To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

Marcino - 25-11-2017, 18:35

Cytat:
Marcino napisał/a: A montujecie tak jak były wiercone? Nie kapuję

Chodziło mi o to ze otwóry jak wiercisz to jeden wykorzystujesz i masz go na szpilce.... wiec przy montaży robisz tak samo ten wykorzystany otwór na tą samą szpilke.

Nie wiem co ja mam za przednie tarcze... kupiłem je z hamulcami 2 polift ale sa zajefajne, zero bicia i dobrze hamuja.

Hugo - 25-11-2017, 19:52

Oczywiście, że musisz wykorzystać ten otwór, ale nie zakładam go na tą samą szpilkę, bo przecież nie wiercę otworów na aucie tylko mam zapasową piastę :D Otwory nawiercasz od tyłu tarczy, jakbyś chciał wiercić od czoła to skąd byś wiedział gdzie wypada otwór, ja rentgena w oczach nie mam :wink:
Marcino - 25-11-2017, 21:30

Oki Oki.
Hugo - 27-11-2017, 17:40

Przejechane może 40 km i żadnego bicia podczas hamowania :mrgreen:

Dzisiaj na liczniku wyskoczyło trochę siekierek :wink:

Bizi78 - 27-11-2017, 17:58

Myślałem, że już będzie 777777km :mrgreen: .
jacek11 - 27-11-2017, 20:14

Hugo napisał/a:
Przejechane może 40 km i żadnego bicia podczas hamowania

No i na co teraz będziesz narzekał :?: :P

Hugo - 27-11-2017, 21:05

No właśnie z tym jest problem, bo teraz to się nie chce z niego wysiadać, ale nie zapeszajmy...
Bzyk_R1 - 27-11-2017, 21:12

Czyli temat Twoich hamulców zamknięty? Oby tak było bo textar nie do zabicia ;-)
Marcino - 28-11-2017, 00:40

Idzie poznać po zdjęciu jaka to tarcza ?
Hugo - 28-11-2017, 08:25

Bzyk_R1, mam nadzieję. Textary 294/24 mm to szajs :mrgreen: Najpierw wymieniłem prawą na ori 294/26 mm od ASX i bicie się zmniejszyło. Teraz wymieniłem drugą i jest bajka. Jak ktos jeździ jak dziadek to może i 294/24 mm się nie pogną :wink:

Marcino, znowu nie kapuję o co kaman...

Bzyk_R1 - 28-11-2017, 10:32

No dzięki :P mów mi teraz dziadzio :mrgreen:
Owczar - 29-11-2017, 05:43

Hugo napisał/a:
Bzyk_R1, mam nadzieję. Textary 294/24 mm to szajs Najpierw wymieniłem prawą na ori 294/26 mm od ASX i bicie się zmniejszyło. Teraz wymieniłem drugą i jest bajka. Jak ktos jeździ jak dziadek to może i 294/24 mm się nie pogną

Szczerze mówiąc to nie wiem co za textara miałeś. U mnie od prawie 6 lat mam te same tarcze textar (zestaw po 2 lifcie), które używam z klockami textar - to już chyba 3 komplet klocków. Tarcze się już co prawda kończą, ale do emeryckiego stylu jazdy to mi daleko :D Galant opierdziela mi na autostradach po 17-18l lpg. Od Warszawy do zjazdu na Konien nie starcza mi 33l gazu... nie raz hamowałem z bardzo wysokich prędkości do 90 bo ktoś zajechał drogę, a tarcze do tej pory są proste. Był czas, że jeździłem nim zero jedynkowo. Gaz w podłodze (kickdown) do 180 (oczywiście nie w PL), a potem nagłe hamowania i tak w kółko. I jakoś standardowe tarcze dały radę, a i wyhamować się dało bez problemu nawet jak ktoś nagle zajechał drogę.

Tarcze nie gną się od przegrzewania. Można je nawet rozgrzać do czerwoności - w swoich zdarzyło mi się je nagrzać tak, że z hamulców szedł dym...
Hamulce gną się od:
- nagłe wystudzenie np w kałuży
- zatrzymanie auta na bardzo rozgrzanych tarczach - wtedy część która nie jest przykryta klockiem stygnie szybciej i tworzą się naprężenia
- zapieczone zaciski które nie pozwalają wystudzić tarczy i jest efekt jak wyżej
- krzywe piasty

Jeśli nagrzewamy i studzimy równomiernie, to tarcza nie powinna się pokrzywić. Oczywiście im mniejsza tarcza tym łatwiej ją nagrzać i pokrzywić, ale przy niewłaściwym użytkowaniu i tarcze 350mm można pokrzywić bez więszkego problemu.

Hugo - 29-11-2017, 08:16

Owczar, no to w takim razie opcje są dwie: lato jakie było każdy wie, ulewa za ulewą, pech chciał, że mialem od wiosny do jesieni remont drogi i musiałem jeździć leśną drogą. Czasami po wyhamowaniu na krajówce skręcałem w tą drogę i od razu wjeżdżałem w kałuże o głębokości 20 cm i więcej i brnąłem w niej przez nawet 30 m :roll: Druga opcja to trafiłem na podróby.
Owczar - 29-11-2017, 10:30

Ta opcja z wodą może być przyczyną. A Twój trop z trzymajacym zaciskiem wykluczyles?
Hugo - 29-11-2017, 11:35

Wykluczyłem. Wszystkie zaciski pracują jak nowe. Z 2 tygodnie wstecz zrobiłem generalny przegląd wszystkich zacisków.