Nasze nieMiśki ;-) - Proton Rally
Ziemba. - 15-12-2019, 22:24
Fragu napisał/a: | ytuacja powoli się prostuje, jest szansa, że będzie można dalej jeździć. |
Chodzi o zmiany w regulaminach?
Fragu - 15-12-2019, 22:40
Ziemba., Nieee. Sprawy prywatne
Ziemba. - 17-12-2019, 12:33
Tak czy inaczej powodzenia!
Fragu - 21-01-2020, 14:20
Coś się ruszyło i idzie ku dobremu...
niedługo więcej info!
Fragu - 07-02-2020, 13:19
No dobra, kilka konkretów:
Proton szykuje się na cały cykl Rajdowych Mistrzostw Polski Zachodniej, 5 rund SKJS.
- silnik został odrobinę doprężony
- kolektor ssący obrobiony
- większa przepustnica 60mm
- będzie nowy zimny dolot
- na tył wpadną zaciski Lucasa z carismy/volvo wraz z nowymi klockami
- przejścia przewodów hamulcowych przez blachy będą zrobione wg wskazań FIA
- zamontowana będzie druga gaśnica
- zawieszenie będzie ciut poniżone + zbieżność i kąty (przód na 0 lub max na pół stopnia)
- Oczywiście nowy olej, płyn chłodniczy, filtry
- wpadnie nowe lekkie koło zamachowe od Otoczaka + obite kewlarem sprzęgło + olej do skrzyni
- już realizuje się zamówienie na nowe opony:
2x extreme vr2 R5 - miękkie
2x extreme vr2 R7 - średnie
2x extrem deszcze
Chyba to tyle
Pierwszy start 21.03 - Rajd Monte Karlino
Fragu - 12-02-2020, 10:05
...A już witalem się z gąska, a tu wylądowałem w szpitalu i starty stoją pod dużym znakiem zapytania.
Marcino - 12-02-2020, 12:57
Zdrówka zatem!!!!
Fragu - 12-03-2020, 15:25
Hej!
Niby się nic nie dziej, ale jednak...
Zdrowie pokarało mnie dość mocno ostatnio, na szczęście udało się wyjść ze szpitala po miesiącu. Czas przygotowywać się do sezonu 2020, który ma być pod dyktando Rajdowych Mistrzostw Polski Zachodniej (skjs).
Pierwsza runda miała być już 21.03 jednak z uwagi na konornowirusa została przeniesiona na bliżej nieznany termin, co dla mnie w sumie na plus bo zdążę ogarnąć auto.
Na szybko przyjechały pierwsze graty:
- płyn hamulcowy RBF 600, przewody w oplocie HEL, do tego na tył wskakują zaciski z poliftowej carismy i zostaną zrobione regulaminowe przejścia przewodów przez ściany grodziowe auta.
- wyposażenie wnętrza: saszetka, lampa pilota, druga 2kg gaśnica wraz zmocowaniem
- pasy 6pkt pod Hans system, kołnierz HANS (czekam jeszcze na kask do kompletu)
- stożek - bo nieco upraszczam dolot
- lekki zamach by otoczak + tarcza obita kevlarem by Otoczak. Wszystko wyważone
W szybkim między czasie Proton miał 2 razy zmienioną UPG. Pierwsza która zamówiłem, metalowa 0,5mm okazała się...za cienka i tłoki delikatnie całowały głowicę. Szybka podmiana na taką 1,2mm i jest ok. Oczywiście wlał się nowy olej 5w50, filtry, cały rozrząd, płyn chłodniczy. Ze sprzęgłem do skrzyni trafi nowy olej i....i to chyba z grubsza będzie tyle. W głowie pomysłów pełno, ale budżet już słaby
Aha no i na założenie czeka 6 sztuk nowych opon EXTREME. 2 szt mieszanka średnia, 2 szt mieszanka miękka i 2 szt deszcze. powinno wystarczyć na cały sezon.
Uff to tyle póki co
Krzyzak - 12-03-2020, 21:14
trzymasz gaśnicę na schodach w domu?
Fragu - 12-03-2020, 22:14
Krzyzak, ???
Pozowala do zdjęcia...A o co chodzi z tymi schodami?
Fragu - 13-03-2020, 12:58
I jeszcze kilka zdjęć:
Oponki
Porównanie kasków. Po prawej stary, po lewej nowy pod system Hans
jacek11 - 13-03-2020, 16:09
Dlaczego po dwie tylko ?
Fragu - 13-03-2020, 17:33
jacek11, na przodzie w 80% przypadków mieszanka średnia się spisuje znakomicie, na tyle właściwie zawsze miękka (lekki tył).
Deszczówki dwie...bo dwie jeszcze mam Mam też dwie opony w mieszance twardej, ale one zazwyczaj spisują się tylko w jeździe torowej w wysokich temperaturach. Na odcinku drogowym moim autem ich odpowiednio nie dogrzeje.
jacek11 - 13-03-2020, 21:09
W głowie się nie mieści, jaki zasób wiadomości trzeba posiadać, aby startować w takich wyścigach.
To jest bardzo edukacyjny wątek
Fragu - 22-03-2020, 10:09
Się zmieniamy
|
|
|