To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - CB w nowym Outku

mitsu00 - 11-03-2010, 10:28

Sprzedawca chwali tą Georgię bo chce ci ją sprzedać bo kosztuje prawie 300 zł..... :D Parametry będziesz miał jednak marne bo praw fizyki nie oszukasz. Ale jeśli tak bardzo chcesz to sobie ją kup :wink: Chciałeś opinii to ją uzyskałeś.
kaniak - 11-03-2010, 18:29

Generalnie jestem nastawiony na antenę krótką. Jedną z alternatyw jest Triflex, a drugą Georgia. Wiem, że krótkie anteny zawsze są gorsze niż dłuższe. Jednak z tych dwóch moim zdaniem lepiej wypada Georgia.
JCH - 11-03-2010, 20:37

Optymalnie byłoby przetestować taką antenę. Mówisz kaniak, że sprzedawca ma taką w Outlanderze - niech da Ci na dzień lub dwa do testów.
A jak już kupisz to ja się piszę na testowanie Twojej :D

kaniak - 11-03-2010, 21:27

Z tego co wiem, to nie ma możliwości wypożyczenia jej do testów:) Podczas pytania o antenę triflex i wspomnienie o Outlanderze, sprzedawca zdecydowanie odradził Triflexa. U siebie ma zamontowanego Presidenta i nie ma jednocześnie problemów z otwieraniem bagażnika. Do tego antenę można łatwo i szybko schować:) Podobno złodzieje anten znają Triflex'a.
rezon - 11-03-2010, 23:47

kaniak napisał/a:
Podobno złodzieje anten znają Triflex'a.
i co zrobią odkręcą pręt anteny - bo przecież nie podstawę.
kaniak napisał/a:
Do tego antenę można łatwo i szybko schować:)
każdą magnesówkę można łatwo i szybko schować, ale komu się chce za każdym razem ją montować? 4 lata przejeździłem z Little WIllem na dachu OCtavii - jakość nieporównywalna do Duoflexa, ale wygoda ostatniego jest znacznie wyższa. Aby używać CB muszę tylko je włączyć
IrekOutekII - 14-03-2010, 22:34

Chłopaki mam pytanie - jak się pozbyliście zakłóceń w radiu - ja słyszę silnik nawiewu, wycieraczki - podpowiedzcie coś!
rezon - 15-03-2010, 10:09

IrekOutekII napisał/a:
jak się pozbyliście zakłóceń w radiu - ja słyszę silnik nawiewu, wycieraczki - podpowiedzcie coś!
masz dobrze połączone z masą radio? Ja nigdy nie miałem takich problemów - od dobrych kilku lat radio Uniden 520XL.
IrekOutekII - 15-03-2010, 10:23

Radio mam zamontowane we wnęce w konsoli środkowej i mase mam tylko poprzez kabel z zapalniczki - sugerujesz osobną masę???
rezon - 15-03-2010, 12:34

Jak masz we wnęce, to może też masz przykręcone do czegoś metalowego? Jeżeli nie, to warto jednak podciągnąć drugą masę. Ważna jest również dobra masa anteny - jeżeli jest stała - przy magnesówkach nie ma takiej możliwości.
krzychu - 15-03-2010, 16:17

IrekOutekII napisał/a:
Chłopaki mam pytanie - jak się pozbyliście zakłóceń w radiu - ja słyszę silnik nawiewu, wycieraczki - podpowiedzcie coś!

A jakie masz radio? Ma regulację RG Gain? Ja w swoim przy triflexie RF Gain ma skręcone ostatnio o 60-70%. Nie odczuwam gorszego zasięgu a to co przepuszcza ASC jest bardzo precyzyjnie wyselekcjonowane. A przy maksymalnym odkręceniu zakłócenia się np. od wycieraczek i ogólnie rosną po włączeniu silnika, ABS BARDZO sieje przy ingerencji. Można walczyć z jakimiś pomysłami na ekrany, feryty, lepsze masy, filtry itd albo przykręcić RF Gain tak żeby podczas jazdy zakłócenia były poniżej skali.

mitsu00 - 15-03-2010, 20:27

krzychu napisał/a:
Można walczyć z jakimiś pomysłami na ekrany, feryty, lepsze masy, filtry itd albo przykręcić RF Gain tak żeby podczas jazdy zakłócenia były poniżej skali.

Ja mam President Taylor III ASC z zasilaniem podłączonym na stałe (radyjko działa nawet po całkowicie wyłączonym zapłonie). Nie mam funkcji RF Gain tylko aut. ASC. Nie mam żadnych zakłóceń z wycieraczek czy innych hałasów.

krzychu - 15-03-2010, 21:33

mitsu00 napisał/a:
Nie mam funkcji RF Gain tylko aut. ASC. Nie mam żadnych zakłóceń z wycieraczek czy innych hałasów.

ASC radziło sobie z zakłóceniami pochodzącymi od samochodu (ale z początku nie mogłem się przekonać do ASC bo ciągle jakieś trzaski przepuszczało). Za to po przekręceniu RF Gain nie dość że łatwiej było regulować manualnie odcięcie jak i potem się okazało ASC świetnie działa po ustawieniu RF Gain w takim położeniu że zakłócenia są poniżej skali.
Harry II ASC radyjko.

IrekOutekII - 15-03-2010, 21:46

Ja mam Johnny II i antena Super Florida - ogólnie jest OK ale w A6 nie miałem żadnych szymów!
mitsu00 - 15-03-2010, 21:49

Harry i Johnny II Presidenta to istne szumofony. Miałem te radyjka przed Taylorem i ciągle kląłem że taki slaby głośnik mają i ze szumią. Taylor to zupełnie inna liga....
krzychu - 15-03-2010, 22:00

mitsu00 napisał/a:
że taki slaby głośnik mają i ze szumią.

Głośnik mam zewnętrzny (bo radio w zabudowie), przed zabudową nie uważałem że miało zły głośnik. Te Szumy o których mówisz raczej wynikają z bardzo mocno ustawionego przedwzmacniacza (RF Gain) a nie samego radia. Ale to moje zdanie. Mi tam styka.