:48
Marcino napisał/a: | Patrząc na twoje doświadczenia zastanawiam się czy lepszy magnes w statywie dał by radę? | Nabijasz się ze mnie?
Chcesz mocniejszy magnes to masz (6 magnesów neodymowych o średnicy 10 mm), teraz nawet diabeł nie oderwie podstawy od metalu
Bizi78 - 09-11-2017, 19:56
Tylko jak ty dokręcisz koło z tym statywem .
|
|
|