To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Lampy przod jakie żarowki

RoBSoN_97 - 05-06-2013, 10:06

matimatizo761 napisał/a:
Czyli bez żadnego problemu można wsadzic żarówki z xenonu ? I jak je ustawic na sam dół ?

Tak, zakładasz instalacje HID, czyli xenon i żarniki w lampy, zamiast żarówek. Z ustawieniem jest troszkę zabawy- najlepiej jak się już ściemnia podjechać pod ścianę i wtedy ustawiać zarys światła.
SHARK1979 napisał/a:
Wszystko pięknie z tymi waszymi xenonami ale stare klosze nie są przystosowane do czegoś takiego i są nielegalne

Wszystko prawda, no i? Jedyne co Ci grozi to jak trafisz na policjanta służbiste to masz po dowodzie na dzień, dwa (zdejmujesz żarniki, jedziesz na stacje diagnostyczną i potem po dowód - ja nigdy problemów z xenonem nie miałem jak już wspomniałem wyżej).
Białe światło uzyskasz tylko z xenonu, ewentualnie LED lub CCFL, ale te ostatnie dobre do jazdy dziennej.
Jedynie co kojarzę to Philips Blue Vision Xenon Effect świecił w miarę na biało, ale za żywotne to one nie były, nie wiem może było spowodowane tym, że zmieniałem żarówka<->xenon swojego czasu.

xluki - 05-06-2013, 11:53

RoBSoN_97, jakie masz żarniki? Masz bixenony (HB4)? Zastanawiam się nad montażem bixenonów 4300K ;)
RoBSoN_97 - 05-06-2013, 14:43

Miałem H4 (jeden mi się wypalił bo świeci na bursztynowo :rolleyes: ), doradzam wybrać barwę 5000K - idealnie białe światło.
matimatizo761 - 05-06-2013, 16:32

RoBSoN_97, Czyli jak założę instalacje HID to bez nie muszę mieć spryskiwaczy ?
RoBSoN_97 - 05-06-2013, 19:38

Już padło to słowo, montowanie xenonu do samochodu jest nielegalne!
Nawet założenie spryskiwaczy Ci nic nie da, bo klosz jest prążkowany, a dwa nie ma samopoziomowania, więc jak chcesz zakładać to zakładaj tylko, że jak będziesz miał pecha i trafisz na policjanta urzędasa to możesz mieć problemy. Po prostu jak założysz musisz mieć tą świadomość.

plecho1 - 05-06-2013, 21:02

A najważniejsze, że takie lampy nie maja homologacji pod takie źródło światła jakim jest xenon. Nie pomogą gładkie szkła czy spryskiwacze a nawet samopoziomowanie jeśli na lampach nie będzie wytłoczona homologacja pod xenony.
mateelv - 05-06-2013, 21:20

mateelv napisał/a:
Dzisiaj wsadziłem do siebie Tungsram Sportlight +50%....

Tydzień temu mi padły, wytrzymały równe 9 miesięcy. Miesięcznie robię ok. 600km.
9x600km = ~5400km

xluki - 05-06-2013, 22:05

RoBSoN_97, miałem właśnie na myśli 5000K ;)
FredPL - 29-01-2015, 18:47

Czas odkopać temat i ponowić pytanie. Jutro jadę polerować klosze lamp w mojej Cari co jest pierwszym krokiem na poprawienie oświetlenia nocą, drugim krokiem będzie wsadzenie nowych żarówek, tylko pytanie jakich?

Myślałem o Philips VisionPlus H4 (~40PLN), ktoś używał tych żarówek w swoim aucie ? A może ktoś może polecić jakieś lepsze/inne w zbliżonej cenie ?

apg2312 - 29-01-2015, 18:55

Osram Nightbreaker Unlimited
IMHO lepszych nie kupisz.

grzesiopol - 29-01-2015, 19:36

FredPL napisał/a:
jadę polerować klosze lamp w mojej Cari co jest pierwszym krokiem na poprawienie oświetlenia nocą,
jeżeli mogę coś doradzić to lepszym rozwiazaniem jest wymiana reflektorów na nowe, Depo 8) na allegro kosztują do 400zł za komplet, nawet jak bedzie to zamiennik to i tak będą lepsze niż polerka. To jest moje zdanie.

Co do żarówek osobiście używam "Tungsram SPORTLIGHT BLUish" w każdym samochodzie do jakiego są dostępne. Światełko ładne, jasne i dobrze oświetla i co najważniejsze długo świecą, bo musisz sie liczyć z tym, że im więcej + xx % w żarówce tym krócej będzie świecić. Coś za coś.

plecho1 - 29-01-2015, 19:39

Tu chodzi o polerowanie kloszy, jeśli w tych starych odbłyśnik jest OK, to taka polerka da jednak lepszy efekt niż wymiana na zamienniki. Nie wiem jak teraz jest z jakością tych Depo, ale szwagier kiedyś takie zamienniki Depo założył do Vectry B i nie szło tego dobrze ustawić.
grzesiopol - 29-01-2015, 20:16

Troche odbiegamy od tematu ale co tam. Napisałem, że to jest moje zdanie, wolałbym kupić nowe niż polerować, zwłaszcza samemu, ale żyjemy w polsce a polak jak wiemy potrafi - zaoszczędzić. A na bezpieczeństwie swoim i innych kierowców nie powinno się oszczędzać.
To tak jakbyś założył ksenony zamiast żarówek. Pewne rzeczy są wyliczone na pewien okres używalności i koniec i w pewnych rzeczach nie powinno sie po prostu poprawiać fabryki.

Wracając do żarówek, to może się zdarzyć, że i te z mniejszymi + xx % szybko się spalą (miałem taki przypadek), ale moze to być po prostu wada.
A tutaj masz jak wyglada pudełko tych Tungsramów

FredPL - 29-01-2015, 22:01

Lampy bd polerował w SACO, mam nadzieje, że będzie dobrze.

Coś słyszałem o tych Tungsramach, ponoć faktycznie nieźle dają. Muszę się porozglądać czy ktoś to u mnie ma na miejscu. Skoro pakujesz do każdego auta do jakiego są dostępne, to jak u nich z żywotnością ? Nie palą się po roku jak np. Philips X-treme Vision ? Pytam z czystej ciekawości bo raz na rok to nie jest wydatek.

rasiak1980 - 30-01-2015, 03:31

Polecam lidlowe xenon effect świeca mocniej od night breaker-ow a już zdecydowanie mocniej od 2 razy droższych wynalazków z norauto typu +50 % jedyna wada to wytrzymałość równo 10 m-cy padła jedna wsadzilem zamiennik i na drugi dzień padła druga ale pod względem mocy i Światła oraz koloru naprawdę pozytywne.